Διπλάτανος ορεινής Τριχωνίδας. Νόστος για την πατρίδα, πίκρα για την εγκατάλειψή της Εκατοντάδες Διπλατανιώτες, μετανάστες σε Αμερική και Αυστραλία έρχονται, αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό τα καλοκαίρια που επισκέπτονται το χωριό τους

1395790_622179431154357_1543212466_n
Ο Διπλάτανος, το μικρό χωριό της ορεινής Τριχωνίδας, που υπάγεται στο Δήμο Θέρμου, έγινε ξακουστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αφού είναι το χωριό εκείνο της Αιτωλοακαρνανίας, με τους περισσότερους, ίσως, αποδήμους σε χώρες του εξωτερικού. Οι περισσότεροι Διπλατανιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους στον εμφύλιο και ως «ανταρτόπληκτοι» έφυγαν για χώρες του εξωτερικού, κυρίως για Αμερική και Αυστραλία.
Ο Διπλάτανος βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. και έχει θέα το φράγμα του Ευήνου, τα μακρινά Βαρδούσια και τον Καρφοπεταλιά. Το όνομά του το έχει πάρει από τα δύο πλατάνια που στολίζουν την πλατεία του χωριού.
Οι ντόπιοι ποτέ δεν σταμάτησαν να αγαπούν τον τόπο τους και παρότι έχτισαν αλλού τη ζωή τους, τίποτε δεν ήταν αρκετό για να σπάσει τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Οι Διπλατανιώτες της Αμερικής και ο Νικόλαος Βέλλιος, με το πολυδιάστατο έργο του και την πολυετή του προσφορά στην Ομογένεια και στον Διπλάτανο, έκαναν γνωστό το χωριό με τα έργα τους και με την πλούσια εθνική, κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δραστηριότητά τους.
Ο Νικόλαος Χρ. Βέλλιος είναι ένα από τα ακούραστα ηγετικά στελέχη της Ομογένειας της Νέας Υόρκης.Η πολυσχιδής προσφορά του, η γενναιοδωρία, η φιλοπατρία και η αγάπη για τον συνάνθρωπό του παρείχαν το προνόμιο να είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος του Συλλόγου Διπλατανιωτών Αμερικής «Αγία Μαρίνα». Η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στο Σύλλογο και στην Ομογένεια του Μπρούκλιν, αλλά στη μείζονα περιοχή της Νέας Υόρκης .Τη διετία 1993-1994 διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και από τη θέση του αυτή, επισκέφθηκε μάλιστα και τον Λευκό Οίκο σε συνάντηση με τον  τότε πρόεδρο Κλίντον, ως εκπρόσωπος της Ομογένειας.
Ο Νικόλαος Βέλλιος
Ο Νίκος Βέλλιος, που μεγάλωσε στην πόλη του Αγρινίου, κατάφερε να εμπνεύσει τους Διπλατανιώτες της Αμερικής και να τους δώσει το έναυσμα της προσφοράς στην Ομογένεια και στον τόπο. Με το παράδειγμά του και τη συμπαράσταση των στελεχών και μελών του Συλλόγου κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα στο χωριό τους – τον δρόμο, το υδραγωγείο- να το βγάλουν από την απομόνωση και να το καταστήσουν γνωστό σε όλη την Ομογένεια. Το μεγάλο έργο τους, ωστόσο, δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί από την τοπική κοινωνία, αν και στην Αμερική και το Μπρούκλιν όπου μόνιμα μένει ο Νικόλαος Βέλλιος,  όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη του προσφορά. Επί προεδρίας του στον σύλλογο αγοράστηκε μάλιστα κτήριο που ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε με τη βοήθεια του συλλόγου, γνωστό εκεί ως «Το Σπίτι των Διπλατανιωτών».
Ο ίδιος επικοινώνησε με το «Γεγονός» για να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το χωριό και οι εκατοντάδες Διπλατανιώτες που το επισκέπτονται τα καλοκαίρια, κάνοντας με χαρά το μακρινό ταξίδι από Αμερική ή Αυστραλία. Όπως καταγγέλλει, τα τελευταία δύο χρόνια το αστικό ΚΤΕΛ κατήργησε τα δύο δρομολόγια την εβδομάδα που λειτουργούσαν από και προς τον Θέρμο, με τους κατοίκους να χρειάζεται να πληρώνουν περισσότερα από 100 ευρώ κάθε φορά που θέλουν να επισκεφθούν το Θέρμο και να επιστρέψουν το βράδυ πίσω στο χωριό. «Λίγες μέρες πριν, ήμασταν εδώ 220 άνθρωποι, οι περισσότεροι για διακοπές, απόδημοι που έχουμε χτίσει εδώ τα σπίτια μας για να ερχόμαστε τα καλοκαίρια. Τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε εντελώς αποκλεισμένοι. Για να ψωνίσουμε, να φάμε, να κουρευτούμε, πρέπει να κατεβούμε στο Θέρμο και η μόνη λύση είναι το ταξί», αναφέρει ο κ. Βέλλιος. Όπως εξηγεί, ο λόγος που επικαλείται το ΚΤΕΛ είναι η κακή οδοποιία: «Δεν μπορεί όμως το λεωφορείο να πηγαίνει στην Κόνισκα και να μην φτάνει εδώ», σχολιάζει ο ίδιος.
Οι οχλήσεις προς τον δήμο, σύμφωνα με τον κ. Βέλλιο, έπεσαν στο κενό και ήταν μόνο ο διοικητής του Α.Τ. Θέρμου Αλέξης Αντωνίου που τους επισκέφθηκε και στον οποίο μίλησαν οι Διπλατανιώτες για τα προβλήματά τους. Οι Διπλατανιώτες έφτασαν μάλιστα σε σημείο να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούν και νομικά απέναντι στο ΚΤΕΛ και τον οδηγό του λεωφορείου, που, σύμφωνα με τον κ. Βέλλιο, έτσι  ξαφνικά, τους απέκλεισε. Κάτι που τελικά δεν έκαναν, ελπίζοντας το πρόβλημα να λυθεί πιο ανώδυνα.
«Υποφέρουμε», τόνισε επανειλημμένα μιλώντας στο «Γ» ο κ. Βέλλιος, εξηγώντας πως, αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, αυτό που οι περισσότεροι συντοπίτες του δηλώνουν, είναι πως δύσκολα θα επισκεφθούν και το επόμενο καλοκαίρι τον τόπο τους: «Έχουν μικρά παιδιά, αυτός ο αποκλεισμός τους προκαλεί φόβο και ανασφάλεια», δηλώνει και κρούει τον κώδωνα προς κάθε αρμόδιο, να στρέψει το βλέμμα προς τον απομακρυσμένο Διπλάτανο, που οι ντόπιοι τόσο αγαπούν, ώστε να τύχουν οι ντόπιοι, μιας αξιοπρεπέστερης καθημερινότητας, τους μήνες που όλο τον χρόνο περιμένουν για να επιστρέψουν για λίγο πίσω σε αυτόν.
10464040_740234622682170_5522333676512782500_n
65962_740234512682181_2211089394153064655_n
1395790_622179431154357_1543212466_n
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρίνα Ζαρκαβέλη

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl