Επίσκεψη κλιμακίου της 6ης ΥΠΕ με σκοπό την χρηματοδότηση έργου από το ΕΣΠΑ Kέντρο Υγείας αστικού τύπου το παλαιό νοσοκομείο. Απομακρύνεται το σενάριο στέγασης φοιτητών;

DSCN6940

Επιβεβαίωση του προσφάτου δημοσιεύματος του «Γ» αλλά και δικαίωση των επίλογων του πρώην δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού, μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου του Αγρινίου.

Προ μερικών εβδομάδων το «Γ»  είχε ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και στην κατακλείδα του σχετικού ρεπορτάζ, είχε επισημανθεί πως νομικοί κύκλοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις σχετικά με το κατά πόσον το παλιό νοσοκομείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους και όχι καθαρά υγειονομικούς. Ακριβώς τότε είχε εκφραστεί η πρόταση του δήμαρχου Γιώργου Παπαναστασίου για την αξιοποίηση του κτιρίου στην κατεύθυνση δημιουργίας αι λειτουργίας φοιτητικής εστίας – χώρων σίτισης κλπ για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν για τους φοιτητές των τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου.

Νομικοί υποστήριζαν  πως αυτό το  θέμα έχει λυθεί, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, που έχει την ευθύνη για την διαχείριση του κληροδοτήματος, ενώ από την άλλη υπήρχε η ερμηνεία ότι το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, απαιτεί δικαστική απόφαση και γενικότερα διέπεται από ειδικές προβλέψεις, ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κληροδότημα και δεν αποτελεί περιουσία του δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό  ότι το Ίδρυμα Παπαστράτου διέπεται από τους ίδιους κανόνες και όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός που είναι πρόεδρος του, «δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε ίνα ευρώ, την στιγμή που υπάρχει κατάθεση 1,5 εκατομμυρίου στην Τράπεζα, στον λογαριασμό του Ιδρύματος».

Φαίνεται πως η 6η ΥΠΕ πάντως κινείται στην πρόταση που είχε καταθέσει ως δήμαρχος ο Παύλος Μοσχολιός, στην αξιοποίηση δηλαδή του νοσοκομείου σε υγειονομική κατεύθυνση. Να θυμίσουμε πως ο Παύλος Μοσχολιός από τον Ιούλιο του 2013, είχε πρότεινε και αυτό έγινε ακολούθως ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, την αξιοποίηση του κτιρίου με την δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, την μεταφορά σε αυτό όλων των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ (ιατρείων και διοικητικών υπηρεσιών), μεταφορά και άλλων υπηρεσιών ασφαλιστικών ταμείων και παράλληλη μεταφορά της ΔΟΥ Αγρινίου, στο σημερινό κτήριο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Δημάδη. Μια πτώση που θα συγκέντρωνε  υπηρεσίες μείζονος σημασίας για τους οπλίτες σε ένα σημείο και παράλληλα θα διασφάλιζε εξοικονόμηση πολύ σημαντικό πόρων για το κράτος από ενοίκια που καταβάλλει σήμερα σε ιδιώτες για την στέγαση αυτών των υπηρεσιών.

Την Τετάρτη 20 Απριλίου, μαζί με τεχνικό κλιμάκιο τον χώρο του παλιού νοσοκομείου επισκέφθηκε ο υποδιοικητής κ. Μίλτος Ζαμπάρας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που ήθελαν την Υγειονομική Περιφέρεια να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που φάνηκε βέβαια και από την πρόταση της για τον «χάρτη υγείας» στην Αιτωλοακαρνανία για την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές η ΥΠΕ εξετάζει την πιθανότητα εκπόνησης μελετών ώστε μέσα από το ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθεί η μετατροπή του κτιρίου ή μέρους αυτού σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις αναφορές στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Απριλίου από στελέχη της Δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που από τις εξελίξεις αυτές «ανέκρουσαν πρύμναν» ως προς την προοπτική αξιοποίησης του κτιρίου για το Πανεπιστήμιο.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο κ. Τραπεζιώτης στην ίδια συνεδρίαση διαφοροποιήθηκε πλήρως από την θέση του Συμβούλου της ίδιας παράταξης κ. Καμμένου , λέγοντας πως οι ενστάσεις ως προς το νομικό καθεστώς του κληροδοτήματος, «έχουν κάποια βάση».

Ο κ. Ζαμπάρας πάντως αναφορικά με την υπόθεση δήλωσε στο «Γ»: «Επισκεφτήκαμε το χώρο του παλιού Νοσοκομείου παρουσία των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ για να οριοθετήσουμε το χώρο που θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Η αξιοποίηση του χώρου είναι μείζονος σημασίας και αξίας όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλη την πόλη του Αγρινίου. Ένα κτήριο που είναι άρρηκτα δεμένο στη μνήμη των Αγρινιωτών ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τον υπόλοιπο χώρο με υπηρεσίες που σήμερα δίνουν υψηλά μισθώματα και ειδικά στους δίσεκτους καιρούς που διανύουμε είναι επιβεβλημένο. Αναζητούμε εδώ και καιρό χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να ενταχθεί, είμαστε σε καλό σημείο και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Με αυτά τα δεδομένα, η πιθανή «συγκατοίκηση» φοιτητών με ένα Κέντρο Υγείας ή άλλων δομών υγειονομικής κατεύθυνσης, μάλλον απομακρύνεται, αν και στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείστηκε.
Φτάνει βέβαια τα Τμήματα να παραμείνουν στο Αγρίνιο, μιας και στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ειδικά από την στάση των εκπροσώπων των φοιτητών φάνηκε ξεκάθαρα όχι μόνον η καχυποψία που υπάρχει απέναντι στο Αγρίνιο και τους θεσμικούς φορείς του , αλλά και γενικά ένα βαρύ κλίμα απέναντι στην ίδια την κοινωνία.
Πολλοί από τους φοιτητές άλλωστε φαίνεται πως έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους, σαφώς επηρεασμένοι από τις εξελίξεις αλλά και τα όσα πιθανώς να τους έχουν μεταφερθεί από μέλη ΔΕΠ ή και την ίδια την Πρυτανεία, σχετικά με την ανάγκη να φύγουν από το Αγρίνιο, για να λυθούν τα προβλήματα τους.

Δυο εξελίξεις πολιτικού επιπέδου υπήρξαν επίσης τις τελευταίες μέρες με εμπλοκή της αν. υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποστολή επιστολής από τον Γ. Παπαναστασίου με την υποβολή του αιτήματος αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου, αν και το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρμόδιο. Αυτό γιατί φάνηκε πως η υπουργός δεν ήταν ενημερωμένη για το θέμα

Ειδικότερα μετά από συνάντηση της υπουργού με τον β” αντιπρόεδρο της βουλής Γιώργο βαρεμένο, η κ. Αναγνωστοπούλου φέρεται να  εκτιμά ότι είναι δυνατόν να υπάρξει δανειοδοτική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία όμως απαιτεί ώριμες μελέτες. Η ύπαρξη ωστόσο ενός κτηρίου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν, αποτελεί μια καλή βάση για να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση.

Η κ. Αναγνωστοπούλου όμως κλήθηκε και στη βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για την σίτιση και την στέγαση των φοιτητών του Αγρινίου. Από το βήμα της βουλής η υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του εισοδηματικού κριτηρίου (σ.σ. που είναι 45.000 ευρώ)  για την δωρεάν σίτιση και παραδέχθηκε ότι το επίδομα ενοικίου που δίνεται είναι ελάχιστο.
Πρόσθεσε όμως ότι εξετάζεται η ενοικίαση ξενοδοχείου για τη στέγαση των φοιτητών, ενώ οι μελέτες για τις ανάγκες σε φοιτητικές εστίες ανέφερε πως είναι ευθύνη των Πανεπιστημίων, συμπληρώνοντας πως  χρήματα διατίθενται για εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες.

 

Η επιστολή Παπαναστασίου

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Αγρινίου:

Κυρία Υπουργέ,

Όπως πληροφορήθηκα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτ/νίας κ. Νίκος Μωραίτης, σχετικά με τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών στο Αγρίνιο, τονίσατε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα από τον Δήμο Αγρινίου για τη στέγαση των φοιτητών στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου.

Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας, ότι αντίστοιχο αίτημα είχαμε υποβάλλει στον κ. Κουρουμπλή κατά το χρονικό διάστημα που διετέλεσε Υπουργός Υγείας, ενώ επανήλθαμε με την από 14 Οκτωβρίου 2015 (αριθμ. πρωτ. 69956) επιστολή μας, στον κ. Ανδρέα Ξανθό, μετέπειτα Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούσαμε, λόγω αρμοδιότητας του Υπουργείου του, όπως ακριβώς ανέφερε η επιστολή, «να γίνει παραχώρηση των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου στον Δήμο Αγρινίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την στέγαση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στο Αγρίνιο».

Κυρία Υπουργέ,

Κατά συνέπεια, και με δεδομένα τα προηγούμενα αιτήματά μας, επανερχόμαστε με την παρούσα, και επανυποβάλουμε το πάγιο αίτημά μας και σε σας, μένοντας στη δήλωσή σας, ότι «αντίστοιχο αίτημα θα εξεταστεί ευχαρίστως».

Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από το Υπουργείο σας προς την κατεύθυνση της οργανωμένης και άρτιας λειτουργίας των Πανεπιστημιακών τμημάτων, ο Δήμος Αγρινίου θα σταθεί αρωγός, με δεδομένο ότι η στέγαση των φοιτητών αλλά και η αξιοποίηση της σημαντικής αυτής περιουσίας της πόλης του Αγρινίου αποτελούν προτεραιότητά μας.

 Τέλος, και μετά τη σχετική δέσμευσή σας κατά τη συζήτηση που είχατε με τον Βουλευτή Αιτ/νίας κ. Γ. Βαρεμένο, αναμένω το συντομότερο δυνατόν, μία συνάντηση εργασίας μαζί σας, με τη συμμετοχή των Βουλευτών, της Αυτοδιοίκησης, της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπροσώπων των καθηγητών και των φοιτητών, με σκοπό να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και ουσιαστική αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο.

DSCN6940

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl