Η ανθοφορία της ελιάς φταίει για τις αλλεργίες κι όχι οι... ψεκασμοί

72631994
Νιώθετε έντονο μπούκωμα και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε; Έχετε μόνιμη καταρροή και σαν πεθαίνει η ιγμορίτιδά σας; Τα χρόνια κάπως στενά σας ρουθούνια δεν προλαβαίνουν να ανακουφιστούν από τη βλέννα και ο λαιμός σας έχει μέρες που σας προκαλεί φλέματα; Βγείτε άμεσα από τα social media γιατί μαίνεται μια ακόμα παλαβή συζήτηση για θεωρίες συνωμοσίας!
Σύμφωνα με αυτές και ειδικά στο facebook αυτό που συμβαίνει φέτος με τις ιώσεις στην περιοχή μας είναι πρωτοφανές και ειδικά οι αλλεργίες θερίζουν. Φταίνε τα φάρμακα που μας ποτίζουν; Φταίνε τα εμβόλια που μας έβαλαν να κάνουμε; Ή μήπως φταίνε οι ψεκασμοί; Ναι αλλά οι ψεκασμοί σταμάτησαν, δεν μπορεί να ψεκάζουν στον ουρανό που είναι στη δικαιοδοσία του Πάνου Καμμένου! Υπάρχει κι εδώ απάντηση: «Μα ακριβώς γι” αυτό υποφέρουμε όλοι. Γιατί σταμάτησαν οι ψεκασμοί κι εκεί που ήμασταν σε καταστολή έχουμε ένα συνδυασμό παθήσεων μαζί και νεύρων. Δεν έχετε παρατηρήσει ότι όλοι είναι έτοιμοι για τσακωμό;»
Μήπως τα παραπάνω δεν τα έχετε βρει μπροστά σας σε κάποιο forum  ή στον λογαριασμό σας στο twitter; Σύμφωνα με διάφορους παρατηρητές η γύρη φέτος είναι τεράστια(!) και ο καιρός μαζί με τη σκόνη δεν είναι τυχαίος! Δεν πάνε πολλές μέρες που έγραψε ο δημοσιογράφος Α. Παπαχελάς: «Μία φίλη επισκέφθηκε ένα κλασικό ταβερνάκι. Η ιδιοκτήτρια της έδειξε ένα αεροπλάνο που πετούσε εκείνη την ώρα, αφήνοντας πίσω του μια έντονη άσπρη γραμμή. «Το βλέπεις, ε;» της είπε και πρόσθεσε «εντάξει καταλαβαίνεις τι κάνουν τώρα… ΄Η μήπως δεν έχεις δει πόσο έντονη και μεγάλη είναι η γύρη φέτος».
Μέσα σε αυτό το σχεδόν παρανοϊκό περιβάλλον είναι αδύνατον να μην ρωτήσεις κάποιον ειδικό, πολύ, δε, περισότερο αν όντως ανήκεις στην ομάδα των πολιτών που παρατηρεί ότι μόνο μετά από κάποια βροχή απαλλάσσονται κάπως από μια κατάσταση σαν «μόνιμο κρύωμα». Κι όλα αυτά πέρα από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα που κάνει θραύση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ιατρό ΩΡΛ Βασίλη Σακελλαριάδη όλα τα παραπάνω είναι υπερβολές. Φέτος, όπως εξήγησε στο «Γ», υπήρξαν όντως πολλές περιπτώσεις ιώσεων αλλά σε αυτό ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες. Αυτή την εποχή υπάρχει έξαρση στον παιδικό στρεπτόκοκκο αλλά και μια άλλη ίωση με υψηλό πυρετό αλλά όχι έξαρση γρίπης όπως ακούγεται. «Πρόκειται για αδενοϊούς», τονίζει ο κ. Σακελλαριάδης, «που παρατηρούνται κάθε χρόνο. Για τα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση ή που έχουν κλειστές τις κόγχες στα ρουθούνια ή πρόβλημα διαφράγματος αυτή η εποχή είναι δύσκολη. Η σκόνη επίσης είναι πρόβλημα για πολλούς που εντείνεται από τον περιορισμό των βροχοπτώσεων(σ.σ. μετά το Πάσχα υπήρξε ραγδαία μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή). Αλλά το κυριότερο είναι η ανθοφορία της ελιάς. Δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, αλλά να παίρνουν μέτρα ανακούφισης. Η γύρη της ελιάς καλώς ή κακώς ταξιδεύει μέχρι και 10 χιλιόμετρα από ένα δέντρο οπότε καταλαβαίνετε ότι εμείς εδώ στο Αγρίνιο, με τόσα ελαιόδεντρα τριγύρω είναι σαν να βρισκόμαστε μόνιμα μέσα στους ελαιώνες. Ούτε μεγαλύτερη είναι η γύρη από άλλα χρόνια, ούτε κάτι παράξενο συμβαίνει. Ίσως να έχουν αυξηθεί εκείνοι που καλλιεργούν ελιές. Πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά εκείνοι που είναι πιο πολύ «της πόλης» αντιμετωπίζουν πιο έντονο πρόβλημα από την ανθοφορία της ελιάς κι όχι μόνο. Μην ξεχνάμε ότι είναι αληθινός οργασμός της φύσης αυτή η εποχή με εκατοντάδες ανθοφορίες».
Δεν ξέρουμε αν είναι ικανές οι παραπάνω εξηγήσεις για να καθησυχάσουν όσους έχουν ροπή προς τη συνωμοσιολογία. Πάντως σε ότι αφορά τα παιδιά, ένα στα πέντε παιδιά παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας.Οι πιο συχνές αλλεργίες που παρατηρούνται στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα αλλά ενώ οι πιο επικίνδυνες είναι οι τροφικές αλλεργίες, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο συχνές.
Κι ενώ η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργία από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας μπορούν να θεραπευτούν με τη υπογλώσσια ή υποδόρια χορήγηση ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων, για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο φάρμακο. Η μόνη λύση είναι η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν την αλλεργία Για το 90% των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά ευθύνονται το γάλα,τα αβγά,οι ξηροί καρποί-ιδίως τα φιστίκια- τα σιτηρά, τα όσπρια,τα ψάρια και τα οστρακοειδή.
Τα πιο επικίνδυνα από τα τρόφιμα θεωρούνται τα φιστίκια ,τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Το γάλα και τα αυγά μπορεί να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα και γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια και εμετό. Η ιδανική θεραπεία για τις αλλεργίες στα τρόφιμα είναι η αποφυγή τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν τις πολλές παιδικές αλλεργίες με τις καισαρικές επεμβάσεις!
72631994

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl