Ο Λαογραφικός της ΓΕΑ οργάνωσε Λαμπρή ιστορική - λαογραφική εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό

???????????????????????????????
Που έμ’νες και π” εβρέθαμε» (Που ήμασταν και που βρεθήκαμε), ήταν ο τίτλος της λαμπρής Ιστορικής – Λαογραφικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Λαογραφικό Όμιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.) την Κυριακη 2 Νοεμβρίου  στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Μια εκδήλωση που σαν σκοπό είχε, να αναδείξει και να προάγει τη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας διαχρονικά, αλλά και να τιμήσει τους απανταχού Πόντιους σαν ιδιαίτερο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Οι εισηγήσεις, οι προβολές, τα σχόλια, τα τραγούδια και οι χοροί, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εκδήλωσης, τα οποία μέσα από μια εκπληκτική αλληλουχία έδωσαν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα το οποίο καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του εφόρου του Λαογραφικού Ομίλου της (Γ.Ε.Α.) κ. Δημοσθένη Καπώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων αφού τόνισε τις ιδιαίτερες πολιτισμικές παρεμβάσεις του Ομίλου τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία των Ποντίων τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κος Κονταξής Κωνσταντίνος, ο οποίος με ένα ιδιαίτερο επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο προσέγγισε την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, μέχρι και τις μέρες μας.
Βέβαια η ιστορία του Πόντου και των ανθρώπων του είναι τόσο μεγάλη για να χωρέσει στα χρονικά όρια μιας εισήγησης, ωστόσο όμως η συνεκτική της παρουσίαση από τον κ. Κoνταξή δεν άφησε κανένα κενό.
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο διακεκριμένος Πόντιος Ερευνητής, Συγγραφέας και Χοροδιδάσκαλος κος Ζουρνατζίδης Νικόλαος, ο οποίος από την αρχή της πολιτισμικής του αφήγησης επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού κατά τη διάρκεια και των 28 αιώνων ύπαρξής του.
Ειδικότερα ο κ. Ζουρνατζίδης αναφέρθηκε διεξοδικά και ανά γεωγραφική ενότητα (Δυτικός, Κεντρικός και Ανατολικός Πόντος) στην ιστορική εξέλιξη των λαογραφικών δεδομένων των Ποντίων με έμφαση στον χορό σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής.
Πέραν των παραπάνω εισηγήσεων – παρουσιάσεων, τραγουδήθηκαν 19 παραδοσιακά τραγούδια από Ποντιακή ορχήστρα που συμμετείχε στην εκδήλωση και χορεύτηκαν ισάριθμοι χοροί και από τις τρεις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χοροί της εκδήλωσης αποδόθηκαν με μεγάλη δεξιοτεχνία και επαγγελματισμό από την ομάδα παραστάσεων του Λαογραφικού Ομίλου της (Γ.Ε.Α.) αποσπώντας τα θερμά και συνεχή χειροκροτήματα του κοινού.
Πράγματι η ομάδα παραστάσεων του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο κ. Γιώργο Τσελίκα, αφού τις προηγούμενες μέρες κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια στις συνεχόμενες πρόβες, κατά τη διάρκεια της παράστασης έδωσε τον καλύτερο της εαυτό σε μια ομολογουμένως δύσκολη αποστολή.
Η  εφορία του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α., για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον διακεκριμένο επιστήμονα κ. Κ. Κονταξή, τον εξαίρετο Πόντιο ερευνητή, συγγραφέα και χοροδιδάσκαλο κ. Ν.Ζουρνατζίδη καθώς και την άψογη Ποντιακή παραδοσιακή ορχήστρα που έλαβε μέρος.
Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους στυλοβάτες της εκδήλωσης, δηλ τον χοροδιδάσκαλο κ. Γ. Τσελίκα, μαζί με τις χορεύτριες και τους χορευτές της ομάδας παραστάσεων του  Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. που έλαβαν μέρος αλλά και τις οικογένειές τους.
Επίσης, ιδιαίτερα ευχαριστεί τους χορηγούς (όπως αυτοί καταγράφηκαν στο επίσημο έντυπο της εκδήλωσης), τους εργαζόμενους της Γ.Ε.Α. οι οποίοι συνέβαλλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης και το κοινό της πόλης που την παρακολούθησε.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
???????????????????????????????
???????????????????????????????
???????????????????????????????

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl