Π. Λαφαζάνης στο Αγρίνιο "Η Κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει κανένα μέλλον"

26c7606e-1a42-494a-9e54-7a75517bb356

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, χθες Παρασκευή 11 Μαρτίου, στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Ο πρώην Υπουργός βρέθηκε στο Αγρίνιο  και συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε., επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αγρινίου , τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουργίου, ενώ  επισκέφτηκε και τον δήμαρχο Αγρινίου στο δημαρχείο. Το απόγευμα  εξάλλου   μίλησε σε  ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και παρουσίασε τις προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας.

Κατά τη συνάντηση στο δημαρχείο ο δήμαρχος Αγρινίου  Γ. Παπαναστασίου έθεσε το σύνολο των προβλημάτων του Δήμου, με έμφαση στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αγρινίου, την ανεργία και την κοινωνική πολιτική, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή.

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Λαφαζάνης  επικεντρώθηκε στο προσφυγικό και την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και την Ε.Ε. αλλά και στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται, τονίζοντας πως η ΛΑ.Ε. θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μην εφαρμοστεί στην πράξη.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει δίπλα στην οικονομική κρίση να προσθέσει και μια μεγάλη βαθιά ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Να μην προσθέσουμε δίπλα στο τρίτο μνημόνιο και προσφυγικό μνημόνιο, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε στρατόπεδο προσφύγων. Όπως δεν πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά δυστυχώς προωθείται, και ένα άλλο μνημόνιο μέσω του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής του στο Αιγαίο, μνημόνιο «γκριζοποίησης» του Αιγαίου που προσπαθεί μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να το επιβάλλει η Τουρκία, προωθώντας τις δικές τις απαράδεκτες, προκλητικές διεκδικήσεις. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω τώρα όλο το πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό και φορολογικό. Να μη διανοηθεί να φέρει στη βουλή το αντιασφαλιστικό και φορολογικό έκτρωμα. Διότι αυτά σημαίνουν την εξόντωση του Ελληνικού λαού. Των συνταξιούχων και της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μην ψηφιστεί στη βουλή. Θα ενισχύσουμε τους κοινωνικούς λαϊκούς αγώνες σε αυτή την κατεύθυνση αλλά κι αν περάσει, κάτι που εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε, θα δώσουμε μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Και δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το πακέτο και η κυβέρνηση που προωθεί τέτοιου είδους μέτρα δεν θα έχει κανένα μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό δεν θα περάσουν εάν υπάρξει ισχυρή λαϊκή κινητοποίηση και αγώνας από όλους όσους πλήττονται.

«Η Ν.Δ., το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όχι μόνο δεν μπορούν να το κάνουν, αλλά θέλουν τα μέτρα και εμπαίζουν τον Ελληνικό λαό», είπε.

Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε ξενοφοβική και ρατσιστική την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφερόμενος στο θέμα του κλεισίματος των συνόρων: «Είναι αρχηεγκληματίες, νεοαποικιοκράτες. Διαπράττεται έγκλημα σε βάρος των προσφύγων. Η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει σθεναρά στο θέμα του κλεισίματος των συνόρων αλλά δεν το έκανε».

Από την άλλη, ερωτώμενος για τη στάση της ΛΑ.Ε. την περίοδο που τα σημερινά στελέχη της συμμετείχαν στην κυβέρνηση, μίλησε για «σταθερή στάση», για «συνέπεια» και «συνέχεια στον χρόνο»: «Διαφωνίες είχα προσωπικά πολλά χρόνια πριν με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισα να έχω όσο ήμουν και στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει στο τραπέζι των εναλλακτικών λύσεων την έξοδό μας από την Ευρωζώνη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αποχώρηση των τότε μελών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν πλέον στη ΛΑΕ, δεν μπορούσε να γίνει αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από αυτούς κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ  ,γιατί θα τους ασκούνταν κατηγορίες ότι «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού τη στιγμή που εκείνος προσπαθεί για μια έντιμη συμφωνία».

Σε άλλο σημείο σχολίασε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση για να συσπειρώσει και πάλι την αριστερά, στον αντίποδα μιας πιθανής ανόδου της ακροδεξιάς και ως «στάχτη στα μάτια» για να περάσει, ουσιαστικά, υπό την ανοχή των αριστερών παρατάξεων, τα Ασφαλιστικό: «Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την προσφυγική κρίση. Κανείς δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη συσπείρωσης όλων των αριστερών αντιμνημονιακών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και των εσωκοινοβουλευτικών, εννοώντας το ΚΚΕ και τόνισε επανειλημμένα πως πολλές λεπτομέρειες γύρω από δεκάδες ζητήματα θα καθοριστούν στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ που θα γίνει μετά το Πάσχα, μέσα στον Μάιο.  «Θέλουμε ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα με προοπτική και ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Και οι όποιες διαφωνίες μας να μην αποτελέσουν εμπόδιο για αυτό το ευρύ μέτωπο. Θα έχουμε στόχο και αντίπαλο το μνημονιακό κατεστημένο», είπε.

Απαντώντας στο ποια είναι η θέση της ΛΑΕ στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου με αφορμή της πρόσφατες δηλώσεις Σκουρλέτη, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΛΑ.Ε. είναι κατά της εκτροπής και πως αυτό είναι στα ζητήματα που θα συζητηθούν ενόψει και της συνδιάσκεψης.

Τέλος αναφορικά με το αν η ΛΑ.Ε. λέει πλέον ξεκάθαρα πως θέλει την επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Η στάση μας απέναντι στο ευρώ δεν είναι καθόλου… ερμαφρόδιτη. Είμαστε  σαφείς. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Ήμουν πάντα από τους πολέμιους της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ. Η θέση μας δεν μοιάζει εδώ με το ΚΚΕ. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ έχει πει πως αν η Ελλάδα μείνει εκτός Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει περιπέτειες».

Στο πως θα γίνει το «πέρασμα» από το ευρώ στην δραχμή; Ο κ. Λαφαζάνης απάντησε πως » έχουν δημοσιευθεί άρθρα από μελετητές» (ανέφερε μεταξύ άλλων τον κ. Λαπαβίτσα και τον κ. Μαργιώλη) και πως  »υπάρχει πλούσιο υλικό και θέσεις για τη μετάβαση αυτή».

«Η Ε.Ε. αυτή δεν βελτιώνεται αλλά ανατρέπεται. Και η ανατροπή της θα γίνει με το να αρχίσουν να φεύγουν χώρες από αυτή. Δεν θέλουμε έξοδο για να κάνουμε πολιτική τύπου Κάμερον. Αλλά για να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα του 21ου αιώνα», δήλωσε.

Για την αξιολόγηση είπε πως είναι κάτι που δεν αφορά τη ΛΑ.Ε. αφού «αξιολόγηση θέλουν μόνο οι μνημονιακοί, για να πάρουν έναν καλό βαθμό και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις πολιτικές των μνημονίων»…

efa993ab-9c76-46b3-8fa5-0e624c89bb69

26c7606e-1a42-494a-9e54-7a75517bb356

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>