Αποθεματικά και νοσοκομείο Αγρινίου Υπάρχει οικονομικό απόθεμα στο νοσοκομείο και τι σημαίνει η δέσμευσή του;

nosokomeio-2

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων και τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες του κράτους, μια απόφαση που δείχνει σοβαρό πρόβλημα με τα δημόσια ταμεία.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας Θεόδωρος Κομματάς έδωσε εντολή την Πέμπτη να μεταφερθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κίνηση στηρίζεται σε απόφαση και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.

Από την εντολή, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα των νοσοκομείων διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως μισθοί του επικουρικού προσωπικού, αγορά υλικών και φαρμάκων.

Από τον κανόνα φυσικά δεν εξαιρούνται τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ για αυτό του Αγρινίου να θυμίσουμε πως υπάρχει πάντα και το θέμα της δωρεάς χρημάτων και λιρών από την αείμνηστη Ελένη Τσικνιά, τα οποία θα μπορούσαν να δεσμευθούν ως αποθεματικά και αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται είναι επειδή δεν έχουν ακόμη περιέλθει στο νοσοκομείο Αγρινίου, δεν έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί και τυπικά οι διαδικασίες. Δεν αποκλείεται ωστόσο, αν στο μέλλον επανακάμψει για τρίτη φορά η υλοποίηση της απόφασης του 2015, να δεσμευθούν και αυτά.

Ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Ζαμπάρας με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία το «Γ», χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή του Υπουργείου «λάθος» και σχολιάζει πως δεν μπορεί να δει τους λόγους που προέβη σε αυτή.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το 2015, επί Υπουργίας Κουρουμπλή , τα νοσοκομεία είχαν τελικά εξαιρεθεί την τελευταία στιγμή από τα δημόσια ιδρύματα των οποίων τα αποθεματικά θα δεσμεύονταν και αναφέρει πως δεν υπάρχει εικόνα μεγάλων αποθεματικών στα νοσοκομεία της αρμοδιότητας της 6ης ΥΠΕ.

Ο κ. Σταύρος Καμμένος, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, έχει μάλλον την ακριβώς αντίθετη άποψη από αυτή του κ. Ζαμπάρα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την επικαιροποίηση της απόφασης του 2015 «αυτονόητη» και σχολιάζει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, ένα «διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης για να αποδείξει ότι υπάρχει πλεόνασμα στη χώρα»!

«Αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για το νοσοκομείο. Δεν μας ενοχλεί, αντίθετα μάλιστα. Έχουμε άλλωστε εξασφαλισμένη την κάλυψη των αναγκών του επόμενου δεκαπενθημέρου», αναφέρει.

Ερωτώμενος για το τι μέλλει γενέσθαι με ποσά που αφορούν σε εντάλματα για αποπληρωμές και που απλά δεν έχει γίνει ακόμη η ενταλματοποιησή τους, ο κ. Καμμένος απαντά: «Έχουμε ενταλματοποιήσει σχεδόν ολόκληρο το ποσό. Το υπόλοιπο θα δεσμευθεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Αγρινίου έχει 1 εκατομμύριο ευρώ και από το σύνολο του ποσού έχουμε προλάβει να ενταλματοποιήσουμε τις 780.000 περίπου». Συμπληρώνει δε πως το νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε από το Υπουργείο με επιπλέον χρήματα.

Ο κ. Καμμένος αναφέρει πως απλά τα χρήματα του νοσοκομείου θα βρίσκονται σε άλλη τράπεζα από τη σημερινή , πως τίποτα δεν αλλάζει και ότι όταν χρειαστεί να ενταλματοποιηθεί και το υπόλοιπο ποσό που θα δεσμευθεί, θα σταλεί αίτημα προς το Υπουργείο για να αποδεσμευτεί το ποσό.

«Το νοσοκομείο Αγρινίου έχει αποθεματικό. Μικρό μεν, αλλά έχει αυτή τη στιγμή. Εμείς δεν φοβόμαστε κάτι γιατί έχουμε στρωμένα οικονομικά, τα διαχειριζόμαστε με σύνεση. Η εντολή να μεταφερθούν τα αποθεματικά στην ΤτΕ προϋπήρχε και πριν ξεσπάσει το PSI, απλά δεν εφαρμόζονταν…», καταλήγει ο κ. Καμμένος.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Κομματά, το οποίο διέρρευσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρει:

«Με το αριθ. ΓΔΟΥ/569/21-4-2015 έγγραφό μας αποστείλαμε οδηγία για ενημέρωση και εφαρμογή του περιεχομένου της Π.Ν.Π που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’41 και κυρώθηκε με το νόμο 4323/2015 (Α’ 43/27-4-2015), από τα νοσοκομεία εποπτείας σας.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε εντός της σήμερον σχετική ενημέρωση περί της εφαρμογής του περιεχομένου της προαναφερόμενης νομοθεσίας με αποστολή αναλυτικής κατάστασης για τα χρήματα που κάθε νοσοκομείο έχει μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξυπακούεται ότι εντός της σήμερον θα έχει πλήρη εφαρμογή το περιεχόμενο της παραπάνω διάταξης, δηλαδή θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα και θα μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

nosokomeio-2

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl