ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Τι γίνεται με το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας

ΚΕΦΙΑΠ

Αρνητική ως προς την φιλοξενία χρόνιων παθήσεων ή γενικώς προσφύγων, αναμένεται να είναι η εισήγηση του φυσιάτρου που μαζί με κλιμάκιο του Υπουργείου Άμυνας, βρέθηκε  στο ΚΕΦΙΑΠ της Αμφιλοχίας (πρώην ΚΑΦΚΑ), μετά και την πρόταση που κατατέθηκε ώστε στο Κέντρο να φιλοξενηθούν προσφυγές ή μετανάστες με αναπηρία. Μια πρόταση που φέρεται να έγινε από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κοιμήση, που είναι και ο μόνος δήμαρχος της Αιτωλοακαρνανίας, που έχει μιλήσει ανοικτά και κατέθεσε προτάσεις για την στέγαση προσφύγων στην περιοχή του.

Αμέσως μετά την επίσκεψη υπήρχε και σύσκεψη στο νοσοκομείο του Αγρινίου και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε μια «συμφωνία» ώστε να μην υπάρξει εισήγηση που θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΚΕΦΙΑΠ, ώστε αυτό να παραμείνει και να λειτουργεί ως Κέντρο Αποκατάστασης, με συγκεκριμένα δηλαδή περιστατικά , όπως ακριβώς προβλέπει ο ρόλος του αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν για τέτοιου είδους υποδομές.

Τα περιστατικά αυτά δεν μπορεί να είναι χρόνια, αλλά περιπτώσεις που σχετίζονται με πρόσφατους τραυματισμούς, χειρουργεία, εγκεφαλικά κλπ. Να σημειωθεί πως η αποκατάσταση ανάλογα με το περιστατικό προβλέπει παραμονή στο Κέντρο για ένα σχετικά μικρό διάστημα μερικών εβδομάδων και στη συνέχεια ο ασθενής συνεχίζει με επισκέψεις την θεραπεία του, αφού βασικό ζητούμενο σε ένα Κέντρο Αποκατάστασης είναι να αποφεύγεται η λεγόμενη «ιδρυματοποίηση».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η αίσθηση που δόθηκε και από την επίσκεψη και στην σύσκεψη  που έγινε στη συνέχεια είναι πως μόνο τέτοιου είδους περιστατικά μπορεί να φιλοξενηθούν και φυσικά να αφορούν και σε πρόσφυγες ή μετανάστες που χρήζουν αποκατάστασης. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την κυβέρνηση εάν θα «διευρύνει» τον χαρακτήρα του ΚΕΦΙΑΠ, αν και να θυμίσουμε πως πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα που δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο, υπάρχουν και οι τοπικές αντιδράσεις, αφού και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά της προοπτικής δημιουργίας ενός Κέντρου Φιλοξενίας μεταναστών γενικώς στο Κέντρο. Να σημειωθεί πως το κλιμάκιο από την Αθήνα έφυγε εντυπωσιασμένο από τις υποδομές  του ΚΕΦΙΑΠ που σήμερα λειτουργεί στο ελάχιστο των πραγματικών δυνατοτήτων του.

Σήμερα στο ΚΕΦΙΑΠ της Αμφιλοχίας γίνονται περίπου 80 με 90 συνεδρίες την ημέρα και απασχολεί δυο φυσικοθεραπευτές που κάνουν 10 με 12 συνεδρίες την ημέρα, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός.

Πανάκριβος εξοπλισμός παραμένει αχρησιμοποίητος, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ώστε με την πρόσληψη κάποιων ειδικοτήτων να λειτουργήσει έστω η μια πτέρυγα του Κέντρου, με 20 κλίνες.

 

Τι δηλώνει ο Μ. Ζαμπάρας

Ο αγρινιώτης υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ρωτήθηκε από το «Γ» σχετικά με την πιθανότητα φιλοξενίας στο ΚΕΦΙΑΠ αναπήρων προσφύγων – μεταναστών και απαντώντας τόνισε πως το Κέντρο μπορεί να έχει έναν τέτοιο ρόλο, ειδικά για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε Κέντρα στην Ήπειρο. Αν και να σημειωθεί πως στην Ήπειρο, υπάρχουν προβλήματα με τους πρόσφυγες που σε πολλές περιπτώσεις, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί αρνούνται να κατέβουν από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν εκει και ζητουν την επιστροφή τους.

88ecf116-96ee-4350-b35a-21d548c27871

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ζαμπάρα: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφυγικών ροών από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, για ένα πρωτοφανές προσφυγικό κύμα όπου ακόμα και  τα πιο οργανωμένα κράτη σήμερα εμφανίζονται ανεπαρκή. Είναι όμως εξίσου πρωτοφανές το κύμα αλληλεγγύης που εμφανίζεται στη χώρα μας και δείχνει ότι είμαστε μια κοινωνία με αίσθημα ανθρωπισμού και όχι μισαλλοδοξίας και μισανθρωπισμού.
Δεδομένου ότι η επιχειρησιακή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων αποτελεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία, που είναι άρρηκτα δεμένη με τον μετασχηματισμό των ροών σε διαφορετικά σημεία ανά την χώρα, το ΕΚΕΠΥ και η ΥΠΕ είναι σε συνεχή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις, έτσι ώστε με την 24ωρη παρακολούθηση των ροών και των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης κινητικότητας να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Όσο αφορά το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας, έχουμε τοποθετηθεί ανοιχτά στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, όπου αναλύσαμε και εξειδικεύσαμε την πρόταση μας, αναφορικά με την αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, επιδίωξη μας είναι λειτουργική αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ ως δομή με νοσηλεία (κλειστού τύπου). Η δομή αυτή που σήμερα με χιλιάδες συνεδρίες (φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες) το χρόνο, στηρίζει καθοριστικά το ζήτημα της αποκατάστασης στην περιοχή, παρέχοντας περίθαλψη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πρόσφορά του ειδικά σήμερα, σε μια χώρα που στερείται κοινωνικής συνοχής είναι εξαιρετικά σημαντική.
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό και ο χειρισμός του από πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να ικανοποιούν κανέναν πολίτη. Τα αντανακλαστικά πολλών χωρών σε σχέση με την ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού, μας γύρισαν πάρα πολύ πίσω στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σε αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο για όλη την Ευρώπη πλαίσιο, πρέπει να δώσουμε ένα «σήμα» ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους «απόκληρους»  των πολέμων.
Κατά συνέπεια, το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας μπορεί – χωρίς να διακυβεύεται  η λειτουργία του- να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πρόσφυγες με αναπηρίες από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται στην Ήπειρο.»

 

Η πρόταση της 6ης ΥΠΕ για το ΚΕΦΙΑΠ

Να θυμίσουμε πως η αρχική πρόταση της 6ης ΥΠΕ, που κατά μεγάλο ποσοστό συμβαδίζει με τις προτάσεις των ανθρώπων του Κέντρου και στο πλαίσιο της συνολικής πρότασης της Υγειονομικής Περιφέρειας για τη δημόσια υγεία στην Αιτωλοακαρνανία   είναι το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας να λειτουργήσει ως κέντρο κλειστής νοσηλείας , με δικό του οργανισμό (γι αυτό και η πρότασή μας για την στελέχωση του νοσοκομείου βασίζεται στην οργανική δύναμη των 230 κλινών και όχι των 260).  Η αναγκαία στελέχωσή του είναι ένας γιατρός (κατά προτίμηση ΦΙΑ) , 20 νοσηλευτικό προσωπικό και 20 λοιπό προσωπικό (που περιλαμβάνει φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές  κλπ )

Το ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου να είναι  κέντρο κλειστής και ανοικτής νοσηλείας , και θα αποτελεί ενιαία οργανική μονάδα μαζί με το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας (Δηλ. ουσιαστικά προτείνεται μία δομή με ενιαίο οργανισμό– ΚΕΦΙΑΠ Αιτ/νίας – με 2 μονάδες ).

ΚΕΦΙΑΠ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl