Γιώργος Λαγούδης: Πληρώνουμε ακριβά τα οπαδικά αισθήματα του προέδρου Ο πρώην γραμματέας κατακευρανώνει τις επιλογές του προέδρου της ΕΠΣΑ

41ba2979-2e44-4b6e-945d-1134a998f5a9

Αποκαλύψεις για τους χειρισμούς  του προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας  Παναγιώτη Παπαχρήστου αλλά και για τη γενικότερη λειτουργία της Ένωσης, έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Γεγονός»  ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΠΣΑ Γιώργος Λαγούδης.

Να σημειώσουμε ότι επί έξι συνεχόμενα χρόνια (2010-2016) ο κ. Λαγούδης  σαν γενικός γραμματέας της διοργανώτριας αποτέλεσε το «δεξί χέρι» του προέδρου και «Νο2»  στην ιεραρχία της Ε.Π.Σ.Α.

Έτσι προφανές λοιπόν πως γνωρίζοντας  πρόσωπα και γεγονότα η άποψη και η  θέση του κ. Λαγούδη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπακέλα

Γιατί επιλέξετε τη  συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να μιλήσετε;

Έκρινα ότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα της Ένωσης  αλλά και οι αγώνες κατάταξης του πρωταθλητή μας ώστε να μην υπάρχει αγωνιστικό ενδιαφέρον και διαταραχτούν οι  ισορροπίες διεξαγωγής των διοργανώσεων.

Πότε και πως  ξεκίνησε η κόντρα ή αν προτιμάτε ως διατύπωση η διαφορετικές απόψεις που εκφράζετε στο Δ.Σ;

Όλα άρχισαν τον περασμένο Αύγουστο (2015) όταν υπήρξε η έκτακτη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας σχετικά με το θέμα της Ένωσης Θεσσαλίας και το αν πρέπει να παραμείνει ενεργό μέλος της Ε.Π.Ο. ή όχι. Στο Δ.Σ που κάναμε αποφασίσαμε να ψηφίσουμε κατά της πρότασης της Ε.Π.Ο.  που επιθυμούσε να αναστείλει τη  λειτουργία της και να μην την αναγνωρίζει.  Όμως την παραμονή της Γ.Σ.  η Ε.Π.Ο. αποφάσισε να τροποποιήσει την πρόταση της και να παραμείνει η Ένωση της Θεσσαλίας ενεργή σαν μέλος της με την προϋπόθεση ότι θα προκήρυττε άμεσα εκλογές. Η πρόταση της Ομοσπονδίας πέρασε σχεδόν ομόφωνα  , αλλά δυστυχώς η Ε.Π.Σ.Α.  μειοψήφησε. Ένας από τους τρεις εκπροσώπους μας ψήφισε όχι ενώ οι άλλοι δυο ήταν απόντες από την αίθουσα που έγινε η ψηφοφορία. Ζήτησα εξηγήσεις για την στάση μας στην γενική συνέλευση από τον πρόεδρο  και η απάντηση του ήταν: « Είναι  δική μου η απόφαση , έτσι έκρινα εγώ.»

Πιο σημαντική όμως ήταν  η ενέργεια του τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν,  όχι μόνο  χωρίς εξουσιοδότηση από το Δ.Σ.  αλλά ούτε καν  ενημέρωση,  πήγε και κατέθεσε κατά της Ε.Π.Ο. και  υπέρ της ΑΕΚ στην έφεση της  στο διαιτητικό δικαστήριο. Εμείς  πληροφορηθήκαμε το γεγονός  από τα Μ.Μ.Ε.

Όταν του έθεσα ζήτημα  για την σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας του  μου απάντησε ότι πήγε εκεί όχι σαν πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α ,αλλά σαν άτομο, ως Παναγιώτης Παπαχρήστος. Εσείς τι πιστεύετε ότι αν δεν ήταν πρόεδρος της Ένωσης θα τον καλούσαν; Γιατί δεν κάλεσαν έναν άλλον οποιονδήποτε που δεν είχε ιδιότητα στο ποδόσφαιρο; Δεν μπορεί όμως να πηγαίνει στην Αθήνα σαν Παπαχρήστος και να χρεώνει το ταμείο της Ένωσης σαν πρόεδρος. Θέλω να τονίσω μάλιστα ότι η ενέργεια του αυτή δεν έφερε κάποιο χρήσιμο  αποτέλεσμα ούτε για την ΑΕΚ που τελεσίδικα τιμωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα , αλλά ταυτόχρονα ζημίωσε  και  την Ένωση που από τότε μπήκε στο μάτι της ομοσπονδίας.

Πολύς λόγος γίνεται για  άσχημα οικονομικά της Ένωσης του νομού. Πως έχει  το θέμα;

Προ διμήνου περίπου ζήτησα να γίνει Δ.Σ. για να ενημερωθούν τα μέλη του μεταξύ των  άλλων και για οικονομικά της Ένωσης. Ο πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι η Ε.Π.Σ.Α. χρωστά ένα ποσό περίπου στις 32.000 ευρώ.

Δυστυχώς η κύρια πηγή εσόδων μας είναι οι ομάδες και μονό αυτές.

Οι παράγοντες των ομάδων δεν συντηρούν μόνο τα σωματεία τους , αλλά ουσιαστικά χρηματοδοτούν  και τη λειτουργία της Ένωσης καθώς   καλούνται να πληρώσουν  τα παράβολα συμμετοχής σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, τα νέα δελτία  αλλά και πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Μάλιστα υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος,  ένα ποσό γύρω στις 6.000 που οφείλουν οι ομάδες από πρόστιμα.

Έχουμε λάβει και την επιχορήγηση από την Ε.Π.Ο των 4.000 ευρώ που δόθηκε σχεδόν σε όλες τις Ενώσεις. Σχεδόν μηδαμινές είναι οι χορηγίες που έχουν γίνει. Εκτός από τα παραπάνω υπάρχει για φέτος και μια απώλεια προγραμματισμένων εσόδων αρκετά σημαντική και οφείλεται στην  θέση και την  στάση  που προσωπικά ακολουθεί ο πρόεδρος.

 Τι ακριβώς εννοείτε;

Το ταμείο της Ένωσης έχει πληρώσει την τελευταία διετία (2015-16) περίπου 2.000 ευρώ  για τις μετακινήσεις και διαμονές  του προέδρου στην Αθήνα για θέματα ομοσπονδίας όπως ισχυρίζονταν. Τι λόγο έχει όμως  να παρίσταται σε ένα θεσμικό όργανο στο οποίο όχι μόνο  δεν είναι μέλος αλλά βρίσκεται μάλιστα απέναντι του;  Που εξυπηρετήθηκε και τι κέρδισε το ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας από τα ταξίδια αυτά πέρα από τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις που έκανε ο πρόεδρος;

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι σχεδόν  ποτέ δεν παρείχε, τουλάχιστον επίσημα  στο Δ.Σ της Ένωσης,  ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν στα συμβούλια της Ε.Π.Ο., διεκδικήσεις της Ε.Π.Σ.Α ή άλλα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα.

Να συμπληρώσω εδώ σχετικά με τις αποφάσεις  του Δ.Σ.  ότι  και για τις πληρωμές που γίνονταν στην  επιτροπή διαιτησίας (Ε.Δ.)  και στον γυμναστή των διαιτητών δεν υπήρχε σχετική  απόφαση από το συμβούλιο και αυτές γίνονταν παράτυπα.

Χάσαμε επίσης και προσφορές σε είδη που συνήθως  λαμβάναμε. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία, θέλοντας να βοηθήσει με κάποιο τρόπο τα πενιχρά οικονομικά των Ενώσεω,ν είθισται σε κάθε ετήσια εορτή που γίνεται  να προφέρει τα έπαθλα και τα μετάλλια  που θα απονέμονται στους βραβευθέντες. Αυτό έγινε και πέρσι στην ένωση μας με την παρουσία του κ. Γκιρτζίκη στην γιορτή μας . Φέτος όμως με  την κατάσταση που είχε διαμορφώσει η Ε.Π.Σ.Α. απέναντι στην ομοσπονδία  τα έπαθλα δεν ήρθαν  γιατί δεν ζητήθηκαν .’Αλλωστε  και για το πω λαϊκά με τι «μούτρα» θα γίνονταν κάτι τέτοιο και έτσι  στην φετινή γιορτή οι βραβεύσεις  μας κόστισαν περίπου 2.300 ευρώ.

Η σημαντικότερη όμως απώλεια  για το ταμείο μας προήρθε από την μηδαμινή παρουσία των διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Α σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο υπήρχε μια ικανοποιητική ροή ορισμών μετά την κατάθεση του Παπαχρήστου ενάντια στην ομοσπονδία οι διαιτητές  και οι παρατηρητές διαιτησίας μας, εξαφανίστηκαν από τους ορισμούς των αγώνων. Στο σημείο αυτό πρέπει να γνωστοποιήσω ότι η ένωση εισπράττει από κάθε ορισμό διαιτητή ή παρατηρητή διαιτησίας σε αγώνα εθνικών πρωταθλημάτων το 15% της αμοιβής του. Το χρήματα  που φέτος χάθηκαν  από το ποσοστό αυτό  υπολογίζεται περίπου στις 6.000 ευρώ. Δυστυχώς η Ένωση μας  πληρώνει πολύ ακριβά τα οπαδικά αισθήματα του προέδρου της.

Μπορεί η συγκεκριμένη στάση που κρατά ο πρόεδρος σε εσας προσωπικά να μην  αρέσει, αν όμως έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του Δ.Σ οι ενέργειες του είναι σύννομες.

Το τονίζω κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν συζητήθηκε και πολύ περισσότερο δεν πάρθηκε απόφαση από το 15μελες Δ.Σ της Ένωσης ποια στάση θα κρατήσει η Ε.Π.Σ.Α. σε σχέση με την διοίκηση της Ε.Π.Ο με εξαίρεση, όπως ανέφερα προηγουμένως, την περίπτωση της Ένωσης Θεσσαλίας που τελικά γύρισε μπούμερανκ εναντίον μας.

Ο κ. Παπαχρήστος έχει επιλέξει  μια  πολιτική  που εξυπηρετεί μόνο τις  προσωπικές του φιλοδοξίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις επαφές που είχε για θέματα που είχαν σχέση με την  Ένωση και την ομοσπονδία  ήταν πάντοτε  μόνος του.

Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου είναι «ωσεί παρόντα» καθώς ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν καταθέσει μια ουσιαστική πρόταση και  δεν ζήτησαν μια εξήγηση. Το μόνο τους ενδιαφέρον είναι  να οριστούν  υπεύθυνοι ασφάλειας στα ματς  των πρωταθλημάτων. Χαριτολογώντας θα έλεγα  ότι αποτελεί  επιτυχία για κάθε πρόεδρο να έχει τέτοιους συνεργάτες οι οποίοι  να του έχουν παραχωρήσει τόση μεγάλη ελευθερία κινήσεων χωρίς να του ζητούν εξηγήσεις.

Συμμερίζεστε την άποψη  πως  επειδή  ήσασταν «ο κακός» της παρέας  και ζητούσατε εξηγήσεις και διευκρινήσεις  για τις ενέργειες  ήταν και ο λόγος που αντικατασταθήκατε μετά από 6 χρόνια  από τη θέση του γενικού γραμματέα;

Κύριε Μπακέλα, έχω μια διαδρομή  στο ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας 30 ετών. Τα 20 σαν ποδοσφαιριστής και τα υπόλοιπα 10 σαν παράγοντας σωματείου , άλλα και στην Ένωση. Επέλεξα να βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω το άθλημα που υπηρέτησα  και όχι να γίνω γνωστός. Εμένα δεν με έμαθαν όταν ήρθα στην Ε.Π.Σ.Α, άλλους πρωτογνώρισαν. Στο τελευταίο συμβούλιο που κάναμε ο πρόεδρος έβαλε το θέμα να γίνει μια αναδιανομή θέσεων στο Δ.Σ. Όλοι το δέχτηκαν. Δεν ήθελα να αποχωρήσω από την θέση, όμως από τη στιγμή που για αυτή υπήρχε και άλλος ενδιαφερόμενος ο πρόεδρος πρότεινε να γίνει ψηφοφορία . Κάτι τέτοιο δεν το δέχτηκα και αποχώρησα. Δεν είναι στις προθέσεις μου να παραιτηθώ επειδή έχω διαφορετική άποψη από τους περισσότερους. Θέλω να παρέχω στα σωματεία όσο μπορώ την στήριξη και την ενημέρωση που χρειάζονται. Δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά στην Ένωση και πρώτα και πάνω από όλα τα σωματεία- μέλη μας πρέπει να ενημερώνονται σωστά γιατί αυτά μας ψήφισαν και σε αυτά  είμαστε υπόλογοι.

Πως κρίνετετα πρωταθλήματα που τέλειωσαν την φετινή σεζόν;

Νομίζω ότι δεν είχαμε μια καλή χρονιά. Δεν θα σταθώ στις ανακοινώσεις και τις καταγγελίες που έγιναν , αλλά στην αποχώρηση  ομάδων (Φλόγα Παλαιομάνινας, Αστέρας Αγρινίου)  πριν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καταγγέλλοντας την επιτροπή διαιτησίας  και την Ένωση. Τα σωματεία είναι μέλη μας και οφείλουμε να εξετάζουμε αν τα παράπονα που εκφράζουν είναι δίκαια ή μη και όχι αδιαφορούμε. Οι ομάδες  είναι αυτές που  μας έδωσαν το δικαίωμα να βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Πάντα θα υπάρχουν λάθη διαιτητών στο ποδόσφαιρο όμως εμείς οφείλουμε να έχουμε τουλάχιστον την έξωθεν καλή μαρτυρία.   Αυτό το λέω γιατί  η  φετινή επιτροπή διαιτησίας (Ε.Δ)   λειτουργούσε  με μια  σύνθεση που προκαλεί ερωτηματικά τουλάχιστον όσον αφορά το ηθικό της κομμάτι.

Είναι κρίμα όσον αφορά το κομμάτι της διαιτησίας που αρκετά έχει διαφημίσει το ποδόσφαιρο της Αιτ/νιας με τους καταξιωμένους ρέφερι που έχει αναδείξει αυτή την χρονική περίοδο μέλη του συνδέσμου να είναι τόσο απογοητευμένα από τη μη χρησιμοποίηση τους  σε ματς εθνικών κατηγοριών ώστε  είτε να  αποτυγχάνουν  στα αγωνιστικά τεστ ή το χειρότερο να μην προσέρχονται να τρέξουν. Ορισμένοι βέβαια ζήτησαν και πήραν μεταγραφή σε άλλη Ένωση θέλοντας να έχουν την εξέλιξη που εδώ δεν θα είχαν.

Πως κρίνετε το γεγονός ότι για 4η συνεχόμενη χρονιά η Ένωση μας αποτυγχάνει να έχει ομάδα σε εθνική κατηγορία μετά τους αγώνες μπαράζ των πρωταθλητών των Ενώσεων;

Αυτό δείχνει ότι το ποδόσφαιρο μας δεν εξελίσσεται αλλά παραμένει στάσιμο. Δεν υπάρχει πρόοδος. Το θεωρώ ανεπίτρεπτο να έχουν  η Ηλεία και η Άρτα από 3 και 2 ομάδες αντίστοιχα στην Γ΄ εθνική και εμείς, η Ένωση των 78 σωματείων κανέναν εκπρόσωπο. Όλοι μας έχουμε ευθύνη γι΄ αυτό. Δυστυχώς οι ομάδες μας επικεντρώνονται στο πως θα κερδίσουν  το πρωτάθλημα μέσα από την διαδικασία των πλέϊ-οφ  και στην συνέχεια   <<ξεφουσκώνουν>> και δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Έχω κάνει πρόταση να καταργηθούν τα πλέϊ –οφ  και ο πρώτος στην βαθμολογία να είναι και ο πρωταθλητής. Από τη νέα σεζόν όμως ο πρωταθλητής κάθε Ένωσης θα ανεβαίνει στην Γ΄ εθνική και αυτό είναι σίγουρα αρκετά ευχάριστο.

Παρόλα αυτά  σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Παπαχρήστος κάνει επισκέψεις και θέλει να βοηθήσει συναδέλφους του όμορων Ενώσεων.

Πράγματι διάβασα και εγώ τα όσα γράφτηκαν για την επίσκεψη του προέδρου μας στην Άρτα ώστε να συμπαρασταθεί στον φίλο του πρόεδρο Θανάση Τρουμπούκη. Πρέπει πάντως να πω ότι αυτός που χρειάζεται βοήθεια είναι η δική μάς Ένωση γιατί αυτή έχει τόσα  χρόνια να ανεβάσει την πρωταθλήτρια της. Ο κ. Τρουμπούκης τα κατάφερε με την Αμβρακία Κωστακιών.

Σχόλιο συντάκτη:

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η συζήτηση που είχαμε με τον  Γιώργο Λαγούδη. Χωρίς σχόλιο  να επισημάνουμε και κάτι ακόμη. Το σημερινό 15μελες Δ.Σ της Ε.Π.Σ.Α αποτελεί προσωπική επιλογή του Παναγιώτη Παπαχρήστου. Μόλις δυο χρόνια μετά από την  εκλογή του «κατάφερε» εκτός των άλλων  να έχει απέναντι του και μια ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση.

 41ba2979-2e44-4b6e-945d-1134a998f5a9

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl