Υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε οπωροκηπευτικά Tι εντόπισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας. Τι συστήνει.

main_5_LAIKES_AGORES_____________________

Υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε οπωροκηπευτικά εντόπισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας σε ελέγχους που πραγματοποίησε κατά το έτος 2015, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, συνεχίζονται οι έλεγχοι και στο 2016 σε όλους τους χώρους όπου διακινούνται τα προϊόντα αυτά, δηλαδή σε λαϊκές αγορές, σε υπεραγορές (super markets), σε οπωροπωλεία, σε αποθήκες εμπόρων, σε συσκευαστήρια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση κατά το έτος 2015, εξετάστηκαν και αναλύθηκαν 45 δείγματα νωπών οπωροκηπευτικών: από 3 δείγματα σε πορτοκάλια, από 2 δείγματα σε λεμόνια, μανταρίνια, μπανάνες, ακτινίδια, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, σταφύλια επιτραπέζια, σύκα, μήλα, πεπόνια, κολοκύθια, φράουλες, κεράσια και από 1 δείγμα σε μαρούλια, τομάτες, αχλάδια, βανίλιες, ροδάκινα, βερίκοκα, πατάτες, σπανάκι, γκρέιπ – φρουτ, καρότα, ρόδια, φασολάκια, αρακάς.

Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν από λαϊκές αγορές των Δήμων Αγρινίου και Ι.Π. Μεσολογγίου, διάφορα οπωροπωλεία και υπεραγορές της περιοχής ευθύνης και όλα αφορούσαν σε είδη συμβατικής καλλιέργειας. Τα προαναφερθέντα ήταν τα περισσότερα προέλευσης Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και των άλλων περιοχών της Ελλάδας όπως Κορινθίας, Πέλλας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Πρέβεζας. Υπήρχαν δε και 3 δείγματα εισαγωγής. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Από τα συνολικά σαράντα πέντε (45) δείγματα που ελέγχθηκαν, ανευρέθηκαν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε πέντε (5) δείγματα ως ακολούθως:

  • Ένα   δείγμα ροδάκινα, προέλευσης Αιτωλοακαρνανίας, με ανίχνευση της μη εγκεκριμένης για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστικής ουσίας cypermethrin.
  • Ένα  δείγμα βερίκοκα, προέλευσης Πέλλας, με ανίχνευση της μη εγκεκριμένης για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστικής ουσίας chlorpyriphos.
  • Ένα  δείγμα ακτινίδια, προέλευσης Αιτωλοακαρνανίας, με ανίχνευση της μη εγκεκριμένης για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστικής ουσίας chlorpyriphos.
  • Ένα  δείγμα δαμάσκηνα, προέλευσης Αιτωλοακαρνανίας, με ανίχνευση της μη εγκεκριμένης για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστικής ουσίας cypermethrin.
  • Ένα  δείγμα σπανάκι, προέλευσης Αιτωλοακαρνανίας, της μη εγκεκριμένης για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστικής ουσίας chlorpyriphos σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων με ενδεχόμενη διατροφική επικινδυνότητα.

Επίσης από δειγματοληψία σε μανταρίνια που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές της Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Ηλείας σε συσκευαστήριο της Ηλείας, προέλευσης Αιτωλοακαρνανίας, ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστική ουσία cypermethrin.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες για τη διερεύνηση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων και οι φάκελοι των υποθέσεων είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γενικά προκύπτει ένα ποσοστό 11% μόνο των δειγμάτων που λήφθηκαν να είναι επιβαρυμένο από υπολείμματα μη εγκεκριμένων για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες φυτοπροστατευτικών προϊόντων και μόνο 1 δείγμα με συγκέντρωση δραστικής ουσίας ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων (MRLs).

Όσον αφορά τους παραγωγούς, η Διεύθυνση σημειώνει:

1.Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων και να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες εφαρμογής που αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασιών για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
2.Να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα για την καλλιέργεια που το χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα.
3.Να μην υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δόσεις των γεωργικών φαρμάκων όπως αυτές αναγράφονται στις ετικέτες τους.
4.Να μην συγκομίζουν τα προϊόντα τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτά που αναγράφει η ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου.
5.Να προμηθεύονται κατά την αγορά των γεωργικών φαρμάκων του Εντύπου Λιανικής Πώλησης το οποίο είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν για τρία (3) χρόνια στο αρχείο τους.
6.Να διατηρούν ημερολόγιο αγρού στο οποίο να γίνεται καταγραφή της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και να φυλάσσουν τα τιμολόγια αγοράς τους.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας ιδιαίτερο  βάρος θα πρέπει να δοθεί και από τους εμπόρους λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, ώστε σε περίπτωση εύρεσης υπολειμμάτων, να μπορεί να βρεθεί δια μέσου νόμιμων παραστατικών ο παραγωγός. Σε διαφορετική περίπτωση οι κυρώσεις θα επιβληθούν στους ίδιους.

«Οι παραγωγοί θα πρέπει να αναλάβουν το βαθμό της ευθύνης που τους αναλογεί όσον αφορά την παραγωγή και διακίνηση ασφαλών για τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων, γιατί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων που εμπνέουν ασφάλεια είναι ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και όχι κυρώσεων», αναφέρεται.

main_5_LAIKES_AGORES_____________________

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl