Μια καλύτερη «στέγη» για το Εικαστικό Εργαστήρι. Για οικονομικούς λόγους δεν εγκρίθηκε η μεταστέγασή του σε εκ νέου μισθωμένο κτήριο. Δεσμεύσεις Παπαναστασίου για μεταστέγασή του σε ιδιόκτητο χώρο, σε έναν περίπου χρόνο.

Εικόνα 025
Ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια και σήμερα αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.  Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οποίου είναι ο ζωγράφος κ. Χρήστος Γαρουφαλής, ξεκίνησε τη λειτουργία του δειλά, με λίγους μαθητές, που σήμερα όμως ξεπερνούν τους 300, στα τμήματα αρχιτεκτονικού σχεδίου, ζωγραφικής, κεραμικής, φωτογραφίας και κόμικς που κατά τη διάρκεια της ζωής του Εργαστηρίου ιδρύθηκαν.
Το Εικαστικό Εργαστήρι στεγάζεται σε κτήριο επί την οδού Παπαστράτου, σε ενοικιαζόμενο χώρο. Αρχικά οι ανάγκες εξυπηρετούνταν, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των μαθητών καθιστά πλέον αναγκαία τη μεταστέγασή του σε έναν μεγαλύτερο χώρο, που θα είναι λειτουργικός και για τα Άτομα με Αναπηρία, που το τωρινό κτήριο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.
«Θυμάμαι πως τα πρώτα χρόνια όταν ανέλαβα την διεύθυνση του Εικαστικού, προτεραιότητά μου ήταν να συγκεντρωθούν τα παιδιά. Χρόνο με τον χρόνο η προσέλευση μεγάλου αριθμού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ανέδειξε άλλα προβλήματα που όμως ήταν οι καρποί της σωστής δουλειάς που γίνονταν στο Εικαστικό. «Ευχάριστα προβλήματα» θα μου πείτε, αλλά προβλήματα», αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου.
Μετά από αίτημα Γαρουφαλή προς τον προηγούμενο δήμαρχο Αγρινίου, κ. Παύλο Μοσχολιό, προτάθηκε η μεταστέγασή του Εργαστηρίου σε άλλο, μεγαλύτερο, κτήριο και πάλι με ενοίκιο, όχι μεγαλύτερο από αυτό που ήδη καταβάλλεται. Είχε μάλιστα ως χώρος επιλεγεί το κτήριο της οδού Μαβίλη που μέχρι πρότινος στέγαζε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου, που πλέον μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο χώρο στα Ρουσέικα.
Ωστόσο το αίτημα για την μεταστέγαση απορρίφτηκε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου. Πριν εκδοθεί η απόφαση, ο δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαναστασίου, είχε φροντίσει να ενημερώσει δημόσια, στα εγκαίνια της έκθεσης του Εικαστικού Εργαστηρίου πριν από λίγο καιρό, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει για φέτος. Δεσμεύτηκε δε, πως μέχρι του χρόνου, θα  έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί ιδιόκτητος χώρος και να μη χρειάζεται πλέον να πληρώνεται ενοίκιο για το Εργαστήρι.
Η μεταστέγαση στο νέο μισθωμένο χώρο που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, απαιτεί σημαντικούς πόρους για τη διαμόρφωση του κτιρίου, ώστε να στεγάσει όλα τα τμήματα του Εικαστικού Εργαστηρίου. Ανέφερε ακόμη πως σε ένα χρόνο θα γίνει η οριστική μεταφορά όλων των τμημάτων του Εργαστηρίου σε ιδιόκτητους και λειτουργικούς χώρους που θα παρέχουν καλύτερες συνθήκες.
«Η μεταστέγαση του Εικαστικού Εργαστηρίου αποτελεί αίτημα χρόνων. Οι βασικοί λόγοι που την επιβάλουν είναι κυρίως λειτουργικοί. Δηλαδή αφορούν την καλύτερη λειτουργία αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τμημάτων, με συνθήκες που θα διευκολύνουν την σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Αν συνυπολογίσουμε και την αυξημένη προσέλευση των μαθητών κάθε χρόνο αντιλαμβάνεστε πόσο αυτό το αίτημα της μεταστέγασης γίνεται πιεστικό. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, η αγωνία μου αλλά και η προσπάθεια όλων των συνεργατών μου διδασκόντων είναι να οδηγήσουμε το Εικαστικό Εργαστήρι παρά τις αντίξοες κτιριακές ή όποιες άλλες δυσκολίες», δηλώνει στο «Γεγονός» ο κ. Γαρουφαλής.
Για όλον τον φάκελο του Εικαστικού Εργαστηρίου, εξηγεί ο κ. Γαρουφαλής,  έλαβε γνώση από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος κος Παπαναστασίου αλλά και η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα Παπαγεωργίου: «Μην ξεχνάτε πως ο ίδιος ο Δήμαρχος Αγρινίου, στον χαιρετισμό του  τη βραδιά των εγκαινίων της ετήσιας έκθεσης στην παλιά Δημοτική Αγορά, εξήγησε δημόσια τους οικονομικούς λόγους που επέβαλαν το «πάγωμα» της μεταστέγασης, ζητώντας την κατανόηση και την υπομονή όλων αφού σε ένα χρόνο στόχος είναι η  μεταστέγαση του Εικαστικού Εργαστηρίου σε ιδιόκτητο και λειτουργικό χώρο. Θέλω να πω ότι προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα δημιουργούνται. Εμείς οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και βέβαια η λύση τους δεν γίνεται με μαγικό ραβδάκι. Απαιτεί οργάνωση, υπομονή, επιμονή και προϋποθέτει όραμα. Και φυσικά συνεργασία αφ” ενός με την δημοτική αρχή, αφ” ετέρου με τον καθένα μας ξεχωριστά. Να μην ξεχνάμε πως πάνω απ” τα όποια προβλήματα στέκουν οι μαθητές, οι γονείς τους και όλοι όσοι μας επιλέγουν συνειδητά και μας εμπιστεύονται. Και όσο η ενασχόληση με την τέχνη θα αποτελεί υγιή διέξοδο για μικρούς και μεγάλους, τόσο οφείλουμε να αισθανόμαστε μεγαλύτερη την ευθύνη για αρτιότερη παροχή εικαστικής παιδείας. Επιτρέψτε μου να είμαι πεισματικά αισιόδοξος για τη συνέχεια».
Μαρίνα Ζαρκαβέλη

marina_z17@hotmail.com

ενήλικες 001
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Εικόνα 025

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl