Απόψε τα χαλκούνια στην κεντρική πλατεία Αγρινίου Μετά τη συνάντηση των Επιταφίων, οι χαλκουνάδες υπόσχονται φαντασμαγορικό θέαμα.

IMG_5334-1024x682
Ένα από τα χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο Αγρίνιο.
Τα χαλκούνια που σήμερα Μ.Παρασκευή «επιστρέψουν»  στην κεντρική πλατεία (Δημοκρατίας) του Αγρινίου,  από την πλατεία Δημάδη όπου αναβίωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Για χθες μεγάλη  Μ.Πέμπτη  προγραμματίζονταν  και «πρόεορτια»  με το άναμμα χαλκουνιών στoν περίβολο χώρο της Αγίας Τριάδας.
Συγκεκριμένα, το βράδυ μετά τον Επιτάφιο της κάθε ενορίας, οι «χαλκουνάδες» κατεβαίνουν στους δρόμους του Αγρινίου για να σμίξουν στην κεντρική πλατεία και να λάβουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο!
 Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.
Η ετοιμασία του χαλκουνιού ξεκινάει έναν- δύο μήνες νωρίτερα από την Μ.Παρασκευή. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές. Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.
Τους χαλκουνάδες επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ενώ μαζί τους συζήτησαν διεξοδικά και τρόπους περεταίρω ανάδειξης του εθίμου.
IMG_5334-1024x682
11130287_899825960040069_5654776576389064320_n
Οι Επιτάφιοι
Ωστόσο η  Μ. Παρασκευή, πέραν των Χαλκουνιών, ξεχωριστή στο Αγρίνιο την κάνει και η συνάντηση στην κεντρική πλατεία των Επιταφίων πέντε κεντρικών Ενοριών, γεγονός που επιτείνει την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Η διαδρομή των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο
Αγρινίου:
Ι.Ν. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ
Αναχώρηση από τον Ι. Ναό:
Τσαλδάρη-Πεζόδρομος
Παπαστράτου
- Πλατεία Δημοκρατίας
Αποχώρηση από την
Πλατεία:Παπαστράτου -
Σουλίου- Ζωοδόχου Πηγής- Ναός
Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αναχώρηση από τον Ι. Ναό:
Παπαϊωάννου-Αναστασιάδη- Πλατεία Δημοκρατίας
Αποχώρηση από την Πλατεία:
 Σαλάκου-Δαγκλή -Πλατεία
Χατζοπούλου – Καλυβίων -
Ι. Ναός
Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αναχώρηση από τον Ι. Ναό:
Χαριλάου Τρικούπη -
Πλατεία Δημοκρατίας
Αποχώρηση από την
Πλατεία:Χαριλάου Τρικούπη
-Ι. Ναός
Ι.Ν. ΑΓΙΑς ΤΡΙΑΔΑΣ
Αναχώρηση από τον Ι.
Ναό: Γοργοποτάμου-
Μπαϊμπά- Πλατεία Δημοκρατίας
Αποχώρηση από την
Πλατεία: Πάνου Σούλου -
Μακρή – Ι. Ναός
Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
Αναχώρηση από τον Ι. Ναό:
Αγίου Χριστοφόρου- Ι. Σταΐκου
 - Πλατεία Δημοκρατίας
Αποχώρηση από την
Πλατεία: Μπαϊμπά-
Καραπανέικα -
Προυσιωτίσσης – Ι. Ναός.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl