Απειλεί ο Πύργος για τα σκουπίδια. Θέλει να στείλει και η Πάτρα! Σφοδρή σύγκρουση Παπαναστασίου με τον δήμαρχο Πύργου

κατάλογος

Η άρνηση του δήμου Αγρινίου να δεχθεί στον ΧΥΤΑ Στράτου απορρίμματα της Ηλείας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στον Πύργο ενώ μεγάλη διάσταση λαμβάνει η ρήξη μεταξύ των δημάρχων καθώς ο Γ.Λιατσής με βαρύτατες εκφράσεις εξακολουθεί να στοχοποιεί τον Γ.Παπαναστασίου που απαντά με αιχμηρό τρόπο.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πύργου τέθηκε προς συζήτηση ο τρόπος δράσης του δήμου, απέναντι στην άρνηση του δήμου Αγρινίου  παρά-όπως τονίσθηκε- το γεγονός πως υπάρχει σαφής εντολή από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, επεσήμανε στην τοποθέτησή του, υπερασπιζόμενος τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι: «Αργά αλλά σταθερά προχωράμε στην επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων. Η υπόθεση του εργοστασίου θα ανοίξει μόλις λειτουργήσει η ενδιάμεση λύση. Εμείς προετοιμαζόμαστε σταθερά για την δική μας λύση. Μέχρι σήμερα στο πρόβλημά μας και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μας εγκατέλειψε αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μας βοηθά και μας στηρίζει. Ο δήμαρχος Αγρινίου που βγήκε πρόεδρος της ΠΕΔ με την ψήφο μου αρνείται να εφαρμόσει. Αν πεθάνει ένα παιδί στην πόλη του Πύργου εγώ ο ίδιος θα πάω να καταθέσω για να καταδικασθεί».
Χαρακτηριστική μάλιστα πρόταση ήταν αυτή του επικεφαλής της παράταξης «ΑναΣΑ», Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος πρότεινε στην τοποθέτησή του να εκδοθεί αναφορά από το δημοτικό συμβούλιο, που θα προσυπογράφουν όλοι ανεξαιρέτως και η οποία θα ζητά από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να δώσουν λύση ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει με τον δήμο του Αγρινίου και την άρνηση του δημάρχου, Γιώργου Παπαναστασίου να δεχθεί ο ΧΥΤΑ Στράτου τα σκουπίδια των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη Δικαιοσύνη και το Αγρίνιο

Ερωτώμενος σχετικά με το τι σκοπεύει να πράξει η δημοτική Αρχή Αγρινίου εάν  , όπως ήδη έχει προαναγγελθεί από τον Υπουργό Π. Κουρουμπλή , το Υπουργείο προχωρήσει τη νομική διαδικασία μετά από την άρνηση αποδοχής των απορριμμάτων του Πύργου, ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου απαντά πως ο δρόμος της Δικαιοσύνης θα ακολουθηθεί και από τον δήμο Αγρινίου: «Εάν χρειαστεί θα φτάσουμε το θέμα μέχρι το ΣτΕ. Η απόφαση του Υπουργείου είναι νομικά διάτρητη και το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι έτσι. Καταρχάς υπάρχει η Αρχή της εγγύτητας, η οποία δεν εφαρμόζεται. Γιατί δεν μεταφέρουν τα σκουπίδια στη Δυτική Αχαΐα;  Οι δηλώσεις του Υπουργού και του δημάρχου Πύργου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Οι ΧΥΤΑ δεν ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, αλλά στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα για την οποία κατασκευάστηκαν. Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικοί όροι και η ίδια η απόφαση αναφέρει ότι η διαδικασία θα γίνει κατά παρέκκλιση τους! Αν δηλαδή κατά τη λογική του Υπουργού, οι ΧΥΤΑ ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, θα περιμένουμε τότε  και σκουπίδια από την Τρίπολη, από το Άργος…» . Προσθέτει χαρακτηριστικά πως  «δεν θα κάνουμε όμως την Αιτωλοακαρνανία σκουπιδότοπο όσων δεν έπαιρναν το πολιτικό κόστος να κάνουν διαχείριση των απορριμμάτων στις περιοχές τους. Η Αιτωλοακαρνανία αποκατέστησε τους ΧΑΔΑ , τώρα αυτοί καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για τους ανοιχτούς ΧΑΔΑ. Επειδή ούτε η κυβέρνηση ούτε η εκεί αυτοδιοίκηση θέλει να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών εκεί, θα εκβιάσουν εμάς».

«Προκλητικός ο Λιατσής»

Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτηρίζει μάλιστα «προκλητικότατο» τον δήμαρχο Πύργου για δηλώσεις του και «ατυχέστατες» τις δηλώσεις του Υπουργού.

«Δεν ασχολούμαι με τον Λιατσή. Ήταν δήμαρχος μέχρι το 2006 και έπειτα είχε κυβερνητική θέση μέχρι να ξαναγίνει δήμαρχος. Στη πρότερη αυτοδιοικητική του δραστηριότητα δεν έκανε τίποτα για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην περιοχή του. Γι’ αυτό δεν πρέπει να απολογηθεί;», λέει ο δήμαρχος Αγρινίου που αναφέρει πως και από την Πάτρα ήρθε αίτημα προ δύο μηνών, για να πάρει ο ΧΥΤΑ Στράτου απορρίμματα τους. «Να γίνει δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία σκουπιδότοπος των πάντων… Αυτά που λέει ο κ. Λιατσής έχουν καταντήσει γελοιότητες, το να επιρρίπτει δηλαδή αλλού τις ευθύνες του. Στην περσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ είχε πει στο όνομα της αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων, να δεχθούμε τα απορρίμματα, για τελευταία όμως φορά. Δεν μπορεί λοιπόν να μας λέει ότι δεν θελήσαμε να βοηθήσουμε ή ότι είναι θέμα κυβέρνησης. Να θυμίζω ότι τον προηγούμενο Μάιο που πήραμε την απόφαση να τα δεχθούμε, πάλι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε. Δεν λειτουργώ παραταξιακά ούτε κομματικά. Με την ίδια λογική, με τον κ. Λιατσή είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο», λέει ο δήμαρχος Αγρινίου επιχειρώντας να  εξηγήσει πως η απόφαση για μη αποδοχή των απορριμμάτων είναι καθαρά αντιμετώπισης μιας αδικίας προς τους Αιτωλοακαρνάνες και μια απάντηση στην κωλυσιεργία των υπευθύνων να διαχειριστούν το θέμα των σκουπιδιών στις περιοχές τους.

κατάλογος

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl