SOS και για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Απορρίφθηκε από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου αίτημα για επιστημονική κάλυψη ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης, αν και ο διοικητής το αφήνει ανοικτό ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καταρρέει

αρχείο λήψης
Πριν από λίγες μέρες κλήθηκε το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας να αποφανθεί πάνω σε έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο γνωστό ιδιωτικό ιατρικό και διαγνωστικό κέντρο της περιοχής του Αγρινίου, κατέθεσε αίτημα για διασφάλιση επιστημονικής κάλυψης από προσωπικό του νοσοκομείου, ώστε να ιδρύσει και να λειτουργήσει Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης.
Η αίτηση από το ιατρικό κέντρο κατατέθηκε στις 11 Δεκεμβρίου και στις 18 Δεκεμβρίου το υπουργείο ζήτησε την απάντηση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας που συνεδρίασε σχετικά με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, στις 5 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί πως εάν το νοσοκομείο απαντούσε θετικά στο σχετικό αίτημα, τότε το υπουργεία Υγείας θα προχωρούσε στην έκδοση απόφασης επιστημονικές διασύνδεσης, κάτι όμως που προς το παρόν δεν ημπόρει να γίνει, με βάση την απόφυση που έλυνε το Διοικητικό Συμβούλια του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, μετά από συζήτηση γνωμοδότησε αρχικά ομόφωνα πως όπως προκύπτει από τα προγράμματα εφημεριών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου, η Μονάδα καλύπτεται καθημερινά από ειδικό Νεφρολόγο. Συνεπώς το Δ.Σ. θεώρει πως δεν μπορεί να υποστηρίξει και ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Σημειώνεται επίσης πως τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου, καλύπτει ένας Νεφρολόγος με οργανική θέση στο Αγρίνιο συνεπικουρούμενος από έναν επικουρικό γιατρό του οποίου η θητεία είναι περιορισμένη καθώς και τον Διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Μεσολογγίου κ. Παναγοδήμο, ο όποιος και έχει απόφαση μετακίνησης στο Αγρίνιο τρεις φορές την εβδομάδα. Το Δ.Σ. του νοσοκομείο με βάση τα παραπίνω καταλήγει ότι είναι καταρχήν επιτακτική ανάγκη η πλήρης κάλυψη από ειδικούς Νεφρολόγους ώστε να μπόρει στη συνέχεια να ανταποκριθεί και στα τυχόν αίτηματος για κάλυψη ιδιωτιών μονάδων.
Μετά από όλα αυτά αποφάσισε να αναβάλλει την λήψη απόφασης επί του θέματος και θα ασκηθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πίεση» για την στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Νοσηλευτικής Μονάδας του Αγρινίου, όσον αφορά στην πλήρωση των οργανικών θέσεων.
Θετικός ο Διοικητής
Πάντως, την  πρόθεσή του να εγκριθεί τελικά η επιστημονική κάλυψη από την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου  Αγρινίου η αντίστοιχη του Ευήνωρ, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, εξέφρασε ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου κ. Γιώργος Βλάχος, αφού, όπως εξηγεί στο «Γ» , η εντολή από το υπουργείο για αντίστοιχη περίπτωση, με άλλο ιδιωτικό ίδρυμα στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. «Ως νοσοκομείο είμαστε επιφορτισμένοι με το να μπορούμε να καλύψουμε οποιοδήποτε εξωτερικό περιστατικό αν συμβεί κάτι, το θέμα θα το ξαναδούμε στο Δ.Σ.», δηλώνει στο «Γ» ο κ. Βλάχος. Η στάση αυτή πάντως του κ. Βλάχου, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά, αφού η απόφαση του Δ.Σ. είναι σαφής και περιγράφει μια κατάσταση υπολειτουργίας του Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου.
Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας (σ.σ. βρίσκονται στη διάθεση του «Γ») που έχουν φτάσει μέχρι την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Για παράδειγμα γίνεται λόγος για το μοναδικό παράδοξο να υπάρχει ο ίδιος Διευθυντής σε Αγρίνιο και σε Μεσολόγγι, για απουσίες σε εφημερίες κλπ και γίνεται ξεκάθαρα λόγος για κινδύνους στη ζωή αιμοκαθαρόμενων εξαιτίας της απαράδεκτης , όπως χαρακτηρίζεται, κατάστασης. Οι σχετικές καταγγελίες μάλιστα έχουν γίνει, όπως επισημαίνεται και στη διοίκηση του νοσοκομείου, χωρίς να υπάρξει απάντηση.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ένα μετά το άλλο τα Τμήματα του νοσοκομείου Αγρινίου καταρρέουν, αφοί μόνο με «μπαλώματα» αναζητούνται λύσεις, που τελικά αποδυναμώνουν τόσο τις Μονάδες του Αγρινίου, όσο και αυτός του Μεσολογγίου, με «μεταφερόμενους» ιατρούς και νοσηλευτές, ενώ την ίδια στιγμή καμία πρόνοια δεν υπάρχει και από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρά τις διαβεβαιώσεις που αρχικά δόθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατά προτεραιότητα αντιμέτωπη των προβλημάτων που υπάρχουν στη δημόσια υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.
Από την άλλη πλευρά, ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου (ΣΕΝΑ)  κ. Τσιάντας, υποστηρίζει αυτό ακριβώς που αναγράφεται και στην απάντηση του Δ.Σ. προς το Ευήνωρ και το Υπουργείο. Ότι δηλαδή, το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τα δικά του περιστατικά. «Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε 100 αιμοκαθαρόμενους και μάλιστα έρχονται και περιστατικά από Μεσολόγγι», αναφέρει ο ίδιος.
Η ΜΤΝ λειτουργεί όλη μέρα, κάθε μέρα με τέσσερις γιατρούς, ο ένας δε κάνει τρεις εφημερίες την εβδομάδα στο Αγρίνιο και τις υπόλοιπες στο Μεσολόγγι. Σε σχετικό ερώτημα του «Γ» στον διοικητή του νοσοκομείου για τις καταγγελίες για τη Μονάδα για το αν έχει υπ’όψιν του να συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκείνος απάντησε πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με αυτό.
αρχείο λήψης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl