Οι τοξοβόλοι του Αγρινίου Το βέλος ενός από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα, «λάβωσε» επιτέλους και το Αγρίνιο με το τμήμα τοξοβολίας της ΓΕΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τόξο: από τα αρχαιότερα όπλα, ένα εργαλείο για κυνήγι, ένα εφόδιο μάχης, η αφετηρία του οποίου χάνεται στο βάθος των χιλιετιών. Οι Αμαζόνες ακρωτηρίαζαν το στήθος τους για τα διευκολύνονται στον χειρισμό του τόξου, οι πολεμιστές δεν έκαναν βήμα χωρίς να είναι γεμάτη η φαρέτρα τους. Στην αρχαία Ελλάδα δεν θεωρήθηκε αγώνισμα άξιο να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί δεν αναδείκνυε την ανδρεία του πολεμιστή.
Η σύγχρονη τοξοβολία έγινε Ολυμπιακό Αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900, βγήκε από τους Αγώνες το 1920 και επέστρεψε, μόνιμα πια, το 1972. Έκτοτε διατηρεί τη δημοτικότητά της σε όλον τον κόσμο.
Στη μικρή κοινωνία του Αγρινίου, η τοξοβολία δεν είναι από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα. Αυτό είναι που προσπαθεί να ανατρέψει η ΓΕΑ και ο υπεύθυνος εκπαιδευτής κ. Γιώργος Τσώτας, με το τμήμα τοξοβολίας που συγκρότησε από τον φετινό Σεπτέμβριο.
Στην πραγματικότητα τα πρώτα, δειλά, βήματα έγιναν από το 2013, ωστόσο το τμήμα τέθηκε σε πλήρη δραστηριότητα από φέτος.
Ο κ. Τσώτας, με καταγωγή από την Αβώρανη Αγρινίου, εξηγεί πως το μικρόβιο της τοξοβολίας το κόλλησε πολλά χρόνια πριν, πίσω στο 1987, όταν ζούσε ακόμη στην Αθήνα και αποφάσισε η κόρη του να ασχοληθεί με το άθλημα και όταν εκείνη, κάποια χρόνια αργότερα, μέλος πια της Εθνικής Ομάδας Τοξοβολίας, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό, σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στην αρχαία Ολυμπία.
Έπειτα ο κ. Τσώτας αναδείχθηκε πρόεδρος σε Σωματείο τοξοβολίας με την επωνυμία  «Πάνδαρος», στην Ηλιούπολη. Όταν, πολλά χρόνια μετά, επέστρεψε στο Αγρίνιο, ένιωσε την ανάγκη να μυήσει και τους Αγρινιώτες στο άθλημα.
«Επικοινώνησα με τον κ. Χρήστο Θετάκη, τον πρόεδρο της ΓΕΑ και το είδε θετικά. Πέρυσι φιλοξενούμασταν σε υπόγειο χώρο του Παπαστρατείου Μεγάρου, φέτος όμως, κατόπιν σχετικής αίτησης στον δήμαρχο, μεταφερθήκαμε σε μεγάλο χώρο, στον 3ο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου, που μας εξυπηρετεί καλύτερα», εξηγεί ο κ. Τσώτας, μιλώντας στο «Γεγονός».
Στο τμήμα τοξοβολίας, αυτή την ώρα, διδάσκονται 15 με 18  μαθητές, άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Ηλικιακό όριο δεν υπάρχει: «Έχω μαθητές 10 ετών , έχω και.70!», δηλώνει ο κ. Τσώτας, που, όπως εξηγεί, σκοπός του είναι να βρει τουλάχιστον έναν συνεχιστή της τοξοβολίας στο Αγρίνιο, μετά από εκείνον. Άλλωστε οι ίδιοι οι μαθητές του, όταν φτάσουν σε κάποιο επίπεδο, μπορούν να διδάσκουν τους πιο νέους.
Το πρώτο δίμηνο το εργαλεία του τοξοβόλου, η φαρέτρα, τα τόξα, τα βέλη, τα προστατευτικά κλπ, παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.
«Αυτό που πρέπει να έχει ο τοξοβόλος είναι αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και δευτερεύοντος φυσικά προσόντα. Αυτές είναι αρετές που καλλιεργούνται και μέσα από το άθλημα», εξηγεί ο ίδιος.
«Το Αγρίνιο είναι «παρθένα» αγορά σε ότι αφορά την τοξοβολία και το τμήμα της ΓΕΑ είναι το μοναδικό τμήμα τοξοβολίας στην Αιτωλοακαρνανία», λέει ο κ. Τσώτας σε άλλο σημείο, που ευελπιστεί το τόξο να διαδοθεί ευρύτερα στον νομό.
Η εγγραφή για το τμήμα τοξοβολίας της ΓΕΑ είναι στα 10 ευρώ, ποσό που καλύπτει όλα τα χρόνια που θα θέλει κάποιος να συμμετάσχει, ενώ η συνδρομή είναι 20 ευρώ το άτομο για κάθε μήνα και 35 ευρώ για δύο μέλη της ίδιας οικογένειας.
Της Μαρίνας Ζαρκαβέλη
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl