Χρόνιο πρόβλημα στις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων Κινητοποίηση παραγόντων για την επίλυση του. Στη Βουλή οι καθυστερήσεις από το δασαρχείο Αμφιλοχίας.

kthnotrofoi

Στη Βουλή με Ερώτηση Κωνσαντόπουλου  έφθασε το ζήτημα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λόγω της μη έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας.

Παράλληλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στουπή Νικόλαο, επισκέφτηκε   κλιμάκιο της Περιφέρειας   και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Σε αυτό συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας  κ. Σταρακά Χριστίνα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπράμος Παναγιώτης καθώς και υπηρεσιακοί  παράγοντες της ΠΔΕ και της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Αναμφίβολα στην Αιτωλοακαρνανία η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα τοπικής ανάπτυξης. Το γεγονός τούτο, ωστόσο, παραγνωρίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου. Παρά τις διάφορες κρούσεις προς αυτό από θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, δεν έχουν δοθεί ακόμη λύσεις στους κτηνοτρόφους-βιοπαλαιστές για το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Τις ανωτέρω επισημάνσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου κάνει σε Ερώτησή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος θέτοντας το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λόγω της μη έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας.
Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη στο μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» και ειδικότερα, στη δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» και τη δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» είναι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 079833/25.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 2366/25-10-2011), κατά την υποβολή, η αίτηση ενίσχυσης για να είναι πλήρης έπρεπε να συνοδεύεται από φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας ή σε περίπτωση μη προσκόμισης αυτής, αντίγραφο της αίτησης έκδοσής της και τελικά, προσκόμιση της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, πολλοί κτηνοτρόφοι υπέβαλαν αίτηση και εντάχθηκαν στο μέτρο και κατέβαλλαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υλοποίηση των δράσεων. Παρά το γεγονός όμως ότι προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης -καθώς η πλειονότητα αυτών δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης- η προσπάθεια αυτή «κόλλησε» στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας στο οποίο εκκρεμεί μεγάλος αριθμός φακέλων για τους οποίους δεν έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού.
Το ίδιο πρόβλημα συναντάται και στο μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών», καθώς και στο μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης), όπου σε συνδυασμό με το θέμα που έχει προκύψει με την κατανομή των βοσκοτόπων και ταλαιπωρεί πάρα πολλούς κτηνοτρόφους για την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2012, η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο.
Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι του νομού που υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στα προαναφερθέντα προγράμματα, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης άδειας λειτουργίας, ώστε να κριθούν έτσι δικαιούχοι πληρωμής της σχετικής ενίσχυσης. Έτσι, κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμοι για την τοπική ανάπτυξη κοινοτικοί πόροι.
Ερωτάται λοιπόν, κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ποια μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για να επιλυθεί άμεσα αυτό το μεγάλο και άδικο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας με την αδειοδότηση, πώς θα διασφαλίσει να μην χαθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις αλλά και πως σκοπεύει να στηρίξει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Οι αντιπεριφερειάρχες στο υπουργείο

Όπως προαναφέρθηκε, οι  αντιπεριφερειάρχες Χ. Σταρακά και Π.Μπράμος επισκέφθηκαν τον  Γ.Γ.  Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σταβλικές εγκαταστάσεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Αντικείμενο τα επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής, ιδιαίτερα το χρόνιο ζήτημα που εκκρεμεί με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων.  Κατέθεσαν προτάσεις και ζήτησαν απλοποίηση των διαδικασιών

 

Πρόκειται για μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους  λόγω του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου που εδώ και πέντε χρόνια αποτελεί βασική τροχοπέδη και αιτία περιορισμού της δυναμικής της κτηνοτροφίας της περιοχής, καθώς οι άδειες από τα δασαρχεία, οι άδειες  ηλεκτροδότησης κλπ, έχουν καταστεί απροσπέλαστο εμπόδιο  για τεράστιο αριθμό παραγωγών.

Για όλα τα παραπάνω κατατέθηκαν οι προβληματισμοί των παραγόντων Περιφέρειας και Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας μαζί με προτάσεις και επισημάνσεις για την αναγκαιότητα της απλοποίησης των διαδικασιών,  οι οποίες είναι υποχρεωτικές μεν, αλλά καταλήγουν τροχοπέδη για την κτηνοτροφική παραγωγή.

Όπως τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Σταρακά «το πρόβλημα χρονίζει πια και χρειάζονται άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα που αποτρέπουν για χρόνια πλήθος αδειών για σταβλικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ελλάδα και η οικονομία της αριθμεί 13.200 εκμεταλλεύσεις ζώων. Εμείς εκθέσαμε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα αλλά καταθέσαμε και σειρά προτάσεων για την  απολύτως απαραίτητη απλοποίηση των διαδικασιών».

Ο Γ.Γ. κ.Στουπής εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής και τόνισε ότι οι προτάσεις που άκουσε είναι χρήσιμες και σε θετική κατεύθυνση. Όπως επισήμανε έχει συσταθεί ομάδα εργασίας ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα και αναμένεται  να παρουσιάσει σχετικό σχέδιο νόμου.

kthnotrofoi

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl