Αγροτικά μπλόκα με αιχμή την φορολογία

unnamed-3

Μετά τις πρόσφατες άκαρπες συναντήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι πάμε σε κινητοποιήσεις και μάλιστα μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο το θέμα της φορολογίας και τον διαχωρισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Εντός των επόμενων ημερών οι κρητικοί φορείς καθορίσουν που θα στηθούν τα μπλόκα, όπως σε πανελλήνιο επίπεδο και η Πανελλήνια Συντονιστική Αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και η Πρωτοβουλία Αγροτών που εκπροσωπεί 63 συλλόγους από όλη τη χώρα.

Στην περιοχή μας είναι γνωστό ότι το πιο κινητοποιημένο κομμάτι των αγροτών αναφέρεται στην ΠΑΣΥ η οποία έχει ευθεία σύνδεση με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας πρόκειται να αποφασίσει με τις υπόλοιπες οργανώσεις για κινητοποιήσεις με συνεδρίαση την Κυριακή στη Λάρισα, για να λάβουν αποφάσεις. Οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας πήραν, επίσης, τις πρώτες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα στις Σέρρες (15/10), στο Κιλκίς (20/10), στην Ημαθία (22/10), στη Χαλκιδική (29/10) και στην Κομοτηνή (3/11/).

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Agronews.gr ειδικά οι αγρότες της Κρήτης ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο χαρακτήρισαν εντολοδόχο της τρόικας. Αιτία, οι αόριστες υποσχέσεις για ελάφρυνση που μοίρασε ο υπουργός, απέναντι στους αγρότες που υποστηρίζουν ότι δεν ζητούν να μη φορολογηθούν, αλλά να υπάρξει ένας λογικός φόρος, να μην ισχύσει σε καμιά περίπτωση η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και η εξοντωτική αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

Λίγες ώρες νωρίτερα, με υποσχέσεις για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ σε κλίμακες επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών του συντονιστικού που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, αλλά και να διχάσει το αγροτικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο υπουργός δήλωσε επισήμως: «Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί και τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στο στάβλο. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις για το μόνο που δεσμεύτηκε ο υπουργός ήταν η διαδικασία σε σχέση με τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οπότε σύμφωνα με το σχεδιασμό, επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής από την πλευρά τους ζήτησαν, να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στη φορολόγησή τους και το ασφαλιστικό, αλλιώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

 Σκληρές δηλώσεις στην περιοχή μας

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της «Ένωσης» Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά, ερωτηθέντος για το όλο θέμα από το «Γ»: «Δυστυχώς οι αγρότες, για μια ακόμη φορά, αντιμετωπίζονται εχθρικά και ως τα συνήθη υποζύγια καλούμαστε να σηκώσουμε βάρη που δεν μας αναλογούν.

Κανείς δεν λέει να μην πληρώσουν οι αγρότες, η φορολογία, όμως, πρέπει να είναι αναλογική και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του καθενός. Το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κυρίως αγρότες στο να εγκαταλείψουν την παραγωγή.

Η ζημιά θα είναι τεράστια, αφού η εθνική οικονομία θα χάσει μέρος του ΑΕΠ και τη ίδια στιγμή το κράτος θα κληθεί να βρει πρόσθετους πόρους επιδοματικής πολιτικής για τους νεοάπορους που θα δημιουργήσει.

 

Το υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου με τις δηλώσεις Αποστόλου σε μορφή ερωταπαντήσεων!

Υπουργός: Κατατέθηκε ένας προβληματισμός αρκετά σοβαρός από πλευράς αγροτών. Και θα έλεγα ένας προβληματισμός που θα μας βοηθήσει σημαντικά για περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων που ήδη έχουμε ετοιμάσει ως Υπουργείο, ούτως ώστε στην εντός των ημερών σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί επ΄ωφελεία βεβαίως του αγροτικού χώρου.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο.

Προς  αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος,  για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σχεδιάζετε πιο δίκαιη φορολόγηση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;

Υπουργός: Ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρχει μια πιο δίκαιη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν θα έλεγα την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση.

Δριμεία είναι και η δήλωση του βουλευτή Αιτ/νίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος πρωτοστατεί σε ενημερώσεις και κινητοποιήσεις ειδικά στις περιοχές Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου και Βόνιτσας:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ έχουν υπογράψει τη θανατική καταδίκη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Με τα νέα μέτρα θα δοθεί η χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά καθώς η γη και η παραγωγή θα συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων ενώ οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν.

Δεν έχουν ισοδύναμα και διορθωτικά μέτρα ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ΚΑΠ. Είναι απάτη για να τους βάλουν να τσακώνονται για ψίχουλα μεταξύ τους, με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους.

Η ανάπτυξη της οικονομίας, της πρωτογενούς παραγωγής ως πυλώνα της, που επικαλούνται ώστε να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστική στο πλαίσιο της ΕΕ της ΚΑΠ και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, σημαίνει οι πραγματικοί μας αντίπαλοι, μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, μεγαλέμποροι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές να αυγατίσουν τα κέρδη και τα πλούτη τους. Γι” αυτό τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι κυβερνήσεις τους διατηρούν φορολογική ασυλία στα κέρδη τους και ταυτόχρονα τους μοιράζουν διαχρονικά παχυλές επιδοτήσεις.

Η επίθεση στη ζωή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων είναι ολομέτωπη με μέτρα-»φωτιά», όπως:

  • Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
  • Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
  • Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
  • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Οι αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά. Για να έχει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας, πρέπει να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, όλους όσοι πλήττονται από τα βάρβαρα μέτρα και πληρώνουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται και δεν δημιούργησαν.

Το ΚΚΕ καλεί  τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην ξεγελαστούν. Να κάνουν ουσιαστικό βήμα στο δυνάμωμα της οργάνωσής και στην ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής.

Με την κοινή δράση και πάλη μας ανοίγουμε το δρόμο για να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες γης, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, εμπορίου, να γίνει η ιδιοκτησία τους ιδιοκτησία του λαού, να μπει στον ενιαίο σχεδιασμό αξιοποίησής της, για να ωφελείται η συνεταιρισμένη αγροτιά. Για να μην είναι ατομική έγνοια οι καταστροφές, η δουλειά στο χωράφι, στο μαντρί, η αγορά των εφοδίων κ.ά. Έτσι θα γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του».

Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία. Οργανωμένοι ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που μας εξοντώνουν, αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση και την καταστροφή. Ανοίγουμε το δρόμο για μονομερή διαγραφή του χρέους και ανάπτυξη της χώρας προς όφελος μας. Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό, για ικανοποίηση των αναγκών του λαού σε τρόφιμα και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, με τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα εξασφαλίζει δουλειά, σίγουρο και σταθερό εισόδημα στους συνεταιρισμένους αγροτοκτηνοτρόφους, φτηνά ποιοτικά τρόφιμα στο λαό μας. Έτσι θα γίνει αφέντης ο λαός του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του».

unnamed-3

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl