ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Οι εξόριστοι της δικτατορίας στο Θέρμο Μια σχεδόν άγνωστη ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας

46ba3277-22c8-4480-8599-8132973a0cc9

Μια σχεδόν άγνωστη ιστορία έρχεται προς το φως αυτές τις μέρες από μια ακόμη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το Θέρμο. Αφορμή μια πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κώστα Μαραγιάννη, την οποία υιοθέτησε άμεσα ο δήμαρχος της πόλης κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, με αποτέλεσμα να γίνει δυνατό να βγουν στο φως της δημοσιότητας οι περιπτώσεις των εξορισμένων πολιτικών κρατουμένων της περιόδου της δικτατορίας 1967-1974, που έζησαν στο Θέρμο και τους οποίους η τοπική κοινωνία τους θυμάται με εξαιρετικά ζωντανές μνήμες.

Μάλιστα σήμερα   Σάββατο ήταν προγραμματισμένη μια πολύ σημαντική εκδήλωση, με την παρουσία του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της περιοχής με σκοπό να παρουσιαστούν τα σχεδόν άγνωστα στοιχεία αυτής της σημαντικής ιστορικής περιόδου, τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα αλλά διατηρούνται μέχρι στιγμής μόνο προφορικά. Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θέρμου, λοιπόν, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης με θέμα :»Ο αντιδικτατορικός αγώνας και η παρουσία των πολιτικών εξορίστων -εκτοπισθέντων στο Θέρμο «.

Εκεί αναμενόταν να παρευρεθούν προσωπικότητες του πολιτικού, επιστημονικού και στρατιωτικού χώρου, που ήταν εξόριστοι στο Θέρμο, στη διάρκεια της δικτατορίας,
όπως ο Γιάννης Μπαλάφας ,Υφυπουργός Εσωτερικών, ο οποίος από την αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα, ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, ο Νίκος Μπερτσιάς ,ο Ιπποκράτης Σαββούρας και συγγενείς των πολιτικών Γιάγκου Πεσμαζόγλου, Αντώνη Δροσογιάννη και στρατηγών ,όπως των Παπανικολάου , Έρσελμαν, Πανουργιά και άλλων. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι που έζησαν εκείνη την περίοδο στο Θέρμο, όπως ο Γιώργος Κατσιφάρας και άλλοι, που δεν ήταν γνωστό αν θα υπήρχαν κάποιοι από την οικογένειά τους να παρευρεθούν.  Όμως οι διοργανωτές ελπίζουν ότι τα επόμενα χρόνια- και αφού βγει για πρώτη φορά ένα έντυπο με τα βιογραφικά των εξόριστων και άλλες πολύτιμες σημειώσεις- θα είναι δυνατόν να γίνουν παρουσιάσεις και εκδηλώσεις στο μέλλον που θα φωτίσουν πιο πολύ εκείνη την περίοδο.

Αναζητώντας τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου, κ. Κώστα Μαραγιάννη, το «Γ» τον βρήκε στα τελευταία διαδικαστικά την παραμονή της εκδήλωσης και εκείνος, έχοντας ελάχιστο χρόνο διαθέσιμο, εξήγησε ότι απλά έτυχε τώρα να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια που φυσικά θέλει αρκετή συστηματική δουλειά, καθώς δεν φτάνει η προσωπική ενασχόληση όσων είχαν την αρχική ιδέα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας εξήγησε ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο καθώς ακόμα και οι φωτογραφίες αναζητήθηκαν μέσω των οικογενειών των εξόριστων κι εκείνες τις απέστειλαν ως αρχειακό υλικό. «Ο υφυπουργός κ. Μπαλάφας ήταν από εκείνους που θυμόταν με καλές αναμνήσεις το Θέρμο και τους ανθρώπους του και ήταν πολύ πρόθυμος να βοηθήσει. Οι ντόπιοι τον θυμούνται να έρχεται εδώ από την Γρανίτσα Ευρυτανίας όπου τον πρωτοπήγαν, γύρω στα 1972. Έζησε σχεδόν ένα χρόνο στο Θέρμο όπως και οι περισσότεροι, ενώ προς τον τελευταίο χρόνο της δικτατορίας είχαν αποχωρήσει όλοι από το Θέρμο. Δεν είχαν έρθει όλοι μαζί οι πολιτικοί εξόριστοι, πάντως οι ντόπιοι έχουν μνήμες ζωντανές από τη παρουσία τους στο τότε Θέρμο. Υπάρχουν και δεσμοί κάποιων με την περιοχή όπως η οικογένεια Πεσμαζόγλου που έχει κουμπάρους, για παράδειγμα. Οι πιο πολλοί έμειναν δύο χρόνια και είχαν εξοριστεί είτε για φοιτητική ή άλλη αντιδικτατορική δράση, από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, είτε γιατί ήταν στρατιωτικοί που δεν συμφωνούσαν με τη χούντα».

Στην ερώτησή του «Γ» πώς και μέχρι τώρα δεν είχε αναδειχτεί το θέμα η απάντηση του κ. Κωνσταντάρα  ήταν «Δεν μπορώ να κάνω κάτι για το τι δεν έγινε στο παρελθόν. Εγώ αγκάλιασα την ιδέα και μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκινήσαμε την προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, όπως και ανάλογες πρωτοβουλίες. Οι πολίτες εκλέγουν τους πολιτικούς κι εκείνοι κινητοποιούν δυνάμεις».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
– Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου κ. Κων/νο Μαραγιάννη.
– Χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα.
– Προβολή βίντεο με μαρτυρίες πολιτών του Θέρμου και φωτογραφικό υλικό για την περίοδο της δικτατορίας.
– Ομιλία από τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μπαλάφα ( εκτοπισμένο στο Θέρμο) με θέμα: « Η διαχρονικότητα του αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Τότε και σήμερα»
– Χαιρετισμοί –παρεμβάσεις από τους:
– Κων/νο Αλαβάνο, πρώην Βουλευτή και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτοπισμένο στο Θέρμο.
— Στέφανο Πεσμαζόγλου, Καθηγητή Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (γιο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου, εκτοπισμένο στο Θέρμο).
– Νίκο Μπερτσιά, πολιτικό στέλεχος, εκτοπισμένο στο Θέρμο
– Ιπποκράτη Σαββούρα, τέως Βουλευτή, πρόεδρο του Κ.Ε.ΑΝ. «Στρατηγός Ακρίτας» ,εκτοπισμένο στο Θέρμο.
5- Ομιλία από τον Αντιστράτηγο ε.α., Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή στρατού κ. Δημήτριο Αλευρομάγειρο με θέμα: «Η αντιδικτατορική πάλη μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις»
6. Απονομή τιμητικών πλακετών.

ΕΞΟΡΙΣΤOI-ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤEΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
1. Αλαβάνος Κων/νος, πολιτικός
2. Βαρδουλάκης Ανδρέας, στρατιωτικός
3. Δροσογιάννης Αντώνιος, στρατιωτικός και πολιτικός
4. ΄Ερσελμαν Ανδρέας, στρατιωτικός
5. Γρηγοριάδης Γρηγόριος, έμπορος
6. Κατσιφάρας Γεώργιος, πολιτικός
7. Κουμανάκος Γεώργιος, στρατιωτικός
8. Κουμάντος Γεώργιος ,καθηγητής Πανεπιστημίου
9. Κοτσαρίδας Σπυρίδων, έμπορος
10. Μητσάκος Πέτρος, πτέραρχος
11. Μπαλάφας Ιωάννης, πολιτικός
12. Μπερτσιάς Νίκος, πολιτικός
13. Πανουργιάς Πανουργιάς, στρατιωτικός και πολιτικός
14. Παπαδάτος Χρήστος, στρατιωτικός
15. Παπαδόπουλος Δημήτριος, στρατιωτικός
16. Παππάς Τάκης, δικηγόρος
17. Πανταζόπουλος Στέλιος, πολιτικός
18. Παπαθανασίου Περικλής, στρατιωτικός
19. Παπανικολάου Νικόλαος, στρατιωτικός
20. Πεπονής Αναστάσιος, πολιτικός
21. Περιβολιώτης Γεώργιος , στρατιωτικός
22. Πεσμαζόγλου Γιάγκος, πολιτικός
23. Σαββούρας Ιπποκράτης, πολιτικός
24. Σπυριούνης Κυριάκος , στρατιωτικός και πολιτικός
25. Σταυρίδης Μάριος, Ναύαρχος

46ba3277-22c8-4480-8599-8132973a0cc9

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl