«Νυχτερινό Σχολείο: το κοινωνικό πρόσωπο του Παναιτωλικού» Εκδήλωση της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

DSCN1221

Την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016  η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, διοργάνωσε εκδήλωση, την πέμπτη κατά σειρά για την περίοδο 2015-2016, που είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας της Σχολής.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του «Παναιτωλικού Γυμναστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου», και ήταν αφιερωμένη στο Φιλεκπαιδευτικό έργο και την προσφορά του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία. Του μοναδικού Συλλόγου στην Ελλάδα, που είχε σχεδόν από την ίδρυσή του, τον προσδιορισμό «Φιλεκπαιδευτικός» στον τίτλο του.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Νυχτερινό Σχολείο: το κοινωνικό πρόσωπο του Παναιτωλικού», μίλησαν ο Περικλής Χαντζής, που έχει κάνει την έρευνα και έχει εκδώσει σχετική εργασία, και οι δάσκαλοι  Δημήτριος Πίτσιος, που είναι ο τελευταίος που δίδαξε στο Νυχτερινό Σχολείο (1976 – 1983) και ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και ο Χαράλαμπος Βέλλιος, που είναι ο προτελευταίος δάσκαλος (1972 – 1976), αλλά λόγοι υγείας δεν το επέτρεψαν.

Στην ειδική αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ερασιτέχνη «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ» Παναγιώτης Στεργίου και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ» Φώτης Κωστούλας, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, επιστημονικών και άλλων συλλόγων της πόλης καθώς και ομάδα μαθητών του Εσπερινού Σχολείου.

Από τις ομιλίες παρουσιάστηκε η προσφορά του μεγαλύτερου, αρχαιότερου και πιο αγαπημένου αθλητικού Συλλόγου του Νομού στους εργαζόμενους νέους της περιοχής, μέσα από την ιστορία της ίδρυσης και της λειτουργίας του Νυχτερινού Σχολείου από τον Οκτώβριο του 1926 που ξεκίνησε, μέχρι τον Ιούνιο του 1983 που διέκοψε την λειτουργία του.

«Πρώτα η Σχολή και μετά όλα τ’ άλλα», ήταν ο στόχος κάθε διοίκησης, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Περικλής Χαντζής. Ίσως μάλιστα να είναι και μοναδικό φαινόμενο παγκόσμια, Αθλητικός Σύλλογος να είναι και Φιλεκπαιδευτικός με τόσο πλούσιο έργο. Πάνω από πέντε χιλιάδες παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο κανονικό ημερήσιο σχολείο, τελείωσαν το Δημοτικό σχολείο και έμαθαν γράμματα στο Νυχτερινό Σχολείο του Παναιτωλικού , δημιουργώντας μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που υποστήριζε με πάθος τον Σύλλογο σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα, αλλά ακολουθούσε και στήριζε κυρίως την ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Δημήτρης Πίτσιος, που ήταν ο τελευταίος δάσκαλος στο Νυχτερινό Σχολείο, είπε πως γίνονταν οι διορισμοί των δασκάλων στο Σχολείο αυτό και περιέγραψε την λειτουργία του, ενώ διάβασε με εκφραστικότητα αναμνήσεις μαθητών του Σχολείου, που περιείχαν αφηγήσεις γεγονότων δοσμένων με χιούμορ και νοσταλγία.

Ένας παλιός μαθητής του Σχολείου μίλησε για τα βιώματά του ως μαθητής και παρουσίασε και το απολυτήριο που έχει πάρει και κάποιοι άλλοι έκαναν παρεμβάσεις και ερωτήσεις στους ομιλητές.

Το έργο και η αποτελεσματικότητα του Νυχτερινού Σχολείου του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ , δεν  μπορούσε να μην γίνει αντικείμενο μελέτης και παρουσίασης από την Σχολή Τοπικής Ιστορίας Και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» , της οποίας ο στόχος είναι η δημιουργία πολιτών που γνωρίζουν, σέβονται και αγαπούν με όλη την σημασία της λέξης «αγαπούν» τον τόπο μας, και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί νέοι , που αγνοούν αυτή την πλευρά της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας και είναι εύλογο να την αγαπήσουν και να την στηρίζουν ακόμη πιο πολύ, όταν θα μάθουν τι έχει δώσει ο Σύλλογος στην τοπική κοινωνία, μέσα από το Νυχτερινό Σχολείο.

DSCN1226

DSCN1221

DSCN1222

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl