Με τα τασάκια… παρά πόδα! Ανάστατοι οι επαγγελματίες της εστίασης στο Αγρίνιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

koi-epimel-syneleysi-kapnisma6
Με νέα σύσκεψη και αναμένοντας και την απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οργανώνονται οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής στο Αγρίνιο, που αντιδρούν μαζικά στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την επιβολή των πρώτων «τσουχτερών» προστίμων για τασάκια, κάπνισμα, έλλειψη σήμανσης κλπ.
Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έγινε με μεγάλη συμμετοχή και σε κλίμα έντασης η πρώτη σύσκεψη των επαγγελματιών στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, όπου δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες στα πρόσωπα των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής, ειδικά όταν έκαναν αναφορές στις… βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου! Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια για τους ελέγχους υπηρεσία, είπε πως δεν μπορεί να μην κάνει ελέγχους τη στιγμή που ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας αλλά παράλληλα υπάρχουν και καταγγελίες, από πολίτες αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων.
«Δεν έγινε σωστή προετοιμασία. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει μια καμπάνια να ενημερωθεί ο κόσμος να ξεκινήσει πρώτα και να ελέγχονται οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί και μετά να φτάσουν στην καφετέρια και στο μπαρ. Θα έπρεπε να είναι το τελευταίο σημείο που να γίνονται οι έλεγχοι παρά ταύτα είναι το πρώτο. Μήπως επειδή εκεί υπάρχει εισόδημα, μήπως επειδή εκεί τα πρόστιμα θα φέρουν λεφτά στο ταμείο; Μήπως είναι η εισπρακτική πολιτική;» είναι το σχετικό σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής του Αγρινίου Ηλία Καλλέργης.
Στην πρόσφατη σύσκεψη, Επιμελητήριο και δήμος Αγρινίου, τάχθηκαν στο πλευρό των επαγγελματιών, ενώ οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών της Αιτωλ/νίας κ. Ράπτης και Πολύζος, τόνισαν πως έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση ως προς την εφαρμογή του νόμου.
Για το ίδιο θέμα η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία αποσαφηνίζει τη θέση της: Την  άμεση αναστολή  εφαρμογής του νόμου και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση σε κάθε επίπεδο, με βασικό ζητούμενο οι ίδιοι οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα  επιλογής εάν τα καταστήματά τους θα είναι καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Έως τότε, μέχρι να γίνει ο διάλογος, οι αρμόδιες υπηρεσίες  να περιοριστούν σε συστάσεις.
«Εμείς και το 2011 που εφαρμόστηκε το μέτρο και τώρα άδειασαν τα ταμεία μας, έφυγε ο κόσμος. Εμείς δεν έχουμε ταμείο να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος, η πίεση που μας έκανε να μαζευτούμε και να δούμε τι θα κάνουμε. Εν πάσει περιπτώσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει κάνει ήδη κάποιες ενέργειες, τις γνωστοποίησε, ήμασταν σε συνεχή επαφή από το Δεκέμβριο με τη Διεύθυνση Υγιεινής προσπαθώντας να τους πείσουμε ότι εν μέσω του χειμώνα είναι λάθος να βγουν και να βάλουν πρόστιμα. Θα ήταν σωστότερο να περιμένουμε να περάσει ο χειμώνας και εν όψει καλοκαιρού που ο κόσμος θα βγει εκτός εσωτερικών χώρων να καπνίζει να προσπαθήσει τότε να επιβληθεί το μέτρο. Ο έλεγχος και η παρουσία της Διεύθυνσης Υγιεινής να ενημερώνει τον κόσμο ότι υπάρχουν έλεγχοι να μην αναγκαζόμαστε εμείς να είμαστε οι αστυνομικοί στο μέτρο, γιατί ο κόσμος τώρα δεν πείθεται ότι εγώ που έχω το κατάστημα κινδυνεύω να φάω το πρόστιμο γιατί δεν έχει δει τους ελεγκτές, την υπηρεσία, η οποία αστυνομεύει ή επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου.
Αν λοιπόν τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγιεινής έχουν παρουσία στα καταστήματα για ένα μεγάλο διάστημα τα βλέπει ο κόσμος, τα βλέπουν και οι συνάδελφοι θα αποδειχθεί σιγά – σιγά το μέτρο σωστό, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του μέτρου. Αν δούμε ότι ο κόσμος αντιδρά τότε θα ακολουθήσουμε μια άλλη διαδικασία.» επισημαίνει ακόμη ο κ. Καλέργης.
Τα τασάκια ακόμη δεν έχουν κάνει ακόμη την επανεμφάνιση τους στο Αγρίνιο, αφού ο φόβος επιβολής προστίμου είναι υπαρκτός, αν και έχει ζητηθεί να ελέγχονται οι περιπτώσεις όπου γίνονται μόνον  επώνυμες καταγγελίες.
Από εκεί και πέρα η εστίαση στο Αγρίνιο, ζητά την παρέμβαση και της Περιφέρειας, ώστε ως προϊστάμενη αρχή να δώσει εντολή ώστε οι έλεγχοι να είναι πιο ελαστικοί και να περιορίζονται σε συστάσεις και ενημέρωση, αν και εδώ λίγα μπορούν να γίνουν από την Περιφέρεια, αλλά και την Διεύθυνση Υγιεινής: Ανά πάσα στιγμή οι υπάλληλοι μπορούν παραβλέποντας μια καταγγελία, να «τυλιχτούν σε μια κόλα χαρτί» και να βρεθούν εκτεθειμένοι και κατηγορούμενοι. Με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού τους, κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν τη δουλειά τους.
«Κάναμε έγγραφο – αίτηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι η προϊστάμενη αρχή της Διεύθυνσης Υγιεινής, μιλήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Αντωνόπουλο και τον κ. Κατσιφάρα και του ζητήσαμε να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για ακόμη τρεις μήνες να περάσει ο χειμώνας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του νόμου σε όλη την Ελλάδα και ότι ο νόμος δεν έχει θέση και ισχύ στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε παρεμβάσεις με τους βουλευτές, να προτείνουμε την αλλαγή του νόμου, ή εν πάσει περιπτώσει να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα είναι για καπνίζοντες ή για μη καπνίζοντες.» επισημαίνει ακόμη ο κ. Καλέργης, συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει επώνυμη καταγγελία εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε τον καταγγέλλοντα ώστε να μην βρουν ευκαιρία οι επόπτες να αρχίζουν να γράφουν. Αφού υπάρχει ο νόμος σε ισχύ επώνυμα πλέον ο πολίτης να καταγγείλει όχι ανώνυμα κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία ενός τηλεφωνήματος να καταγγείλει που υπάρχει πρόβλημα.»
182
koi-epimel-syneleysi-kapnisma6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παναγιώτης Τσακανίκας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl