77% πρόοδος στα έργα της Ιόνιας Οδού Θέμα ημερών η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας. Ιούλιο στην κυκλοφορία η παράκαμψη Αμφιλοχίας.

2

Με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένει για τη συνολική παράδοση του αυτοκινητοδρόμου στην κυκλοφορία, η αλματώδης πρόοδος κατασκευής του έργου είναι εμφανής σε όλο του το μήκος. Εντός του καλοκαιριού θα παραδοθεί μάλιστα η παράκαμψη της Αμφιλοχίας.
Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, κατασκευάζονται ανάμεσα σε άλλα  24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.

1Ο ανισόπεδος κόμβος Αντιρρίου

Από τις 4 συνολικά σήραγγες, η διάνοιξη των 3 έχει ήδη ολοκληρωθεί (Μακύνειας, Καλυδώνας, Αμπελιάς), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της μεγαλύτερης σήραγγας (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα με ταχείς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τέλος Μαΐου απέμεναν λιγότερα από 100 μέτρα για την πλήρη διάνοιξη και αυτής της σήραγγας τα έργα στην οποία ξεκίνησαν μόλις πριν έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (ypodomes) η πανηγυρική διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας θα γίνει στις 28 ή τις 29 Ιουνίου παρουσία πολιτικών, δημοσιογράφων και φυσικά στελεχών της εταιρείας και του Υπουργείου Υποδομών.
Η Σήραγγα Κλόκοβας, με την ολοκλήρωση και λειτουργία της θα είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες οδικές Σήραγγες στην Ελλάδα, η 2η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (πίσω από τη Σήραγγα Παναγοπούλας) και η μεγαλύτερη στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Στο τέλος Μαΐου του 2016, η συνολική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών στην Ιόνια Οδό άγγιζε το 77,09%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:
– 0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου
– 76,6 χλμ. – 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή της Συκούλας. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
– 145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας
– 170 χλμ.- 190 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού
Στα προαναφερθέντα εργοτάξια, στο τέλος Μαϊου απασχολούνταν περισσότερα από 2.100 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνταν (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ανερχόταν σε 1.530.
Τα οφέλη στην τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, ενώ με την ολοκλήρωσή της η Ιόνια Οδός θα προσφέρει σε όλους τους οδηγούς ασφάλεια, άνεση, ποιοτικές υπηρεσίες και μειωμένη κατά μία ώρα διάρκεια διαδρομής στο ταξίδι Αντίρριο – Ιωάννινα.
Σημειωτέον πως με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών θα δοθούν 55εκ.ευρώ, στα πλαίσια της συμφωνίας του 2013, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης.

3

2

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>