Δάνειο 11,9 εκατομμυρίων αναζητά ο δήμος Αγρινίου για να καλύψει παλιά δάνεια!

agrinio_kentro_plateia_aftodioikisi

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου ενέκρινε πρόσφατα, με ομοφωνία από όσους παρέστησαν, την έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλες τις Τράπεζες που διατηρούν καταστήματα στο Αγρίνιο καθώς και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές τους για δανειοδότηση του δήμου. Πρόκειται  για αναχρηματοδότηση δανείων που ήδη έχει συνάψει ο δήμος κατά το παρελθόν, στο ποσό των 11.875.941,56 € με εκτίμηση του ποσού αυτού για την 31-12-2015.

Αυτό το νέο δάνειο/αναχρηματοδότηση θα έχει  διάρκεια  μέχρι 25 χρόνια, όχι απαραίτητα σταθερό επιτόκιο αλλά ίσως  και κυμαινόμενο ή μικτό και με εξασφαλίσεις  από μέρος από τα έσοδα των ΚΑΠ και μέχρι του ποσού που θα ανέρχεται η εκάστοτε δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Παράλληλα συγκροτήθηκε  τριμελής Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών αποτελούμενη από τους Χρήστο Γκούντα -Αντιδήμαρχο Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών & πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής ως Πρόεδρο,  Στέφανο Χατζηανέστη – Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών ως μέλος και Ιωάννη Μιμμή – Νομικό Σύμβουλο ως μέλος , η οποία θα παραλάβει και θα αξιολογήσει τις προσφορές των Τραπεζών και στη συνέχεια θα υποβάλει σχετικό πρακτικό στην Οικονομική Επιτροπή, για έγκριση και εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15  Σεπτεμβρίου και ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου της που επιδόθηκε στα μέλη της και δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Υπήρξε νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 9 τακτικών μελών βρέθηκαν παρόντα 5 τακτικά μέλη(όλα τα συμπολίτευσης)ενώ απόντα ήταν τα 4 μέλη από την αντιπολίτευση τα οποία δεν προσήλθαν αν και προσκλήθηκαν.

Όπως ανέφερε στην επιτροπή ο κ. Γκούντας, ως πρόεδρος και αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης καθορίζονται κατά περίπτωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών είναι δυνατόν να καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις ένταξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη ρύθμιση της παρούσας παραγράφου. Στην αιτιολόγηση, δε, που έχει αναρτηθεί στο «Διαύγεια» αναφέρεται πως «Προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων του, μπορεί να συνομολογήσει δάνειο με αναγνωρισμένο πιστωτικό ίδρυμα. Με το δάνειο αυτό θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των ετήσιων τοκοχρεολυσίων που καταβάλει ο Δήμος Αγρινίου σε συνάρτηση με τη διάρκειά του και το επιτόκιο σταθερό ή κυμαινόμενο που μπορεί να επιτευχθεί. Με την αναχρηματοδότηση αυτή εκτιμάται ότι ο Δήμος Αγρινίου θα έχει σημαντικό ετήσιο όφελος που μπορεί να φθάσει στη μείωση μέχρι και 40% των ετήσιων τοκοχρεολυσίων με παράλληλη επιμήκυνση της αποπληρωμής τους μέχρι τα 25 χρόνια. Το ύψος του δανείου που θα ληφθεί προσδιορίζεται από το υπόλοιπο των δανείων του Δήμου όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την μέρα υπογραφής της σύμβασης. Εκτιμάται ότι το υπόλοιπο αυτό των δανείων, την 31-12-2015 θα έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 11.875.941,56 ευρώ».

Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι για την  συνομολόγηση δανείων από δήμους και περιφέρειες με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση ήδη συναφθέντων δανείων τους η σχετική απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γκούντας στο «Γεγονός» πρόκειται για μια κίνηση που είναι αναπόφευκτη καθώς οι δανειακές ανάγκες του δήμου Αγρινίου μπορεί να είναι φέτος σε τοκοχρεολύσια 520 χιλιάδες ευρώ αλλά του χρόνου θα είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Το σύνολο είναι 12 εκατομμύρια και 2,5 εκατομμύρια είναι το δάνειο για το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτό λήγει η περίοδος χάριτος που υπήρχε μέχρι φέτος και ο στόχος μας είναι να μαζέψουμε όλες μας της υποχρεώσεις σε ένα δάνειο αναχρηματοδότησης ώστε να πετύχουμε την μεγαλύτερη μείωση στα τοκοχρεολύσια. Εκτιμούμε ότι με το ποσοστό μείωσης που θα πετύχουμε θα καλούμαστε αντί για 1,2  εκατομμύρια να πληρώνουμε γύρω στις 600 χιλιάδες. Διαφορετικά θα μας «πνίξουν», πρώτα και κύρια οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να εξυπηρετήσουμε», εξηγεί ο κ. Γκούντας, ο οποίος  στην ερώτηση αν εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί τελικά ένα τέτοιο δάνειο απάντησε «θα πάμε στην προσφορά που θα συμφέρει τον δήμο».

agrinio_kentro_plateia_aftodioikisi

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl