Προς… ξεμπλοκάρισμα τα έργα ΕΣΠΑ και στην Αιτωλοακαρνανία

erga_aftodioikisi2

Στην προσπάθεια ,η οποία υπήρξε και πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ,να αυξήσει τη ρευστότητα ώστε  να μην χαθούν κοινοτικά χρήματα με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από 95 στο 100% για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης  Περιφερειών  Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνάντησή του με την επίτροπο  Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου , την περασμένη Τρίτη.

Το πρόβλημα με τα έργα ΕΣΠΑ, όχι μόνο τα περιφερειακά, ανέκυψε τους προηγούμενους μήνες, με την διακοπή της ρευστότητας. Οι εργασίες στα περισσότερα έργα σταμάτησαν, ενώ ο χρόνος που είχε οριστεί για την παράδοση πολλών από αυτών φτάνει στο τέλος.

Κατέστη λοιπόν αναγκαίο το αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και πως η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει  τα υγιή περιφερειακά προγράμματα.

Η πρόταση η οποία θα περάσει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο για «100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» των έργων συνεισφέρει στη  ρευστότητα της εθνικής οικονομίας γιατί καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 100% του συνόλου της ευρωπαϊκής  χρηματοδότησης των υπό υλοποίηση έργων και μέχρι του ύψους της συνολικής  κοινοτικής συμμετοχής.

Η διαδικασία αυτή είναι μια τεχνική λύση έμμεσης παράτασης του προγράμματος η οποία χρειάζεται διαχειριστική επάρκεια, ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο για να μπορέσει να επιτευχθεί.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι δεκάδες τα έργα εκείνα που έχουν παγώσει, πολλά από αυτά, λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Το έργο οδοποιίας Κουβαράς- Φυτείες που έχει δημοπρατηθεί η πρώτη φάση του έργου, το Πλατυγιάλι- Γέφυρα Γουριάς (τμήμα του έργου «Πλατυγιάλι-Ιόνια οδός»), το αποχετευτικό δίκτυο στη Δημοτική Ενότητα Στράτου καθώς και ο βιολογικός καθαρισμός της Παλαίρου και του Αστακού.

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα έργα που δεν έχουν προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, λόγω της μη σταθερής χρηματοροής στο ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι έργα όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στις 31/5, ενώ όλα τα υπόλοιπα έχουν περιθώριο ολοκλήρωσης μέχρι της 31/12/15. «Για αυτό τον λόγο ζητάμε την παράταση του ΕΣΠΑ», αναφέρει μιλώντας στο «Γεγονός» ο κ. Γιάννης Λύτρας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών.

Ο ίδιος δεν αποκλείει κάποια από τα έργα αυτά να συνεχίσουν ως έργα «γέφυρα», να ενταχθεί μέρος τους δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ και να συνεχίσει από εκεί η χρηματοδότησή τους.

Ο κ. Λύτρας θα έχει το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα έργα ΕΠΠΕΡΑΑ , στα οποία εντάσσονται και οι βιολογικοί της περιοχής, για να έχει σαφέστερη ενημέρωση , μεταξύ άλλων, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αποπληρωμή του ΒΙΟ.ΚΑ. Παλαίρου και Αστακού, αλλά και το αποχετευτικό δίκτυο Παναιτωλίου, Καινουργίου και Στράτου.

«Αν τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια για 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των έργων, θα διευκολύνει πολύ την κατάσταση, αφού θα επιφέρει πιο ομαλή χρηματοδότηση και θα έχουμε ποιοτικά και ολοκληρωμένα έργα», δηλώνει στο «Γ» ο κ.Λύτρας.

Από του χρόνου το νέο κτήριο του Γυμνασίου Θέρμου λόγω ΕΣΠΑ

Η παύση πληρωμών από το ΕΣΠΑ έχει παγώσει δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα και στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Γυμνασίου Θέρμου, που επρόκειτο να έχει παραδοθεί στα τέλη του καλοκαιριού και να στεγάσει τους μαθητές του γυμνασίου από τη σχολική χρονιά που μόλις άρχισε. Ωστόσο το στοπ που μπήκες στις πληρωμές από τον μήνα Μάρτιο, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των εργασιών: «η ενημέρωση που έχουμε από την Περιφέρεια είναι ότι το επόμενο διάστημα οι εργασίες θα προχωρήσουν. Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο το σχολείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του από Γενάρη, αλλά το πιο πιθανό είναι αυτό να γίνει από την επόμενη σχολική χρονιά, αν όλα πάνε καλά», λέει στο «Γ» η διευθύντρια του Γυμνασίου Θέρμου κα. Αγλαΐα Σύρρου. Όπως εξηγεί η ίδια, όταν το νέο πέτρινο κτήριο θα είναι έτοιμο, θα στεγάσει τους μαθητές του γυμνασίου, ενώ το Λύκειο θα συνεχίσει να στεγάζεται σε λυόμενα. Για το λύκειο Θέρμου η κα Σύρρου αναφέρει ότι πρόκειται να κατασκευαστεί ένα νέο κτήριο, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

erga_aftodioikisi2

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl