Μύθοι & αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

unnamed

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγρινίου, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», την Τετάρτη, 5/10/2016, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Διαδημοτικού Δικτύου και των επιστημονικών φορέων για την υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής ενημερωτικής εκστρατείας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους τοπικούς επιστημονικούς φορείς που υποστήριξαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της ημερίδας, καθώς και την ομιλήτρια ιατρό λοιμωξιολόγο κ. Ευθυμία Γιαννιτσιώτη, για την ενημέρωση που προσέφερε στους δημότες του Αγρινίου. Παρόντες ήταν οι κ.κ.  Παντελής Παπαθανάσης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και Ιωάννης Τσιτσέλης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου οι οποίοι χαιρέτησαν με τη σειρά τους την εκδήλωση και τόνισαν τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την προστασία από σοβαρές λοιμώξεις μέσω των απαραίτητων  εμβολιασμών. Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Γεώργιος Ροϊδης. Την ομιλία παρακολούθησε πλήθος δημοτών καθώς και ιατρών, φαρμακοποιών και άλλων επιστημόνων υγείας της περιοχής. Τέλος, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το Ωδείο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο προσέφερε μία εξαιρετική μίνι μουσική παράσταση στους παραβρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημαντική συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου, μέλους του Δικτύου μας, στην Πανελλαδική μας Εκστρατεία. Για τρίτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας μας».

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Ευθυμία Γιαννιτσιώτη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Δ” Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Π.Γ.Ν. Αττικόν. Η κ. Γιαννιτσιώτη αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

 unnamed

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl