Το χρέος της ΔΕΥΑΜ στη ΔΕΗ φέρνει διακοπές ρεύματος και σφοδρές αντιδράσεις Διαπαραταξιακή οργή στο Μεσολόγγι

dimarxeio-mesologgi

Αγεφύρωτο  παραμένει το …(οικονομικό) χάσμα του δήμου Μεσολογγίου  και της  ΔΕΗ που προέκυψε εξαιτίας   των οφειλών της ΔΕΥΑΜ, ένα ζήτημα που απασχολεί  2,5 χρόνια .

Μάλιστα προ ημερών η ΔΕΗ διέκοψε επί τρείς ώρες την ηλεκτροδότηση σε σειρά 10 αντλιοστασίων υδροδότησης, ενώ ενέταξε στον προγραμματισμό της για την επόμενη Τρίτη 6-10-2015 νέες διακοπές. Πυροδότησε παράλληλα οργή στη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις .

Το χρέος της ΔΕΥΑΜ στη ΔΕΗ  σε μεγάλο βαθμό κληροδοτήθηκε από την πρώην ΔΕΥΑ Οινιάδων και το οποίο παρ’ όλο που έχει πληρωθεί ποσό 1.038.406,86 € κατά την τελευταία διετία 2013 -2015 αυξάνεται τοκιζόμενο και σήμερα φθάνει τα 2,8 εκατ. €.
Ο Δήμος Μεσολογγίου κινήθηκε με θεσμικές παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους βουλευτές του νομού μας καθώς επίσης τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ για την γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος δεδομένου ότι αρκετές ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν πανελλαδικά το ίδιο πρόβλημα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο δήμος Μεσολογγίου, προκειμένου να επιτευχθεί η αναστολή των προγραμματισμένων από την ΔΕΗ διακοπών, τόσο για την διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού του νερού, όσο και της δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων στην προσπάθεια του Δήμου, ακόμη κι αν επιλεγεί ο τρόπος των δυναμικών κινητοποιήσεων.
«Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καλούνται όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού να λάβουν θέση άμεσα, δεδομένου ότι ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έγκαιρα και με τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσε στη ΔΕΗ προέβλεψε την παρούσα εξέλιξη, καταβάλλοντας μηνιαίες δόσεις για αποπληρωμένη παλιότερων οφειλών», αναφέρει.

Για το θέμα συνεδρίασε χθες στο Γραφείο του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου,  η Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το θέμα της ΔΕΗ. Σε υλοποίηση της 243/2015 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίσθηκε  σειρά ενεργειών σε θεσμικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και επίπεδο κοινωνικών κινητοποιήσεων, δεδομένου ότι την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 προγραμματίσθηκε από τη ΔΕΗ νέα 6ωρη διακοπή ρεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Οι ενέργειες που έχουν αποφασισθεί αφορούν:

1)  Παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς (Υπουργό και αναπληρωτή), τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού.

2) Κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου

3) Συμβολική κατάληψη την Δευτέρα 5-10-2015 και ώρα 9.00 π.μ. στα γραφεία του Υποκαταστήματος της ΔΕΗ με την συμμετοχή δημοτών και για χρονικό διάστημα μιας ώρας.

4) Ενημέρωση των θεσμικών φορέων της πόλης προς επίρρωση των προσπαθειών

5) Κατάθεση από τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής Ψηφίσματος – Πρότασης στον Διευθυντή του Υποκαταστήματος με σκοπό την διαβίβασή του αρμοδίως.

Για το ζήτημα σε ανακοίνωση τους οι σύμβουλοι  του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας», κκ. Κατσούλης Παναγιώτης και Καρατσόλης Παντελής αναφέρουν:

«Το ζήτημα θα μπορούσε να είχε λυθεί πριν από δυο χρόνια, αν εκφράζονταν πολιτική βούληση από την τότε κυβέρνηση, με την ένταξη της τότε μικρότερης οφειλής της ΔΕΥΑΜ στη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, όπως έγινε με μέρος των χρεών του δήμου αλλά και του ΧΥΤΑ. Δεν εκφράστηκε αυτή η πολιτική βούληση τότε, αλλά είναι κατεπείγουσα αναγκαιότητα να εκφραστεί σήμερα. Η παροχή υγιεινού νερού σε όλους τους κατοίκους του δήμου είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση, οι βουλευτές του Νομού και ο συντοπίτης μας νέος Υπουργός Εσωτερικών να επιδείξουν την ευαισθησία που απαιτείται άμεσα.

Προς το παρόν πρέπει να παγώσει κάθε διαδικασία διακοπής του ρεύματος προς τη ΔΕΥΑΜ, όπως αυτή που προγραμματίζεται για την επόμενη Δευτέρα, 6ωρης διάρκειας. Η εφαρμογή της σε συνδυασμό με την αντίστοιχη διακοπή ρεύματος προς το ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τη γενικότερη ασφάλεια της περιοχής μας, ιδίως δε αν υπάρξουν νεροποντές.

Είμαστε σύμφωνοι και αλληλέγγυοι με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της σημερινής διαπαραταξιακής επιτροπής, καλούμε δε και εμείς από την πλευρά μας όλους τους εκπροσώπους των φορέων και τους δημότες στην κινητοποίηση της Δευτέρας, στις 9πμ, στα γραφεία της ΔΕΗ στην πόλης μας».

dimarxeio-mesologgi

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl