Ρίγανη: Το χωριό των νέων ανθρώπων

rigani4
Τα προβλήματα, οι ασχολίες των κατοίκων, οι νέοι άνθρωποι και η ανάγκη για στροφή στην  καλλιέργεια ρίγανης που θα έδινε τις λύσεις. Χωριό της Δημοτικής Ενότητας Στράτου, η Ρίγανη των 500 περίπου κατοίκων πολλοί εκ των οποίων νέοι άνθρωποι, είναι ένα μέρος με ζωή και κίνηση. Η όμορφη πλατεία με τον πλάτανο, το νέο γήπεδο της ομάδας και τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας συνθέτουν την εικόνα της. Προβλήματα που ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρίγανης κ. Μιχάλης Χαραλάμπους αντιμετωπίζει με τη διάθεση εκείνη που σου δίνει την αισιοδοξία πως όλα σύντομα θα διευθετηθούν.
 Ο πρόεδρος φροντίζει από την αρχή κιόλας της συζήτησης να ξεκαθαρίσει πως η συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου είναι άψογη και πως τα προβλήματα της καθημερινότητας στο χωριό έχουν περιοριστεί ακριβώς μετά την ένταξη του στον ενιαίο Δήμο. «Γλιτώσαμε! Μετά τον Καλλικράτη και την ένταξη στον ενιαίο Δήμο, όλα πάνε καλύτερα .Εγώ τουλάχιστον δεν έχω να εκθέσω ούτε ένα παράπονο, ότι έχω ζητήσει έχει υλοποιηθεί», σχολιάζει ο ίδιος.
Πρόβλημα η ύδρευση το καλοκαίρι
 Το πρώτο και το βασικότερο ίσως, χωρίς όμως να είναι μικρής σημασίας, πρόβλημα που ο κ. Χαραλάμπους αναφέρει, είναι η ύδρευση στο χωριό. Ή μάλλον η μη ύδρευση με νερό από το Αγρίνιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα ξεκινά από το δίκτυο: «Φαίνεται πως όταν γινόταν το έργο, αντί να βάλουν σωλήνες έβαλαν. καλαμάκια!», λέει με χιούμορ ο πρόεδρος της Ρίγανης. Ο σωλήνας, όπως εξηγεί, είναι πολύ λεπτός και το νερό δεν φτάνει μέχρι το χωριό. Η λύση τους δύο καλοκαιρινούς μήνες που παρουσιάζεται το πρόβλημα, έρχεται από μια παλιά γεώτρηση που υπάρχει στη Ρίγανη. «Το νερό αυτό είναι λίγο «σκληρό», δεν είναι βέβαια επικίνδυνο για την υγεία απ” ότι ξέρουμε, αλλά δεν είναι και το ιδανικό. Εμείς και η Γουριώτισσα παίρνουμε νερό μαζί και όποτε γεμίζει η δεξαμενή από το ένα χωριό, κόβει η ροή από το άλλο».
Το να αλλάξει το δίκτυο βέβαια, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος εξηγεί, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή και σε αυτή την οικονομική συγκυρία, αλλά το να γίνει μια πιο μεγάλη δεξαμενή είναι αυτό που, σύμφωνα και με τον πρόεδρο θα έδινε τη λύση.
Ο λόγος που το πρόβλημα της ύδρευσης δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί, είναι, όπως ο κ. Χαραλάμπους εξηγεί, η κατασκευή νέου γηπέδου στο χωριό, ένα έργο στο οποίο η τοπική κοινότητα έστρεψε την προσοχή της το τελευταίο διάστημα. «Αυτό που εγώ έθεσα και στο Δήμο ως πρώτη ανάγκη, ήταν να γίνει γήπεδο στο χωριό. Το αμέσως επόμενο θα είναι η ύδρευση, αλλά η ομάδα μας χρειάζονταν άμεσα τη δική της στέγη. Άλλωστε το χωριό μας έχει πολλά νέα παιδιά και ήταν πρώτα και βασικό αίτημα».
 Το δεύτερο που ως πρόβλημα αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους, είναι εκείνο της άρδευσης. «Είμαστε το τελευταίο χωριό της Δημοτικής Ενότητας και. ό, τι περισσεύει παίρνουμε. Μπορεί δηλαδή να μείνει κανείς και ένα μήνα χωρίς νερό για να ποτίσει το χωράφι του. Ευτυχώς στρώθηκαν πια και οι αγροτικοί δρόμοι και δεν έχουμε και αυτό το πρόβλημα. Είναι κάτι ακόμη για το οποίο ευχαριστώ τον Δήμο Αγρινίου».
Η Ρίγανη και η ρίγανη
 Η βασική ασχολία των κατοίκων της Ρίγανης είναι η κτηνοτροφία. Σε αυτή στράφηκαν μετά τα καπνά, στην καλλιέργεια των οποίων έχουν αρχίσει αρκετοί και πάλι να επιστρέφουν. Η ρίγανη πάντως, το κάποτε σήμα κατατεθέν του χωριού, από την οποία και πήρε προφανώς το όνομά του, και η οποία σύμφωνα με επίσημες στατιστικές είναι η καλύτερη σε ποιότητα στον κόσμο, δεν ανήκει δυστυχώς στις βασικές ασχολίες των κατοίκων της Ρίγανης.
 Μια παραγωγή, στην οποία αν στρέφονταν οι κάτοικοι της περιοχής, τα οφέλη θα ήταν τεράστια καθώς και το έδαφος προσφέρεται ιδιαίτερα αλλά και η συγκεκριμένη παραγωγή είναι από εκείνες με συνεχώς αυξανόμενη ανά τον κόσμο ζήτηση.
 «Κάποτε η ρίγανη φύτρωνε μόνη της. Μόνο όμως ένας στο χωριό έχει ασχοληθεί με την καλλιέργειά της. Είναι κρίμα, αλλά για διάφορους λόγους δεν το παίρνουμε εύκολα απόφαση να ασχοληθούμε σοβαρά», λέει ο πρόεδρος.
 Αυτό που ο πρόεδρος τονίζει είναι η ανάγκη για στροφή στη νεολαία και η εύρεση διεξόδων ώστε να μη χρειάζεται τα παιδιά να φεύγουν πια από το χωριό. «Έχουν αρχίσει να επιστρέφουν κάποιοι από την Αθήνα και πιστεύω πως θα έρθουν και ακόμη περισσότεροι. Οι λόγοι που τους οδηγούν πίσω μπορεί να μην είναι ευχάριστοι, η επαρχία όμως χρειάζεται τα παιδιά της. Και το μόνο που με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον είναι αυτά τα νέα παιδιά. Για αυτά προσπαθώ».
Μαρίνα Ζαρκαβέλη
rigani2
Ο κ. Μιχάλης Χαραλάμπους
rigani1
rigani4

One Response to Ρίγανη: Το χωριό των νέων ανθρώπων

  1. Ο/Η Ραπτης δημητρης λέει:

    Ωραιο αρθρο. Συγχαρητηρια Στην φωτο βλεπω το σπιτι του παπου μου οπου και μεγαλωσα. Αν υπαρχουν κ αλλες φωτο κοιοποιηστε τις. Ευχαριστώ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl