«Τα στοιχειώδη» Στο Αγρίνιο, στην παλαιά Λαχαναγορά, η έκθεση της τελευταίας ζωγραφικής ενότητας του συμπατριώτη μας Χρήστου Μποκόρου

DSC_0120
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσιάζει, από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015, στους χώρους της παλαιάς Δημοτικής  Αγοράς (Σκαλτσοδήμου 9) την τελευταία ζωγραφική ενότητα του συμπατριώτη μας Χρήστου Μποκόρου με τίτλο “τα στοιχειώδη”.
Η έκθεση ,την οποία θα εγκαινίασε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου τις 7,30 μμ., παρουσιάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον ώστε να εισάγει τον θεατή σε μια μυητική διέλευση προς το φως μιας λιτής ευημερίας.
Τα έργα είναι ζωγραφισμένα πάνω σε σανίδια από ορεινές γέφυρες, προορισμένες να υπερβαίνουν δυσκολίες, να ανοίγουν δρόμο, να ενώνουν ανθρώπους, να μας οδηγούν σε ένα πέραν. Με αυτή την έκθεση ο Χρήστος Μποκόρος παροτρύνει να ξαναβρούμε το μέτρο στην καθημερινή μας ζωή. “Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Στους καιρούς που ζούμε, με τον ρυθμό της εποχής μας και των αγορών, που μας αναγκάζουν να σωρεύουμε συνεχώς νέα πράγματα, η έκθεση αυτή μας καλεί να απαλλαγούμε απ’ τα περιττά, να ξαναβρούμε τη συνάφεια με τον ουρανό και τη γη, να ονομάσουμε την ταυτότητά μας”.
“Τα στοιχειώδη” αφού παρουσιάστηκαν πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη ταξίδεψαν στην Πορτογαλία, όπου εκτέθηκαν για τρεις μήνες στο Ίδρυμα Dom Luis Primeiro του Κασκάις, παραθέρισαν στην Ερμούπολη της Σύρου κι έρχονται να επαναβαπτιστούν στη γενέτειρα του ζωγράφου το Αγρίνιο, πριν συνεχίσουν την περιοδεία τους.
Με αφορμή την έκθεση κυκλοφόρησε πρόσφατα ειδική έκδοση που περιλαμβάνει λεπτομερειακά τα έργα και εκτενή κείμενα του καλλιτέχνη. Παράλληλα το πρωί της Δευτέρας παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση των ανθρώπων των ΜΜΕ στο χώρο της έκθεσης.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής  της  Δημοτικής Πινακοθήκης και του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου κ. Χρήστος Γαρουφαλής  πήρε πρώτος το λόγο στη συνέντευξη Τύπου και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Χρήστος Μποκόρος είναι τιμή μας και καμάρι μας και δάσκαλος για όσους ασχολούνται με τη ζωγραφική». «Είναι μια έκθεση που έρχεται 14-15 χρόνια μετά την προηγούμενη του Χρ. Μποκόρου  στις καπναποθήκες Παπαστράτου και ευελπιστώ όπως κάποιοι νοσταλγούμε εκείνη την έκθεση σε κάποια χρόνια να νοσταλγούμε και αυτή. Αυτή  θα είναι η μεγαλύτερη αμοιβή για όσους εργαστήκαμε και παρουσιάζουμε αυτήν την έκθεση». «Βασική λεπτομέρεια είναι πως η έκθεση αυτή εγκαινιάζει μια πολύ καλή συνεργασία  συνεργασία των ανθρώπων του Θεάτρου και της Δημοτικής Πινακοθήκης»,  πρόσθεσε επίσης ο κ. Γαρουφαλής στον σύντομο λόγο του.
Ο δήμαρχος Αγρινίου   Γιώργος Παπαναστασίου  χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Αγρίνιο να φιλοξενεί  τον  διακεκριμένο συντοπίτη μας ζωγράφο και την έκθεση “τα στοιχειώδη” στην γενέτειρα του Χρήστου Μποκόρου. “Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να απαλλαγούμε από το περιττό, να θυμηθούμε τη λιτότητα, το μέτρο. Μετά το θλιβερό τέλος μιας εποχής που ξεχάσαμε αξίες και ότι πιο σημαντικό “τα στοιχειώδη” μας θυμίζουν τι πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βγούμε από την φούσκα της λεγόμενης ανάπτυξης και να επανεκτιμήσουμε τη ζωή. Το Αγρίνιο έχει πολιτισμό, έχει ανθρώπους πολύ σημαντικούς στη τέχνη, πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τέτοια κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα». Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον υπέυθυνο  της έκθεσης  Χρήστο Γαρουφαλή  ο οποίος, όπως τόνισε, “έχει  δώσει πνοή στην Πινακοθήκη και βοήθησε τα μάλα για να γίνει αυτή η έκθεση. Επεσήμανε μάλιστα πως πρόκειται για την κορυφαία έκθεση πέρυσι.
Ο  Χρήστος Μποκόρος  ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον Χρήστο Γαρουφαλή  και σημείωσε ότι το ζητούμενο στην τέχνη είναι να επικοινωνεί, να γίνεται κατανοητή δηλαδή και να πραγματώνεται, να μπορεί να  παρουσιαστεί. Ανάμεσα στα άλλα ο ζωγράφος, που διακρίνεται για τον λόγο του, αρθρογραφεί και δίνει διαλέξεις με μεγάλη επιτυχία, τόνισε: «Η έκθεση αυτή κατάγεται από τούτο τον τόπο. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν για μένα μια άσκηση αυτογνωσίας και παρότι είμαι φευγάτος ξέρω ότι όλα έγιναν  για να βρω τον εαυτό μου. Ο εαυτός μας είναι αυτός που κουβαλάμε μέσα μας, όμως, κι όχι ο τόπος που θέλουμε να καταλήξουμε. Έχοντας τις οφειλές μου στην καταγωγή μου αναρωτιέμαι καιρό τώρα για το μέτρο στη ζωή και συμπυκνώνω μια πορεία. Ήθελα η έκθεση να ξεκινήσει από δω και να πάει σε όλη την Ελλάδα. Πέρα από την αισθητική πλευρά της έκθεσης ήθελα να υπάρχει η κοινωνική ευθύνη και η χρησιμότητα. Γίνεται επίκαιρο το μέτρο και  θα ορίσει το μέλλον μας. Η ζωγραφική, όπως θα δείτε, γίνεται πάνω σε στενόμακρα ξύλα από γέφυρες. Οι γέφυρες είναι ένα κατόρθωμα του ανθρώπου να κλείνει  το χάσμα, δείχνουν ενότητα και θέληση να διαβούμε στην απέναντι όχθη. Ζωγραφίζω ανθρώπους που διαλέγουν μια πορεία σε μια χαραμάδα φωτός και το δείχνω με το φως εγκιβωτισμένο. Η ιδιωτική μας συνθήκη δεν είναι η οικονομία αλλά ο ουρανός από πάνω μας και μια ανθοφορούσα γη. Ο καθένας μας ψάχνει να μην πεθάνει, να σηκώνει το ανάστημά του, να μη σέρνεται κι αποζητά την Άνοιξη,  αναρωτιέται πότε θα κάνει ξαστεριά. Τα στοιχεία είναι η τροφή-συν-τροφος στη γλώσσα μας είναι αυτός που μοιραζόμαστε μαζί του ένα πιάτο φαΐ-το κάλυμμα, το κρεβάτι, λίγο νερό τρεχούμενο με λίγο σαπούνι, ένας καθρέφτης, γιατί τελικά αναζητάμε την κάθαρση»
Αφού ευχαρίστησε ξανά όλους για την προσπάθεια ο Χρήστος Μποκόρος ξενάγησε όσους παραβρέθηκαν στο χώρο της έκθεσης κάνοντας σχόλια για τις μορφές και τα αντικείμενα που αποτυπώνονται σε αυτή.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως   29 Μαρτίου 2015 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10 π.μ.–1.30 μ.μ. και 6–8.30 μ.μ. και την  Κυριακή 10.30 π.μ.–1.30 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά). Για πληροφορίες ή επισκέψεις σχολείων απαραίτητη η επικοινωνία στο τηλ. 26413.60316,
φωτογÏ-αφία-3-1
DSC_0120
DSC_0128

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl