Αγία Παρασκευή Παρακαμπυλίων: Οικισμοί υπό εγκατάλειψη… Ούτε δρόμο για το... νεκροταφείο τους δεν έχουν οι οικισμοί κοντά στον Αη Βλάσση

3

Ταλαιπωρία και μόνο για δεκάδες μόνιμους κατοίκους των οικισμών Αγίας Παρασκευής και Παλαιοχωρίων, που δηλώνουν παρατημένοι στο έλεος του… καιρού. Με τις πρώτες βροχές οι κάτοικοι των οικισμών δεν μπορούν, στην ουσία, να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους μέσα στον οικισμό, αφού ασφαλτόστρωση δεν υπάρχει πουθενά και το έδαφος γίνεται στα περισσότερα σημεία, σχεδόν απροσπέλαστο.

Ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής απαριθμεί περί τους 40 μόνιμους κατοίκους, ενώ και στα Παλαιοχώρια κατοικούν μόνιμα περίπου 20 άνθρωποι. Νέοι  και παιδιά δεν υπάρχουν, το σχολείο στην Αγία Παρασκευή σταμάτησε να λειτουργεί πριν από 15 χρόνια. Οι κάτοικοι δεν ζητούν πολλά, δεν επιμένουν καν για την ασφαλτόστρωση, παρότι αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί καν για όλο το κομμάτι των 6 χιλιομέτρων που συνδέει τον οικισμό τους με την εθνική οδό. Θέλουν όμως μια βασική συντήρηση των δρόμων τους τακτικότερα με μηχανήματα που θα στείλει ο δήμος για αυτούς.

Το «Γ» ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Γιάννη Ζώη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, μένει όμως εδώ και χρόνια μόνιμα στην πρωτεύουσα. Ο ίδιος επισκέπτεται τον τόπο του τακτικότατα και δηλώνει εκνευρισμένος με την αδιαφορία, όπως λέει, των αρμοδίων. Όπως εξηγεί ο κ. Ζώης, ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους οικισμούς της πρώην κοινότητας Αγίου Βλασίου και τα προβλήματα που αναφέρει απασχολούν και τους υπόλοιπους τρείς οικισμούς, ιδιαίτερα δε του διπλανού οικισμού «Παλαιοχώρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε έτη επί ετών, για να ασφαλτοστρωθεί, όχι ολόκληρο, αλλά τα τέσσερα από τα έξι χιλιόμετρα που συνδέουν τον οικισμό με τα Καραμανέικα, το σημείο δηλαδή που βγαίνουν τα οχήματα στην εθνική οδό.

«Τα δύο χιλιόμετρα μέχρι να βγει το αυτοκίνητο από την Αγία Παρασκευή στην άσφαλτο, είναι πολύ δύσκολα, ενώ και το ασφαλτοστρωμένο κομμάτι είναι σε μαύρα χάλια! Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι το εσωτερικό οδικό δίκτυο. Είναι όλο χωμάτινο και η διαδρομή μέσα στον οικισμό ή αυτή που συνδέει με τον δίπλα οικισμό, ακόμη και εκείνη που οδηγεί στα Λουτρά Κρεμαστών, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες , από ένα απλό Ι.Χ.» , εξηγεί ο κ. Ζώης. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι για τη λίμνη Κρεμαστών και τα Λουτρά, οι επισκέπτες της περιοχής πηγαίνουν μέσω Χούνης και Αγίου Βλασίου, διανύοντας τη διπλή απόστασή από αυτή που θα διένυαν εάν επέλεγαν να πάνε μέσω Αγίας Παρασκευής: «Όμως τον δρόμο δεν τον ξέρουν καν. Πως να επιλέξει άλλωστε κανείς έναν δρόμο σχεδόν απροσπέλαστο ακόμη και από 4×4;», λέει ο ίδιος χωρίς να κρύβει την πικρία του. Το ίδιο και για τον δρόμο μέχρι την άκρη της λίμνης Καστρακίου, που απέχει μόλις 1,5 χλμ από το χωριό όπως εξηγεί ο ίδιος, η διαδρομή όμως μέχρι εκεί είναι… καρμανιόλα.

unnamed

3

«Ανά διαστήματα τα προηγούμενα έτη, συνεργεία του δήμου έρχονταν και με γκρέιντερ διόρθωναν τις ζημιές, «έστρωναν» τα χαντάκια και το πρόβλημα κάπως διορθώνονταν. Φέτος ήρθε ένας υπάλληλος, έστρωσε κάπως το κομμάτι του κεντρικού δρόμου που οδηγεί προς τα Καραμανέικα αλλά οι δρόμοι μέσα στο χωριό παραμένουν ακαθάριστοι εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια στην ουσία», λέει ο κ. Ζώης, περιγράφοντας και πρόσφατο συμβάν που επιβεβαιώνει την τραγικότητα της κατάστασης:

«Πριν από λίγο καιρό χρειάστηκε να επισκεφτώ το χωρίο για ένα δυσάρεστο συμβάν, αφού έφυγε από τη ζωή ένας δικός μας άνθρωπος. Ένα θα σας πω. Όσοι δεν ήξεραν τι θα συναντήσουν στη διαδρομή μέχρι την εκκλησία, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο, έσπασαν κυριολεκτικά τα αυτοκίνητά τους!  «,αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόβλημα υπάρχει και με την καθαριότητα στο χωριό, αφού όπως ισχυρίζεται, τον Δεκαπενταύγουστο, που τον οικισμό επισκέφθηκαν δεκάδες άνθρωποι που μένουν σε άλλες περιοχές, οι κάδοι ήταν γεμάτοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από τηλεφώνημα κατοίκων, το απορριμματοφόρο ήρθε, περίπου …δέκα ημέρες μετά.

Ένα τρίτο ζήτημα που αναφέρει ο κ.  Ζώης, είναι αυτό του αιτήματος των κατοίκων, για μια πρόχειρη κατασκευή ώστε να μπορούν μέσω αυτής, τα αυτοκίνητα του οικισμού να μετακινούνται στα σημεία που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δημιουργούνται  μεγάλες λακκούβες, βαθιές και αδύνατο να τις προσπελάσει κάποιο όχημα: «μας έφεραν εδώ και καιρό κάποιους σωλήνες για να τοποθετηθούν πάνω από αυτά τα λαγκάδια. Ε, οι σωλήνες έχουν μείνει ακόμη και σήμερα παρατημένοι εκεί», λέει, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι δεν ζητούν πράγματα που θα κοστίσουν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μια απλή συντήρηση.

«Δεν ζητάμε καν ασφαλτόστρωση στην παρούσα φάση. Να μας προσέξουν λίγο κι εμάς ζητάμε. Λίγο να βοηθήσει ο δήμος με τα μηχανήματα να γίνει ένας σωστός καθαρισμός στους χωμάτινους δρόμους, να τοποθετηθούν αυτοί οι σωλήνες ώστε στα ρέματα που σχηματίζονται, να μπορεί να διέλθει όχημα. Έχουμε ομορφιές όπως το βελανιδοδάσος, τους υπέροχους καταρράκτες μας… Πολύ φοβάμαι ότι πολλοί δεν θα μάθουν καν την ύπαρξή τους, αφού ο οικισμός μας είναι εντελώς παρατημένος και η διαδρομή μέχρι αυτά τα, εξαιρετικού κάλλους, μέρη, είναι τραγική», καταλήγει ο κ. Ζώης.

2

1

Μαρίνα Ζαρκαβέλη

marina_z17@hotmail.com

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl