Για μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Ένωση Αγρινίου "Υπάρχει συμφωνία με τους εργαζομένους, για να μην φτάσουμε σε απολύσεις" λέει η διοίκηση, που κάνει λόγο για σημαντικό αριθμό εργαζομένων που είναι "προπληρωμένοι".

eas-agriniou

Σοβαρό πρόβλημα, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν οι περίπου 100 εργαζόμενοι του συνεταιρισμού της Ένωσης Αγρινίου, μιας και βρίσκονται εδώ και μήνες απλήρωτοι. Σε πολλές περιπτώσεις , πρόκειται για οικογενειάρχες που με τις τρέχουσες ανάγκες έχουν περιέλθει, όπως είναι φυσιολογικό σε δεινή θέση, ειδικά μια περίοδο που τρέχουν σοβαρές υποχρεώσεις (φορολογικές, άνοιγμα σχολείων κλπ).

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν να πληρωθούν εδώ και οκτώ μήνες, ενώ κάποιοι ασκούν πιέσεις προς τη διοίκηση ώστε να λάβουν έστω και ως έναντι, για να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων εκ των 120, είναι «μέσα» περίπου ένα επτάμηνο, ενώ έχουν υποστεί και δυο μειώσεις μισθών, μια πριν από δυο χρόνια και άλλη μια πρόσφατα σε ποσοστό 8% περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα προβλήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσαν την αντίδραση τουλάχιστον των συνδικαλιστών, στην περίπτωση της Ένωσης υπάρχει μια «αποδοχή»  της κατάστασης  ενώ από την διοίκηση, στην οποία απευθύνθηκε το «Γ» δια του γραφείου τύπου που διαθέτει, απάντησε πως υπάρχει συμφωνία με τους εργαζομένους ώστε ναι μεν να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις, αλλά να μην γίνουν απολύσεις.\

Καθυστερήσεις που οφείλονται εν μέρει και στο επενδυτικό πρόγραμμα  που υλοποιεί η Άνωση (ΑΜΦΙΓΑΛ) και που χρηματοδοτήθηκε όπως είναι γνωστό κυρίως μέσα από  ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η θέση της διοίκησης

«Υπήρξε κοινή συμφωνία εργαζομένων-διοίκησης, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις και να μην εφαρμοστούν τα όσα εφαρμόστηκαν στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων, ελέω μνημονίων και των γνωστών πολιτικών των τελευταίων έξι ετών, η οποία προέβλεπε την πιθανή καθυστέρηση πληρωμών.

Αυτό, διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Ένωση Αγρινίου, σε καιρούς κρίσης, μνημονίων, λιτότητας, απολύσεων και χιλιάδων λουκέτων, υλοποίησε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στην Αιτωλοακαρνανία, την ΑΜΦΙΓΑΛ. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να βάλουν πλάτη, κατά το κοινώς λεγόμενο, ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση. Και τώρα, που η ΑΜΦΙΓΑΛ ολοκληρώθηκε, οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν, σταδιακά τακτοποιούνται.

Φυσικά, οι οφειλές προς εργαζομένους αφορούν σε ελάχιστο αριθμό, υπάρχει δε ανάλογος αριθμός εργαζομένων που, για διάφορους λόγους (προσωπικούς, οικογενειακούς, υγείας), έχει προπληρωθεί αρκετούς μήνες. Κατά συνέπεια, αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ένωση οφείλει χρήματα σε εργαζομένους, θα πρέπει ταυτόχρονα να πει ότι «πληρώνει μήνες μπροστά»!

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της Ένωσης απολαμβάνουν μισθούς πολύ υψηλότερους από αυτούς που προβλέπονται βάση νομοθεσίας και συλλογικών-επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει σε άλλη επιχείρηση στο νομό.

Κατά τα λοιπά, είναι απολύτως εύλογο να υπάρχουν προβλήματα (τα οποία επαναλαμβάνουμε ότι πλέον, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΦΙΓΑΛ, τακτοποιούνται), όπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις της χώρας», επισημαίνεται στην απάντηση, όπου γίνεται γνωστό ακόμη, πως «ουδέποτε υπήρξε παραίτηση υπαλλήλου από την Ένωση Αγρινίου, αντιθέτως υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις και βιογραφικά αιτούντων εργασία στο Συνεταιρισμό.»

Ο Σύλλογος εργαζομένων

Σε επικοινωνία που είχε το «Γ» με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Ένωσης, κ. Βασίλη Γιαννοκώστα, εκείνος παραδέχθηκε πως  «υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές στο πλαίσιο ,όμως, μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, αφού υπήρξε ,εν μέσω κρίσης, η προσπάθεια για την ολοκλήρωση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης όπως η ΑΜΦΙΓΑΛ».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννοκώστα, υπάρχει μια σχετική ανοχή από πλευράς εργαζομένων «προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κάτι που μέχρι ώρας έχει αποφευχθεί», όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο ποσοστό εργαζομένων παίρνει κάθε εβδομάδα ένα ποσό ως έναντι, ενώ προτεραιότητα δίνεται σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Μέχρι τέλος του έτους και με την ολοκλήρωση πλέον της ΑΜΦΙΓΑΛ θεωρούμε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, που ωστόσο σημειώνει πως δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει προπληρωμές σε εργαζομένους.

Σχετικά με τις μειώσεις μισθών, ο ίδιος αναφέρει πως υπήρξε μείωση της τάξεως του 8% το 2012 , ενώ ακολούθησε πρόσφατα και δεύτερη, αντίστοιχη μείωση στους μισθούς των εργαζομένων.

Π.Η.Τ.

eas-agriniou

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl