ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ Αυτή δεν είναι διαβούλευση… Παπαναστασίου: Χωρίς σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία οδό και χωρίς Επιχειρηματικό Πάρκο δεν νοείται Χωροταξία

e0385add-78f1-4998-8583-73bbc0ac067d-768x512

Με ευρεία πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του για την Πρόταση Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου, αλλά και για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που την συνόδευε.

Προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, είναι ότι θα ληφθούν υπόψη τα σχόλια – παρατηρήσεις – προτάσεις που διατυπώνονται από την Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τις περιφερειακές παρατάξεις στο   Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όπως προέκυψαν κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τις γραπτές προτάσεις φορέων, υπηρεσιών και πολιτών, αλλά και στην ημερίδα ενημέρωσης που έγινε πριν λίγες ημέρες.

«Η συμβολή των εμπλεκόμενων φορέων στη διαβούλευση ήταν καθοριστική και κατατέθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες συνολικά με όλες αυτές που απεστάλησαν στο πλαίσιο της γραπτής διαδικασίας διαβούλευσης, θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας» υποποστήριξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης που έγινε μετά την παράταση που δόθηκε και αφορά την Ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας, την ανάρτηση σε ειδική θέση της ιστοσελίδας της Περιφέρειας συνδέσμων από όπου οι ενδιαφερόμενοι Φορείς μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα τεύχη του Β1 Σταδίου της Μελέτης, καθώς και σε σχετικά έγγραφα (νομοθεσία κλπ).

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας: «Ευχαριστώ προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Υφαντή για την κοπιαστική προσπάθεια, όπως και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας που στελέχωσαν την Ομάδα Εργασίας, καθώς επίσης και την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και τους φορείς που συνέβαλαν για να υπάρχει ένα σωστό αποτέλεσμα».

Για σοβαρές ελλείψεις που εξακολουθούν να υφίστανται στο μείζον ζήτημα του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος κ. Γιώργος Παπαναστασίου κάνοντας μάλιστα λόγο για προσβολή τόσο του θεσμού του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης όσο και των Δημάρχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, καθόσον οι τεκμηριωμένες προτάσεις τους για τα ζωτικής σημασίας αυτά θέματα, προσώρας, δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψιν από τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας, παρά την διαβούλευση που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαναστασίου και με βάση την εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Νικόλαου Υφαντή δήλωσε έκπληκτος για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο σχετικό φάκελο και χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάγκη να ληφθούν, επιτέλους, υπόψιν οι «σοβαρές και τεκμηριωμένες επισημάνσεις και προτάσεις του Δήμου» για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη Χωροταξία και την Ανάπτυξη και ως εκ τούτου το παρόν και το μέλλον του τόπου. Ενδεικτικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό (μέσω του κόμβου Αγγελοκάστρου) και στη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας.

«Η ελλιπής διαβούλευση και οι ελλείψεις της Μελέτης οδήγησαν αρχικά στην αναβολή της απόφασης. Σήμερα, με βάση την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Υφαντή, προκύπτει σαφώς πως οι αρχικές ελλείψεις παραμένουν. Δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση παρότι δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος ενώ με έκπληξη διαπιστώνω πως δεν εμπεριέχονται οι προτάσεις των Δήμων και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό δεν είναι διαβούλευση ή δημοκρατικός σχεδιασμός. Αυτό αποτελεί προσβολή τόσο απέναντι στο πρόσωπο μου, ως Δημάρχου Αγρινίου, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους Δήμους, για να μιλήσω και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος. Θεωρώ επιβεβλημένο οι τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέσαμε έγκαιρα, προτάσεις οι οποίες αφορούν θέματα ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, έστω και τώρα, να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο που θα αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο, αν θέλουμε να λέμε ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παπαναστασίου.

«Για εμάς χωρίς εμάς!»

Αντιστοίχως έντονη αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του Αιτωλοακαρνάνα Περιφερειακού Συμβούλου Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος δήλωσε αιφνιδιασμένος από την προχειρότητα της Περιφέρειας και την ωμή παραδοχή ότι ζητείται η θετική γνωμοδότηση του Π.Σ σε μια  μελέτη εξ υπαρχής ατελή. Τοποθετούμενος επί του θέματος, στηλίτευσε την τακτική της Περιφερειακής Αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα υποστηρίζοντας  ότι «είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό για έναν ολόκληρο Νομό να ομολογείται ότι στην προτεινόμενη μελέτη δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις των εκπροσώπων του». Αφού λοιπόν ανέφερε συνοπτικά τις κύριες προτάσεις των Δήμων, του ΤΕΕ και του Επιμελητηρίου και αφού δήλωσε ρητά ότι τάσσεται υπέρ των προτάσεων αυτών αφού μόνο μέσω αυτών δύναται να καταστεί αναπτυξιακός ο χωροταξικός σχεδιασμός, επισήμανε και κάποια επιπλέον σημεία που καθιστούν την μελέτη προβληματική.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η αντιφατική στρατηγική για την χωροταξία στην περιοχή του Μεσολογγίου και του Ξηρομέρου , όπου ως προοπτικές ανάπτυξης αναφέρονται σωρευτικά ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Είναι προφανές» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης, «ότι και δεν μπορούμε να χωροθετήσουμε αποτελεσματικά και προς τις τρείς κατευθύνσεις, αφού είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε και πάνω στην απόφασή μας αυτή να χωροθετήσουμε». Τονίσθηκε επίσης η αναγκαιότητα πρόβλεψης και χωροθέτηση της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, μέσω Αγγελοκάστρου, ως τμήμα Διευρωπαικού Δικτύου ενώ παράλληλα τονίσθηκε η ανάγκη χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ στο Αγρίνιο και όχι η ενεργοποίησης των υφιστάμενων , όπως εσφαλμένα προβλέπεται στην μελέτη. Επ’ αυτού μάλιστα έχει γνωμοδοτήσει εμπεριστατωμένα, τόσο το Επιμελητήριο Αιτ/νίας όσο και το ΤΕΕ.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και η παρατήρηση του κ. Φαρμάκη σύμφωνα με την οποία , όλη η μελέτη για το Χωροταξικό έχει στηριχθεί σε στοιχεία της περιόδου 2003-2013, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην οικονομία την τελευταία πενταετία. Επ’ αυτού χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Φαρμάκης «Όταν σχεδιάζεις και υπολογίζεις την ανάπτυξη με λάθος νούμερα, θα βγάλεις και λάθος αποτέλεσμα», θέλοντας να καταδείξει την προχειρότητα του μελετητή, ζητώντας ταυτόχρονα επικαιροποίηση των στοιχείων, όπως πολύ σωστά έχει παρατηρήσει και το ΤΕΕ Αιτ/νίας.

«Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ότι η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει για εμάς ΧΩΡΙΣ εμάς!» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης , αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του.

περιφερειακο

e0385add-78f1-4998-8583-73bbc0ac067d-768x512

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl