Μια προσβολή αρκεί; Πως μια «όχι σοβαρή λεκτική προσβολή» έβαλε το Αγρίνιο στον κατάλογο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

a25_9

Επισήμως ξεκίνησαν την Τετάρτη, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, στο χώρο των παλιών κρατητηρίων του Διοικητηρίου της ΕΑΤ-ΕΣΑ με προφανή συμβολισμό.

Την προηγούμενη είχαν παρουσιαστεί τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης 2015 που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας».

Κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης η ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας υπήρξε μέσα σε έναν χρόνο, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά, ενώ το 2014 τα περιστατικά ήταν μόλις 83. Οι δυο ομάδες-θύματα που δέχονται πιο συχνά ρατσιστική βία είναι οι πρόσφυγες(χωρίς διάκριση από μετανάστες) και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Μεσοφυλικοί). Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο στοχοποιούνται οι ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στοχοποιήθηκε κι ένα άτομο λόγω αναπηρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και ένστολοι ενώ η συντονίστρια του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», Τίνα Σταυρινάκη έκανε λόγο για κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την ρατσιστική βία, καθώς «ακόμη υπάρχει η οργανωμένη βία στις γειτονιές». Η έρευνα η ίδια λοιπόν προκάλεσε έντονη συζήτηση, κυρίως από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν και οι πόλεις στις οποίες παρουσιάζονται τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα.

Με βασική πηγή πληροφόρησης λοιπόν το ΑΜΕ-ΑΠΕ, όλη η Ελλάδα πληροφορήθηκε ότι από τα 273 περιστατικά βίας με αίτια ρατσισμό ή μισαλλοδοξία, τα 172 περιστατικά σημειώθηκαν στην Αττική κι εκτός από τις περιοχές της Αθήνας, καταγράφηκαν και σε Γλυφάδα, Καβούρι, Βούλα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Χολαργό, 25 περιστατικά καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρεται, δε, στην έκθεση, «κι άλλες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο χάρτη της ρατσιστικής βίας, όπως το Αγρίνιο, η Αίγινα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια, ο Βόλος, η Δράμα, η Έδεσσα, η Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Θήβα, η Μύκονος, η Πάρος, η Καβάλα, η Ιστιαία, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Κομοτηνή, η Λέσβος, η Ρόδος, η Πέλλα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πάτρα, η Σαλαμίνα, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, η Ξάνθη κι η Ναύπακτος»!

Βλέποντας στον κατάλογο να φιγουράρει πρώτο το Αγρίνιο και τελευταία η Ναύπακτος, το «Γεγονός» επικοινώνησε με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και συγκεκριμένα την συντονίστρια κ. Τίνα Σταυρινάκη, που ζήτησε και την συμβολή των τοπικών ΜΜΕ στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, τα οποία όπως είπε «γίνονται περισσότερα λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν πλέον στην ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα όμως με την κ. Σταυρινάκη η υπόθεση που αφορά τουλάχιστον στο Αγρίνιο, «δεν είναι κάτι σημαντικό» και μάλιστα βρέθηκε με αρκετό ψάξιμο καθώς η πρώτη της εντύπωση ήταν ότι δεν έβρισκε το περιστατικό που αφορούσε το Αγρίνιο και το έβαζε στον χάρτη των πόλεων που έχουν ρατσιστική βία και μισαλλοδοξία. Αφού βρέθηκαν τα στοιχεία στους φακέλους του Δικτύου(τα οποία φυσικά δεν συγκεκριμενοποιούνται σε καμιά περίπτωση)η κ. Σταυρινάκη ανάφερε στο «Γεγονός» ότι πρόκειται «για περιστατικό λεκτικής όχλησης» κατά ομόφυλου ζευγαριού στο δρόμο»! Κάτι που υπάρχει σαν καταγγελία και αναφορά και καταχωρήθηκε ως περιστατικό «χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί κάτι ιδιαίτερο». Αντίθετα στην περίπτωση της Ναυπάκτου η κ. Σταυρινάκη εξήγησε ότι πρόκειται για κάτι «επαναλαμβανόμενο και σοβαρό που εξακολουθεί να υφίσταται στη καθημερινότητα του παθόντος», χωρίς όμως να επιθυμεί η ίδια να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες για προφανείς και κατανοητούς λόγους.

Είναι προφανές πρέπει να καταπολεμηθεί ακόμη και εκείνο το παλαιάς κοπής «κράξιμο» προς όποιον επιθυμεί να ζήσει διαφορετικά από την πλειοψηφία και ανήκει σε μειονοτική φυλή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα όρια τα θέτει η ίδια η κοινωνία και οι θεσμοί που ορίζει η Πολιτεία βοηθούν την ενημέρωση και την αφομοίωση των αλλαγών. Όμως αυτό απέχει παρασάγγας από το να μπαίνει μια μεγάλη πόλη σε μια λίστα «νεοεισερχόμενων πόλεων με φαινόμενα ρατσισμού ή μισαλλοδοξίας» και να κοινοποιείται παντού το γεγονός αυτό μέσα επίσημης πανελλαδικής παρουσίασης, σε χώρο που ανήκει στη συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων της Αθήνας!  Και η εξήγηση να είναι ότι κάποιος έκανε ένα (έστω κακόβουλο)σχόλιο το δρόμο ή κάτι «όχι σημαντικό» ή «μια λεκτική προσβολή», ή εν πάση περιπτώσει,  κάτι «που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αλλά δεν αποτελεί δύσκολη καθημερινότητα και βία από μόνο του». Πολύ περισσότερο, δε, όταν λόγω ελληνικού αλφαβήτου, το Αγρίνιο φιγουράρει πρώτο και καλύτερο στη σχετική λίστα.

Πολύ συζήτηση υπάρχει, άλλωστε, και για το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας που αποπνέουν επιτροπές σαν εκείνη που απαγόρευσε μια διαφήμιση όπου μια γνωστή τραγουδίστρια λέει «χτύπα σαν άντρας», κρατώντας ένα αυγό και καλώντας έναν άνδρα σε πασχαλινό τσούγκρισμα! Μπορεί να γίνει, τελικά, το κάθε ασήμαντο γεγονός αιτία στιγματισμού ολόκληρων κοινωνιών; Τα ΜΜΕ πρέπει να συμβάλουμε ώστε να μην απευθύνονται χαρακτηρισμοί σε κάποιον με διαφορετική σεξουαλική συμπεριφορά, όπως δεν πρέπει να αφήνουμε και κάποιον να φωνάζει κάποιον άλλο «χοντρό» στο δρόμο. Ένα τέτοιο περιστατικό όμως δεν μπορεί να βάλει το Αγρίνιο στον κατάλογο των «εχθρικών προς τους ευτραφείς» πόλεων της Ελλάδας…

Ένα(!) περιστατικό ύβρης στο δρόμο είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε ότι λέγεται για τις διάφορες ντόπιες  κοινότητες μεταξύ τους. Με τέτοια λογική όσα λέγονται για τους Βαλτινούς ή τους Ξηρομερίτες ή του Παναιτωλιώτες θα πρέπει να οδηγήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

a25_9

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Webcam Girl