«H κυβέρνηση ήθελε να μας πιάσει απροετοίμαστους»

galatas-thanasis

Ο Θανάσης  Γαλατάς, υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στην Αιτωλοακαρνανία, μιλά για τις εκλογές, το μνημόνιο, την ανάγκη ενίσχυσης των αντιμνημονιακών δυνάμεων, τις δημοσκοπήσεις αλλά και τους «πρώην συντρόφους» του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, με τον νέο «παίκτη» στην πολιτική επικαιρότητα να είναι η Λαϊκή Ενότητα , τα μέλη δηλαδή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν με την νέα συμφωνία και με το Μνημόνιο και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτικό αντιμνημνονιακό σχηματισμό, διεκδικώντας την ψήφο του ελληνικού λαού και ειδικότερα όσων δυσφορούν από την ακολουθουμένη οικονομική πολιτική και την συνέχιση των Μνημονίων.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Θ. Γαλατάς, μέχρι πρότινος Γραμματέας της Ν.Ε. Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας σήμερα, θεωρεί πως η προκήρυξη των εκλογών δεν ήταν καθόλου τυχαία και σχετίζεται και με τον «αιφνιδιασμό» που επιχειρήθηκε σε βάρος των βουλευτών, μελών και στελεχών που διαφοροποιήθηκαν.

«Ένας από τους λόγους προσφυγής με διαδικασίες  – εξπρές της κυβέρνησης σε εκλογές ήταν να «συλλάβει» να μας βρει απροετοίμαστους. Να μην υπάρξει προετοιμασία του αντιμνημονιακού μετώπου, και κύρια αυτό έχει αναφορά στο δικό μας νεοσύστατο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Θεωρώ όμως ότι δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που είχαμε fast track  διαδικασίες εκλογών. Ένας δεύτερος λόγος ήταν να μην νιώσει η ελληνική κοινωνία τις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου. Είναι αλήθεια ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις δυσμενέστατες επιπτώσεις του 3ου μνημονίου και ένας τρίτος λόγος για την επίσπευσης αυτής, στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας θα έλεγα, είναι ότι  θέλουν όχι μόνο το ντόπιο μνημονιακό κατεστημένο αλλά και το ευρωπαϊκό να υπάρξει μία κυβέρνηση στην Ελλάδα μνημονιακού τύπου η οποία να είναι σταθερή και με μία νομιμοποίηση εκλογική ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλατάς.

Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν αρκετά χαμηλά…

«Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη εμπειρία είτε στις εκλογές του Γενάρη, είτε στο δημοψήφισμα, παρατηρούμε ότι οι προβλέψεις πέσανε τραγικά έξω. Να θυμηθούμε το δημοψήφισμα που λίγο πριν λέγανε ότι ήταν 50-50 ή ότι υπερισχύει και το «ναι». Πρέπει να πούμε ότι ούτε και εμείς περιμέναμε αυτή τη μεγάλη διαφορά υπέρ του «όχι» 62-38. Με αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και είμαστε φιλόδοξοι, αισιοδοξούμε ότι η πραγματική δημοσκόπηση που είναι η κάλπη θα μας αναδείξει με μεγαλύτερα ποσοστά. Εχουμε το αρνητικό ότι ως νεοσύστατο κόμμα έχουμε αδυναμία συγκρότησης και οργανωτικής αλλά έχουμε και περιθώρια αναγνωρισιμότητας αφού η επικοινωνιακή στρατηγική γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, εάν επικεφαλής ήταν ένα άλλο πιο αναγνωρίσιμο και νέο πρόσωπο, πιο επικοινωνιακό;

«Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία της αναγνωρισιμότητας ή της αποδοχής ενός προσώπου θεωρώ ότι ως ένα κόμμα αριστερό κατά βάση θα πρέπει να δίνουμε σημασία στις θέσεις τις οποίες εκπέμπει και λιγότερο αυτό το life style που υπονοείτε. Νομίζω λοιπόν ότι παράδειγμα και με τον Αλέξη Τσίπρα που θεωρούμε ότι εξ αντικειμένου έχει μία επιρροή μετά την ψήφιση του μνημονίου η δημοτικότητά του έχει πέσει πάρα πολύ και θα έλεγα ότι σε σχέση με προηγούμενες εμπειρίες, δηλαδή νυν πρωθυπουργοί όταν πάνε σε εκλογές κατά κανόνα υπερισχύουν καταλυτικά έναντι των υποψηφίων. Έτσι εμείς κινούμαστε στο τι θέσεις προβάλλουμε στην ελληνική κοινωνία, και νομίζω ότι οι θέσεις τελικά θα επικρατήσουν.»

 »Δεν θα μπορούσα να λέω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί, χωρίς να τρέχει τίποτε…»

Μια σίγουρα δύσκολη ερώτηση για τα στελέχη της ΛΑ.Ε. είναι για τα συναισθήματα που επικρατούν, ειδικά σε αυτούς που είναι από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ, πανηγύρισαν τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου και τώρα βρίσκονται απέναντι στους μέχρι χθες συντρόφους τους:

«Να ξεκαθαρίσω ότι με τους πρώην συντρόφους μου δεν χωρίζουμε τίποτα. Είναι ιδεολογικής φύσεως τα ζητήματα είναι πολιτικά τα ζητήματα, θεωρώ ότι θα συναντηθούμε ξανά σε αγώνες. Πιστεύω ότι πολλοί από τους συντρόφους μου και στο βαθμό που θα υλοποιείται το τρίτο μνημόνιο και αυτοί θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τον μνημονιακό, από τον μεταλλαγμένο πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Να πω εδώ ότι όντας στο χώρο της Αριστεράς για πάνω από 25 χρόνια στον Συνασπισμό από τα ιδρυτικά στελέχη και στον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια , πραγματικά πιστέψαμε σε αυτόν. Θα σας πω κάτι πολύ απλό, όταν πριν έναν χρόνο βγαίναμε προς τα έξω και μάλιστα με καμπάνιες και λέγαμε για παράδειγμα να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, το πιστεύαμε δεν λέγαμε ψέματα στον κόσμο, ή από την άλλη πλευρά αν θες απέναντι στην τοπική κοινωνία αισθάνομαι άσχημα. Όμως από θέση αρχής και πιστεύω ότι η Αριστερά κουβαλάει ένα αξιακό φορτίο, είναι θέμα δεοντολογίας, είναι θέμα ηθικής της πολιτικής δεν μπορούσα να έρχομαι εδώ και να λέω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα, όχι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Θυμάμαι και μετεκλογικά μετά τις 25 Γενάρη που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλη στήριξη βγαίναμε και λέγαμε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις αρχής γενομένης από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθούν στο έπακρο, γιατί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα ήταν μία βάση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και λέγαμε ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε σήμερα μνημονιακές πολιτικές, είναι πέρα από την ιδεολογία μας γιατί στον πυρήνα της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ των προεκλογικών θέσεων και δεσμεύσεων είχε το αντιμνημονιακό χαρακτήρα και όταν λέμε αντιμνημονιακό χαρακτήρα δεν είναι κενό περιεχομένου αυτό,  για εμάς το μνημόνιο εμπεριέχει την ουσία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Υπό αυτή την έννοια όταν λέμε αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά εννοούμε αντιφιλελεύθερα χαρακτηριστικά.» απαντά ο κ. Γαλατάς.

«Διεκδικούμε την τρίτη θέση»

Στο ερώτημα για το που μπορεί να φτάσει τελικά η ΛΑ.Ε. στις εκλογές αλλά και τι θα σηματοδοτήσει η επόμενη μέρα, ο κ. Γαλατάς ευελπιστεί σε μια καλή επίδοση και στη συγκρότηση ενός νέου αντιμνημονιακού μετώπου, που ίσως δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί προεκλογικά:

«Φιλοδοξούμε να καταστεί ένα μέτωπο και όχι ένας απλό πολιτικός φορέας. Θέλουμε να γίνει ένα μέτωπο αριστερών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, ένα μέτωπο λαϊκής βάσης και λαϊκής συμμετοχής το οποίο θα συσπειρώσει όχι μόνο ανένταχτούς αλλά και συλλογικότητες. Έγινε μια κουβέντα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με το plan B του Αλαβάνου επίσης, με τον Γλέζο για το Επικρατείας, άρα υπάρχει διάθεση ενός εγχειρήματος πολιτικής ενότητας. Θέλουμε μέσα από αυτό το μέτωπο να προβάλλουμε έναν χαρακτήρα αντιμνημονιακό, έναν χαρακτήρα αντιφιλελεύθερο ο οποίος θα υπηρετεί τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε και το ρεύμα αυτού του περήφανου όχι της 5ης Ιουλίου και του νεανικού όχι. Θα θυμάστε ότι εταίροι όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι, ενώ τώρα δώσανε το οκ για τις εκλογές αυτές. Η ίδια η Μέρκελ είπε ότι εκλογές αυτές είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης. Υπό αυτή την έννοια θέλουμε να διεκδικούμε την τρίτη θέση στις εκλογές,  και στην Αιτωλοακαρνανία. Θα έλεγα λοιπόν ότι τα στελέχη στο νομό μας είναι στελέχη που το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα κινήματα μέσα από την συνδικαλιστική δράση ήταν από τα πιο δραστήρια στελέχη και αυτό μας κάνει αισιόδοξους, είναι μια καλή βάση για να έχουμε καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.»

 Δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο

«Το πρώτο διάστημα της μετάβασης σε ένα εθνικό νόμισμα θα είναι πολύ δύσκολο πλην όμως η ελληνική κοινωνία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να της δώσει προοπτική και μέσα από τη λογική ελέγχου και των τραπεζών  έτσι ώστε η παραγωγική ανασυγκρότηση να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση  για να  μπορέσει να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό ξεκινώντας βέβαια από τα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Όταν μιλάμε λοιπόν για μονομερή προσφυγή στο εθνικό νόμισμα κ.λ.π. αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις π.χ. το πόρισμα της Βουλής για την αλήθεια του χρέους. Επίσης προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι λένε και με βάση τον ΟΗΕ όταν μία χώρα μαστίζεται από την ανθρωπιστική κρίση πρώτο της μέλημα είναι να προασπίσει τους κατοίκους της. Δεν είναι πρώτο μέλημα να υπηρετήσει τα δανεικά, να υπηρετήσει το χρέος. Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο και θεωρώ ότι είναι πολιτική μοιρολατρία και συνιστά υποταγή στην σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης.»

galatas-thanasis

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl