«Αγαπητέ Θεέ… » στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

3

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ανοίγει την αυλαία της Κεντρικής Σκηνής του με το έργο «Αγαπητέ θεέ…» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Αγαπητέ θεέ…» αποτελεί μια νουβέλα που έχει αναπτυχθεί σε μορφή επιστολών με παραλήπτη το Θεό, τις οποίες γράφει ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Όσκαρ, μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται καθώς πάσχει από λευχαιμία. Εκφράζει τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του, τα παράπονά του, αλλά ταυτόχρονα και τα όνειρά του και τις ευχές του.

Ο μόνος άνθρωπος στο νοσοκομείο που του μιλά με ειλικρίνεια είναι η κυρία Ροζ, η οποία είναι πάντα δίπλα του και είναι αυτή που τον παρακινεί να γράψει στο Θεό και να αρχίσει να πιστεύει σε αυτόν. Ανοίγει την καρδιά του και εκφράζεται ελεύθερα, γράφοντας τις ανησυχίες του και τις αγωνίες του, ζητώντας του να του δώσει μια ελπίδα φωτός. Η κυρία Ροζ τον βοηθά να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και είναι πάντα δίπλα του, όταν χρειάζεται κάποια συναισθηματική στήριξη: «Είναι θέμα προπόνησης, μου είπε η θεία Ροζ. … Πάντα πρέπει να ελπίζεις»

Στο “Αγαπητέ Θεέ…” ο Eric Emmanuel -Schmitt αναφέρεται σε σημαντικές αξίες της ζωής. Με απλή γραφή, ο συγγραφέας καταφέρνει να εκφράσει τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τα γενικότερα συναισθήματα του δεκάχρονου αγοριού, που πάσχει από λευχαιμία. Η άνετη ροή του κειμένου, η παραστατική γραφή, η αγνότητα της παιδικής σκέψης αλλά και η έμφαση στις σχέσεις του Όσκαρ με τους συνανθρώπους του, οι οποίες θα αποτελέσουν κομβικό σημείο στη διαχείριση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ίδιος, δίνουν πρωτοτυπία στο έργο αυτό.
Αρθρογράφος: Ελισάβετ Σπαντιδάκη

4

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Διασκευή : Νίκος Καραγέωργος – Θέμις Μαρσέλλου
Σκηνοθεσία : Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικό / Κοστούμια: Θανάσης Βαλαώρας
Φωτισμοί : Δημήτρης Παπαδάκης
Μουσική Επιμέλεια: Θέμις Μαρσέλλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρίνα Καραφά – Δήμητρα Κώνστα
Βοηθός σκηνογράφου : Βάγια Κωνσταντή

Παίζουν:

Όσκαρ: Δημοσθένης Γαζής
θεία Ροζ: Λένα Ντζούρβα
Αινστάϊν : Γιάννης Παπαδημητρίου
Πέγκυ Μπλου: Μαριέτα Μπελεβώνη
Κινέζα: Βάγια Καμμένου
Μητέρα: Μαρίνα Καραφά

Πρεμιέρα:

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα 9.00 το βράδυ

Παραστάσεις:

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 το βράδυ
Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα
Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου

Τιμές εισιτηρίων:

Παρασκευή: 10 € Γενική είσοδος
Σάββατο και Κυριακή:12 € κανονικό και 7 € φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων( με επίδειξη της κάρτας και ταυτότητας)

Τηλ. Κρατήσεων : 26410- 21158 από τις 9 π.μ – 13 μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων στο Ταμείο του θεάτρου κάθε:

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από τις

11.π.μ. – 13.μ.μ & 19.μ.μ. – 21.μ.μ.

και Κυριακή από τις

11.π.μ. – 13.μ. & 16.30 μ.μ. – 18.00 μ.μ.

Τηλ.Ταμείου: 26410 – 56135

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Αγρινίου

ΒιογραφικόEric-Emmanuel Schmitt :

Ο Έρικ Εμμανουέλ Σμιτ είναι από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς στο γαλλόφωνο θέατρο και λογοτεχνία. Το 1991 έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το θεατρικό έργο «Η Δίκη του Δον Ζουάν» το οποίο εκτός από τη Γαλλία ανέβηκε και σε όλες τις σημαντικές θεατρικές σκηνές του κόσμου. Το 1994 με το θεατρικό « Ο Επισκέπτης» κέρδισε τέσσερα βραβεία Μολιέρου. Το 2004 η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματός του « Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου» σημείωσε επιτυχία σε όλον τον κόσμο και έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος μάλιστα για την ερμηνεία του κέρδισε το βραβείο Σεζάρ. Η « ΟΝΤΕΤ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ» είναι η πρώτη ταινία του Σμιτ.

Το αναγνωστικό κοινό γνωρίζει τον συγγραφέα Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ χάρη στην οξυδέρκεια, τον σαρκαστικό χαρακτήρα της έκφρασής του, τον αντισυμβατικό τρόπο με τον οποίο επιδιώκει τη διαπραγμάτευση των θεμάτων του, τα ερωτήματα που θέτει, ερωτήματα που υποβόσκουν πίσω από τις λέξεις και αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη, σε σχέση με το είναι και το φαίνεσθαι της σύγχρονης εποχής.

«Ο καλλιτέχνης πρέπει πάντοτε να επανεισάγει πολυπλοκότητα και αντίφαση σ΄ένα σύμπαν που εμφανίζεται απλό »λέει ο Έρικ Εμανουέλ Σμιτ Αλσατός στην καταγωγή του ( γεννήθηκε το 1960). Με σπουδές στη φιλοσοφία και με πανεπιστημιακή καριέρα που την εγκατέλειψε για ν’ ασχοληθεί με το θέατρο και τη λογοτεχνία, ο Σμιτ έχει πετύχει τη διεθνή καταξίωση ως ένας από τους κορυφαίους Γάλλους δημιουργούς των τελευταίων χρόνων.

Καθόλου τυχαία έχει βραβευτεί με διακρίσεις (όπως με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας).Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τρίαντα πέντεν γλώσσες, ενώ το ανέβασμα των θεατρικών έργων του θεωρείται έκ προοιμίου-αντικείμενο συζήτησης και αδιαμφισβήτητο καλλιτεχνικό γεγονός.

Ο Σμιτ είναι ιδιαίτερα παραγωγικός (μυθιστορήματα, νουβέλες, θεατρικά, δοκίμια, μεταφράσεις).
Στα ελληνικά κυκλοφορούν:

• (2009) Όταν ήμουν έργο τέχνης, εκδόσεις Opera
• (2007) Το παιδί του Νώε, εκδόσεις Opera
• (2007) Το ωραιότερο βιβλίο του κόσμου, εκδόσεις Opera
• (2005) Η ζωή μου με τον Μότσαρτ, εκδόσεις Opera
• (2004) Μικρά συζυγικά εγκλήματα, εκδόσεις Opera
• (2003) Η άλλη εκδοχή, εκδόσεις Καστανιώτη
• (2003) Πού πάει η φλόγα όταν σβήνει;, εκδόσεις Opera
• (2002) Αγαπητέ Θεέ, εκδόσεις Opera
• (2002) Ο κύριος Ιμπραήμ και τα άνθη του Κορανίου, εκδόσεις Opera
• (2001) Το κατά Πιλάτον Ευαγγέλιον, εκδόσεις Περίπλους

5 (2)

1

2

3

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl