ΑΓΡΙΝΙΟ- ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Οργή για τον αποκλεισμό Από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

ImageHandler

Ενόχληση έως και οργή επικρατεί στη δημοτική αρχή Αγρινίου για το γεγονός πως ο δήμος  δεν εντάχθηκε στη λίστα των 30 στους οποίους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρόμοια εικόνα και στον δήμο Μεσολογγίου/
Αιφνιδιασμένοι φέρονται και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν πως το Αγρίνιο με τη μεγάλη ανεργία και όλα τα άλλα στοιχεία της ζοφερής κατάστασης έπρεπε να είναι στη λίστα. Σε εξέλιξη είναι προσπάθεια και ενέργειες για να αλλάξει η απόφαση και να ενταχθεί το Αγρίνιο. Σημειωτέον πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην πόλη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνια Αντωνοπούλου είχε προαναγγείλλει τη συμμετοχή του δήμου Αγρινίου.
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αφορά 40.000 φτωχά νοικοκυριά που ζουν σε 30 επιλεγμένους δήμους (από τους 295 σε ολόκληρη τη χώρα). Το πρόγραμμα δίνει παροχές σε χρήμα – έως 200 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και άλλα 50 ευρώ για κάθε ανήλικο- και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα εφαρμοστεί, με βάση αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσους ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας».
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους, από τις 13 Περιφέρειες όλης της χώρας. Για τους υπόλοιπους 295 δήμους, έγινε γνωστό και επίσημα, ότι θα θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
Όπως προαναφέρθηκε στο Αγρίνιο υπήρξε αιφνιδιασμός για τον αποκλεισμό του δήμου από τη λίστα με παράγοντες της πόλης να κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες ενώ ο δήμαρχος κάνει ύστατες ενέργειες για να αλλάξει η απόφαση.

To «Γ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος δηλώνει καταρχήν ότι έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , ζητώντας ραντεβού για συζήτηση επί του θέματος.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αγρινίου, που βρέθηκε στη Σάμο για το συμβούλιο της ΚΕΔΕ «τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τελικά οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης  είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα μεταξύ των δημάρχων».

«Τα κριτήρια, απ’ ότι φάνηκε ήταν εντελώς υποκειμενικά και μάλλον κομματικά», σχολιάζει ο κ. Παπαναστασίου, που δεν κρύβει παράλληλα την έκπληξή του για αυτή την εξέλιξη. «Είμαστε στους δήμους με τα μεγαλύτερα σε αριθμό δικαιούχων, δυστυχώς, Κοινωνικά Παντοπωλεία, με ποσοστό ανεργίας πολύ υψηλό. Δεν μπορεί λοιπόν να μπαίνουν άλλοι δήμοι που δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά. Θα πρέπει οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης να καταλάβουν ότι τέτοιες επιλογές δεν γίνονται με βάση του ποιος είναι δήμαρχος, αλλά με κριτήριο τον πολίτη, εκείνον που αντιμετωπίζει σοβαρό εισοδηματικό πρόβλημα. Υπάρχει μια περίεργη λογική από την κυβέρνηση. Αυτό που ζητώ είναι να επικρατήσει δικαιοσύνη. Σε μια χώρα που μαστίζεται από τόσα δεινά, πρέπει οι πολίτες να νιώσουν δικαιοσύνη», αναφέρει.

Χαρακτηρίζει «κεραυνό εν αιθρία» την απόφαση να μείνει ο δήμος Αγρινίου έξω από το πρόγραμμα και δηλώνει πως θα γίνουν όσες δυνατές προσπάθειες για να αλλάξει η απόφαση.  «Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι απευθύνονται σε πολίτες. Έχουμε, φοβάμαι, επιστρέψει σε λογικές των δεκαετιών του ’50 και του ’60 και πρακτικές τύπου “κατόπιν ενεργειών μου…”», σχολιάζει ο δήμαρχος Αγρινίου.

«Μούδιασμα» επικρατεί και στον δήμο Μεσολογγίου, κατόπιν της ανακοίνωσης της αναπληρώτριας Υπουργού, αφού  ούτε ο δήμος Μεσολογγίου ανήκει σε εκείνους που επιλέχθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου για  το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ανήκε στους 17 που είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος . Σύμφωνα με δηλώσεις της κας Ράνιας Αντωνοπούλου κατά τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Νίκο Καραπάνο , που έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Μεσολόγγι τον περασμένο Απρίλιο, «οι πρώτοι 17 δήμοι επιλέχθηκαν με βάση τα ποσοστά ανεργίας και αποτελούν πιλότο για την καταγραφή των προβλημάτων που πιθανά προκύψουν, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο σταδιακά θα ενταχθούν και οι υπόλοιποι δήμοι, μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμος Μεσολογγίου».

Όπως είναι λογικό , η εξέλιξη της μη ένταξης του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ήταν μη αναμενόμενη, ιδιαίτερα γιατί, μετά την ένταξή του στην πρώτη φάση, έχει κάνει όλη την προεργασία που απαιτείται μέχρι την πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δεύτερη φάση, ενώ παράλληλα ανήκει και εκείνος στους δήμου που έχουν τις απαραίτητες δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο κα). Από τον δήμο Μεσολογγίου σχολιάζουν πως ο δήμος Μεσολογγίου, στην πρώτη, πιλοτική φάση, είχε μοιράσει 2 εκ ευρώ στους δικαιούχους, κατά τρόπο που πήρε θετικότατη έκθεση μετά την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήταν αρμόδια για το πρόγραμμα.

Έντονη διαμαρτυρία ωστόσο εξέφρασε και επισήμως ο  Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με  ανακοίνωση που έχει ως εξής:

«Η απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για  αποστέρηση αποκλειστικών οικονομικών πόρων 1.822 συμπολιτών μας, που στήριζαν τη διαβίωσή τους από το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης » στο οποίο είχε ενταχθεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου από 15 Νοεμβρίου 2014, αποτελεί μια δυσμενής εξέλιξη με αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Σε μια εποχή όπου οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς με συνεχή συρρίκνωση εισοδημάτων και ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας, είναι αδιανόητο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, και μάλιστα χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση από κανέναν επίσημο φορέα.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, οι προσδοκίες και οι στόχοι του προγράμματος, όχι μόνο εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, αλλά ο Δήμος αποτέλεσε υπόδειγμα εφαρμογής του, κάτι που διαπιστώθηκε από τους επιτόπιους ελέγχους και αξιολογήσεις που διενήργησαν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας οι οποίοι βρέθηκαν για το σκοπό αυτό στο Μεσολόγγι την 21η Ιανουαρίου 2015 και την 15η Οκτωβρίου 2015.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα διανεμήθηκε ποσό πλέον των 2.000.000 ευρώ, το οποίο πέρα από την κάλυψη βασικών αναγκών των δικαιούχων, τόνωσε σημαντικά την τοπική οικονομία.

Κατόπιν αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, καλείται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για συνέχιση της Β’ φάσης του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης , καθώς η αιφνίδια διακοπή του θα προκαλέσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος θα ζητήσει με παράστασή του σε κάθε αρμόδιο φορέα, την αποκατάσταση της πασιφανούς αδικίας σε βάρος των συμπολιτών μας».

Ερώτηση Καραγκούνη
Ερώτηση για το προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας θέτοντας τρία ερωτήματα, τα εξής:
1. Με ποια κριτήρια αποκλείστηκαν οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας από την εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά δε όσον αφορά στο Δήμο Αγρινίου, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, τη στιγμή, μάλιστα, που με επίσημα στοιχεία η ανεργία στην περιοχή ξεπερνά το 30%;
2. Με ποιά λογική προτιμήθηκαν, αντίθετα, περιοχές που εμφανίζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, με αυτονόητες συνέπειες για την εισοδηματική κατάσταση των κατοίκων τους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες εφαρμογής του προγράμματος;
3. Ποιά είναι η προνοιακή πολιτική για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, οι κάτοικοι της οποίας, με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης (ειδικά στον αγροτικό τομέα), βρίσκονται αντιμέτωποι, ειδικά τον τελευταίο καιρό, με συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού;

ImageHandler

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl