Σοβαρές οι επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στους κτηνοτρόφους

DOC.20140226_.1151676_.ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ_-696x462

Η πρόταση της ΠΟΣΓ για την Αναθεώρηση της ΚΑΠ & οι αλλαγές που επηρεάζουν τις ενισχύσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Ποιες είναι οι αστοχίες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πόσο επηρεάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας και τι προτείνεται να αλλάξει, ώστε να αρθούν οι αδικίες και οι στρεβλώσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο και προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, σύστησε Ομάδα Εργασίας, με αντικείμενο την  αξιολόγηση της εφαρμογής της ΚΑΠ στη χώρα μας, τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για τη διόρθωσή του ς στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2017.

Για την Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα, η κ. Πόπη Αγγέλη, Γεωπόνος MSc και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, συμμετείχε στην αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε με την εφαρμογή της ΚΑΠ καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για τις αλλαγές που απαιτούνται.

Συγκεκριμένα. η Ομάδα Εργασίας έπειτα από την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, εντόπισε βασικές και σημαντικές αστοχίες τόσο στη βασική & πράσινη ενίσχυση όσο και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ειδικότερα, στον τομέα της ζωικής παραγωγής βασική αστοχία αποτελεί η απόκλιση κατά 30% στη συνολική επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας, καθώς και ο υπολογισμός του αριθμού των αιγοπροβάτων και βοοειδών που θα ελάμβαναν συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, η απόκλιση αυτή οδήγησε στην εκ νέου εφαρμογή της τεχνικής λύσης που οδήγησε κτηνοτρόφους του Νομού να διαθέτουν βοσκότοπο σε απόσταση έως και 30 χλμ σε ευθεία από το στάβλο τους, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Και υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το περιεχόμενο των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που εγκρίθηκαν και του τρόπου εφαρμογής τους, όταν είναι γνωστό ότι η έκταση των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στην Αιτωλοακαρνανία δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Στην περίπτωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και ειδικότερα στην ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας όπου κριτήριο επιλογής είναι η ποσότητα και ποιότητα του γάλακτος (!!!), παρατηρήθηκαν σοβαρές αποκλίσεις και σφάλματα στο σχεδιασμό.

Κατ’ αρχήν ορίστηκε αναλογία παραγωγής γάλακτος ανά πρόβατο ή αίγα τα 120 kg ανά ζώο, όταν η επίσημη γαλακτοπαραγωγή των ντόπιων φυλών προβάτων και αιγών δεν ξεπερνά τα 100 kg.

Αλλά ακόμα και αν πιάσουν τα 120 kg ανά ζώο, υπάρχει ο «κόφτης» του μικροβιακού φορτίου. Το πώς θα παραχθεί ποιοτικό γάλα από μονάδες στις οποίες η πολιτεία στερεί, έμμεσα ή άμεσα, τη δυνατότητα να έχουν ρεύμα και άδεια λειτουργίας είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να προβληματίσει.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο αριθμός ζώων που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2014 957.561 εκ των οποίων επιλέξιμα (120 kg/ζώο γάλα) ήταν 409.982, τα οποία και μπορούσαν τελικά να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση , δηλαδή περίπου τα μισά.

Συνεπώς, δεδομένου ότι τα στοιχεία του Υπουργείου, του ΕΛΟΓΑΚ και του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ταυτίζονται, δημιουργήθηκαν σοβαρότατες αστοχίες.

Η Ομάδα Εργασίας εντόπισε τα προβλήματα και τις αδικίες που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι μας, τα ζώα των οποίων παράγουν γάλα – πρώτη ύλη για τη δημιουργία της ελληνικής φέτας. Προβλήματα που αποθαρρύνουν τους παραγωγούς να συνεχίσουν να απασχολούνται στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς μεσοπρόθεσμα τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς και μη βιώσιμους.

Αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις προτείνεται η αναθεώρηση σε τομείς όπου υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις, όπως στην κτηνοτροφία, και μεγαλύτερη στήριξη στην καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή ζωοτροφών, που υποστηρίζουν την κτηνοτροφική παραγωγή. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η συνένωση των ενισχύσεων των αιγοπροβάτων ορεινών και πεδινών περιοχών σε ενιαία ενίσχυση με την ονομασία «Αιγοπρόβειο γάλα» λαμβάνοντας υπόψη, για την καταβολή της, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, καθώς και τη φυλή του ζώου (μικρότερη αναλογία για τις αυτόχθονες φυλές και μεγαλύτερη για τα υπόλοιπα ζώα). Ακόμα, προτείνεται η θέσπιση ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο κρέας, όπου θα λαμβάνεται υπόψη μια ελάχιστη παράδοση κρέατος στο σφαγείο και ένα ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης. Η κατηγορία αυτή κρίνεται σκόπιμη, καθώς εξυπηρετεί τους παραγωγούς εκείνους που δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους στη μεταποίηση λόγω προσβασιμότητας ή/και εκείνους (τους ελάχιστους) που έχουν κρεατοπαραγωγική κατεύθυνση στην εκτροφή.

DOC.20140226_.1151676_.ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ_-696x462

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl